Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást, amiért azok felrúgták a több százmillió forint adóbevételt jelentő szerződéseket

2021. december 9. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Dunaújváros önkormányzata pert indított Iváncsa és Rácalmás önkormányzata ellen, mert azok a korábbi megállapodás ellenére nem akarnak részesedést fizetni a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból Dunaújvárosnak.

A pert Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) dunaújvárosi polgármester jelentette be csütörtökön, a térség országgyűlési képviselőjével, Kálló Gergellyel (Jobbik) közös sajtótájékoztatóján.

Még Dunaújváros előző, fideszes polgármestere Cserna Gábor szerződött le a két településsel úgy, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti. Ez a megállapodás akkor ment füstbe, amikor a kormány július 1-jétől különleges gazdasági övezetté nyilvánította az említett ipari parkokat, így az iparűzési adó nem közvetlenül a településekhez, hanem a Fejér Megyei Önkormányzathoz került, ami úgy osztja el ezt a pénzt, ahogy a kedve tartja. Az ellenzéki Dunaújvárosnak pedig nem indul jó esélyekkel a fideszes többségű megyei önkormányzattól szemben. A Telexen már májusban írtunk az akkor még csak előterjesztésként létező ötletről.

Pintér Tamás azt mondta, hogy törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, ezért a két per mellett alkotmánybírósági beadványt is tettek „az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében”, mert szerintük az egyértelműen politikai célokat szolgál.

A polgármester azt várja a perektől, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet, amivel szerinte egyik alperes település sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, amiről korábban elismerték, hogy jár neki.

Kálló Gergely (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője szerint nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, de az övezetbe őket sem vették bele, az ott befolyó iparűzési adóból ők sem kapnak, mivel a polgármester „nekik nem tetsző” független és a testületben nincs többsége a Fidesznek.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester azt mondta, hogy 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, emiatt idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Szerinte jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.

Iváncsán egyelőre még csak építkeznek, de a dél-koreai SK Innovation Szijjártó Péter januári bejelentése szerint „Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását” valósítja meg, amelyhez a kormány a magyar beruházásösztönzés történetének legnagyobb támogatását adja. Egy hatalmas akkumulátorgyár épül a Fejér megyei községben, az ígéretek szerint 2500 embernek ad majd munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!