Boldogtalannak érzi magát? Az Ipsos szerint nincs egyedül, minden második magyar ember az

2023. március 14. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte összességében tíz százalékponttal növekedett a Covid utáni időszakhoz képest (2020) azoknak a száma, akik boldognak érzik magukat, de a tíz évvel ezelőtti szintet még mindig nem éri el a boldog emberek száma. Akkor a 77 százalék érezte magát boldognak átlagosan.

Fotó: Ipsos
Fotó: Ipsos

Az Ipsos 32 országban végzett kutatást 2023 januárjában, ez alapján jutottak arra, hogy átlagosan, világszerte az emberek 73 százaléka érzi boldognak magát. Az Ipsos nemzetközi kutatása szerint

  • a házasok,
  • a jobb anyagi körülmények közt élők
  • és az iskolázottak nagyobb valószínűséggel érzik boldognak magukat.


Jelenleg a világ tíz lakosából hét boldog. Latin-Amerikában emelkedik, a legtöbb nyugat-európai országban viszont zuhan a boldogság átlagos szintje.

A 32 vizsgált nemzet közül a hagyományosan pesszimista magyarok továbbra is sereghajtók, mindössze minden második magyar érzi boldognak magát. A jövőre vonatkozó várakozások nem adnak okot optimizmusra, sem a globális, sem a magyar lakosság szintjén – a relatív többség kihívással teli magánéletet vár a következő tíz évben, és ez a várakozás a fiatalabb generációk körében erősebb az átlagnál, írja sajtóközleményében az Ipsos. A Kínában élők a legboldogabbak.

A globális eredmények alapján a közvetlen hozzátartozók (házastársak, élettársak, partnerek, gyermekek, rokonok), a természet közelsége és az iskolázottság erősítik a boldogság szintjét, míg az aktuális gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok kevésbé adnak okot elégedettségre. Magyarországon különösen nagy eltérés mérhető a két végpont között.

A boldog emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kontrollal életük felett, érzik hasznosnak, megbecsültnek magukat, és elégedettek szellemi és testi egészségükkel.

Ugyan a női és férfi nem boldogságszintje között nem mérhető jelentős különbség, a párkapcsolat, a szeretet, az egészség és egyensúly fontosabb tényezők a nők számára, míg a férfiak körében az anyagi helyzet, a megbecsültség érzése és a rokoni kapcsolatok átlag feletti hatással vannak a vélt boldogságra.

Fotó: Ipsos
Fotó: Ipsos

Az országos értékeket vizsgálva megállapítható, hogy

a magas átlagos jövedelmű országok lakosai számára az általános biztonságérzet, a birtokolt javak, az életkörülmények és a munka okoz igazán elégedettséget, a közepes jövedelmű országok lakossága körében a hit és vallás, a fizikai jólét és megjelenés, valamint a megbecsültség érzete átlag felett erősíti a boldogságot. A boldogság szintje erősen korrelál a fogyasztói bizalmi index értékével, amiben Magyarország szintén a globális rangsor végén szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!