Bíróságon támadja meg a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Momentum

2023. február 23. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróságon támadja meg a Momentum a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét – jelentette be a Facebookon Donáth Anna. A párt a bírósági eljárás idejére az építkezés felfüggesztését kéri.

Szerdán a Momentum, a Mi Hazánk és egy magánszemély által kezdeményezett népszavazást is elutasította a helyi választási bizottság. A Momentum a népszavazás ügyében is fellebbez.

A Mi Hazánk szintén megtámadja a törvényszéken a helyi választási bizottság határozatát, és újabb népszavazási kezdeményezést is benyújt – derült ki a párt közleményéből. „A döntés két dologra világít rá, egyrészt egyértelmű, hogy politikai döntés született, másrészt, hogy a kormányt nem érdekli az itt élők véleménye, erőből is át akarják nyomni a beruházást” – írták.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A gyárnak rengeteg ellenzője van. Ahogy arról beszámoltunk, a debreceni akkumulátorgyár januári közmeghallgatásán elszabadultak az indulatok: hazaárulózták a főispánt, és lincshangulat uralkodott, egy nőt pedig, aki az akkumulátorgyár mellett érvelt, megütöttek.

Az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetét a Telexen cikksorozatban mutatjuk be: az első részben a gazdasági oldal; a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak; a harmadikban pedig arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!