Hiába esik el milliárdoktól évente Dunaújváros, nem alkotmányellenes a város körüli gazdasági övezet

2023. március 9. – 19:50

Hiába esik el milliárdoktól évente Dunaújváros, nem alkotmányellenes a város körüli gazdasági övezet
Az iváncsai akkumulátorgyár – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem találta alaptörvény-ellenesnek az Alkotmánybíróság azt, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány Iváncsát és Rácalmást – erről elsőként a Hvg.hu írt. A pert még Dunaújváros indította a két település ellen 2021-ben, ugyanis míg korábban egy megállapodás alapján Dunaújváros is részesült a két közeli település iparűzési és építményadójából, a kormány döntésével ettől a bevételtől elesett a város.

Még 2021 januárjában jelentette be a kormány, hogy „Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg a dél-koreai SK Innovation” a Fejér megyei Iváncsán egy 681 milliárd forintos akkumulátorgyár-építéssel. A településen ekkor már volt ipari park, ami Dunaújváros segítségével épült fel – akárcsak a Hankook rácalmási gumigyára. Már 2021 tavaszán lehetett arról hallani, hogy kiszerveznék a két települést egy különleges gazdasági övezetbe – ami alapján a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és annak további elosztására.

A lépéssel természetesen Rácalmás és Iváncsa is elesik az eddig általa beszedett iparűzési adótól, de ők még remélhetnek kompenzációt, ellentétben az ellenzéki vezetésű Dunaújvárossal. Ők addig a két település iparűzési adójának 50 százalékára voltak jogosultak, de 2021 júniusában végül egy kormányrendelettel lekötötték őket az évi több milliárd forintot jelentő pénzcsapról.

Emiatt perelte be Iváncsa és Rácalmás önkormányzatát Dunaújváros 2021 decemberében, és ebben az ügyben hozott döntést az Alkotmánybíróság kedden. A határozat szerint nem bizonyított Dunaújváros érintettsége, mert az Iváncsa önkormányzatával kötött megállapodás nem nevez meg konkrét ingatlanokat, csak „érintett területről” szól. Rácalmás területén pedig ugyan van két út, amely Dunaújváros tulajdona – ezeken keresztül közelíthető meg az érintett Hankook-gyár –, azonban itt nem történt tulajdonosváltás. Dunaújváros tehát a két út területén továbbra is adóztathat – az persze más kérdés, mennyire lesz erre képes, ha az úton kívül minden a különleges gazdasági övezet része lesz.

Az AB szerint tehát jogszabály alapján járó adóbevételt nem veszít a megyei jogú város, hiszen nem az ő területén alakult meg a különleges övezet. Tulajdonhoz való joga pedig nem üresedett ki, csak „közérdekből arányos korlátozás” alá került.

Sőt, az Alkotmánybíróság szerint mivel az övezettel létrejövő munkahelyek és infrastrukturális fejlesztések közvetve jelentősen élénkítik a gazdaságot a régióban, ezért nem aránytalan a Dunaújvárost érintő korlátozás.

Az Iváncsán épülő akkumulátorgyárról egyébként nemrég írtunk helyszíni riportunkban: a környéket állandó forgalom és reggeli dugók jellemzik, négy koreai étterem is települt a helyszínre, és bár nincs akkora ellenállás a helyiek részéről, mint Debrecenben, de az építkezésen már többen is meghaltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!