Vizsgálja a rendőrség, hogy Schadl intézett-e sikeres egyetemi vizsgát Rogán kabinetfőnökének

2023. április 20. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Két mellékszálon jelenleg is nyomoz a rendőrség a Schadl-ügyben: az egyik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) által kötött szerződések ügye, a másikban pedig azt vizsgálják, hogy Schadl György a kar elnökeként segíthetett-e ismerősöknek, például Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner Pál rokonának sikeres egyetemi vizsgákban, írja az Országos Rendőr-főkapitányság válasza alapján az Rtl.hu.

A portál kérdésére a rendőrség azt válaszolta, hogy ezekben az eljárásokban egyelőre senkit sem hallgattak meg, még tanúként sem. Mindkét esetben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást, és mindkét mellékszál felderítési szakban van.

Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy szakmányban intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat a Völner-ügy kulcsszereplője, például Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner rokonának. A korábbi nyomozati iratok szerint a tavaszi szemeszter végén Schadl három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének, pedig Nagy Ádám ott sem volt a vizsgán, sőt, még a Neptun-rendszerben is Schadl intézhette a jelentkezését a vizsgára a kapcsolatain keresztül.

A másik mellékszálról, amiben egy 49 500 forintos Covid-tesztelés is felmerül, itt írtunk részletesen, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl őrizetbe vétele idején Grécs László, egy privát mentőszolgálat vezetője volt az, aki komoly terveket szövögetett az MBVK elnökével, és céljaik elérése érdekében ő volt

„Ádámnál is, a Tóninál is, meg a Barbaránál is”.

Miután ezt a részletet Hadházy Ákos nyilvánosságra hozta, elterjedt a közvélekedés, miszerint itt Rogán Antalról (Tóni), Nagy Ádámról, Rogán kabinetfőnökéről és Rogán feleségéről, Barbaráról beszéltek. Erre vonatkozó egészen konkrét nyom azonban nincs a nyomozati iratok között, és sajnos kétséget kizáróan nem derül ki az sem, mi lehetett az „a nagyobb történet, ami körvonalazódott” Schadl, Grécs, Ádám, Tóni és Barbara között.

Rogán Antal több mint öt év után múlt héten megszólalt a parlamentben, és azt mondta: „Nem ismertem Schadl nevű urat.”

Összesen huszonkét vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, a Schadl–Völner-ügynek, amelyben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás. A Schadl–Völner-ügy előkészítő tárgyalása február közepén kezdődött. A végrehajtói kar elnöke és a volt igazságügyi államtitkár is ártatlannak vallotta magát, több végrehajtó ugyanakkor beismerte bűnösségét. Ha szeretne gyorsan képbe kerülni az ügyben, ezt a cikket érdemes elolvasni.

A Schadl–Völner-ügy több részletét is bemutattuk az elmúlt hetekben a Telexen:

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Négy másik vádlottra – beismerés esetén – letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlottra pedig pénzbüntetést kért az ügyészség.

Az előkészítő ülések végeztével május–júniusban indulhat el a valódi büntetőper.

Az ügy eddig nyilvánosságra került részleteiről itt írtunk bővebben, alább pedig videós összefoglalónkat nézheti meg a Schadl–Völner-per első üléséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!