Soha ennyi támogatást külföldi beruházónak nem ígért még a kormány

2021. január 29. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Kaposváron bejelentette, hogy a tervek szerint évi 100 jármű készülne a magyar állam és egy német vállalkozás által létrehozott Rheinmetall Hungary 30-50 milliárd forintból felépülő telephelyén. Palkovics elmondta, Kaposvár „egészen jól áll” az iparosítás területén, de a további növekedés motorjaként nevezte meg az elsősorban tűzoltó- és más speciális járművek gyártásával és felújításával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros Zrt-t, melynek a városban működik a gyártóközpontja, illetve a magyarországi egyetemfejlesztési program 1509 milliárd forintos keretéből a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem helyi kampuszának jutó (meg nem nevezett) összeget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén pénteken, de Budapesten azt jelentette be, hogy „Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg a dél-koreai SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán amikor 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, és ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát”.

A cég első két Dél-Koreán kívüli gyára is Magyarországon, Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani. A beruházáshoz nyújtott állami támogatás mértékéről Szijjártó csak rébuszokban beszélt, de annyit elárult,

Minden bizonnyal ez lesz a magyar beruházás-ösztönzés történetének legnagyobb egyszeri beruházási támogatása, a pénzügyi támogatás mértékét a véglegesítés után nyilvánosságra hozzák.

A beruházás a miniszter szerint 2021 harmadik negyedévében elkezdődik, és mintegy 700 ezer négyzetméternyi terület érintett első lépésben, ezért a kormánynak el kell végeznie a dunaújvárosi járás közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztését.

Szijjártó a beruházás jelentőségét azzal is magyarázta, hogy „a járműipar jelentős megújuláson megy át, az elektromobilitásé, az elektromos autóké a jövő. Aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg” A miniszter azt is megígérte, Magyarország főszerepet fog játszani abban, hogy Európa elérje az általa kitűzött klímacélokat.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!