Lemondtak a miniszterek az egyetemi kuratóriumok éléről

2023. február 9. – 10:01

frissítve

Lemondtak a miniszterek az egyetemi kuratóriumok éléről
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék kampányfinanszírozási ügye után meg kell fontolni, hogy szigorítsák-e a kampányfinanszírozásról szóló törvényt, de valójában a mostani jogszabályok is egyértelműek Gulyás Gergely szerint. Nyilvánvaló jogsértés történt szerinte, amikor Márki-Zay Péter mozgalma külföldről fogadott el támogatást, hiszen a Mindenki Magyarországa Mozgalom is ott volt jelölőszervezetként a plakátokon, kampányanyagokon.

Arról kérdezte Gulyás Gergelyt az Origo, hogy a magyar hatóságok felkészültek-e egy esetleges hazai földrengésre. A katasztrófavédelem évről évre minden válsághelyzet lehetőségét áttekinti – kezdte a válaszát a miniszter.

A Kárpát-medence Európa és a világ egyik legbiztonságosabb helye, itt a legkisebb az esély a földrengésre. De ha mégis lenne, a katasztrófavédelem és az egészségügy felkészült arra, hogy egy ilyen helyzetre reagálni tudjon – mondta Gulyás. A koronavírus-járvány alatt is megfelelően helytállt az egészségügy.

Gulyás szerint az állítás önmagában nem igaz, hogy 320 milliárdos támogatást kap a a CATL Debrecenben az akkumulátorgyárra. Az állami támogatás ugyanis csak azoknak jár, akik betartják a környezetvédelmi előírásokat.

Gulyás szerint több olyan állítás is van, amit helyben lehetne tisztázni, például a debreceni gyár vízigényéről. De ha megfelel a népszavazás a helyi szabályoknak, akkor meg lehet tartani, de azért nem látja indokoltnak, mondta.

Gulyás nem tartja gondnak a társadalmi ellenállást, de szeretné, ha a beruházók tudnák bizonyítani, hogy környezetvédelmi előírásokat betartják. Akár a bíróság előtt is, mert „ne legyenek illúzióink”, bíróság elé fog kerülni az ügy, mondta.

Április 30-ig marad az élelmiszerárstop, korábban biztosan nem fogják kivezetni a hatósági árakat – erről beszélt Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Pár héttel a határidő előtt döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e az élelmiszerárstopot. Azt fogják mérlegelni, hogy nem okoz-e ellátási problémákat.

„Jó volt úgy, ahogy volt” – mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy az egyetemi kuratóriumok tagjainak megbízatása ne élethossziglan szóljon, hanem határozott időre. Ha azonban módosítani kell az Európai Bizottság kérésére, nyitott a kormány arra is, hogy megváltoztassák a szabályokat, és határozott időre szóljon a a kuratóriumi tagok mandátuma.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gulyás azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

A miniszter nem tudja még, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert szerinte Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.

Lesz-e külön találkozó Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között az uniós csúcson, kérdezték Gulyást, aki azt mondta, ezt pillanatnyilag nem tudja megválaszolni, biztonsági okokból Zelenszkij programja csak ma alakul ki, mondta.

A Magyar Orvosi Kamara követeléseiről nem volt szó a háromnapos kormányülésen, de Takács Péter államtitkár válaszai világosak voltak, mondta Gulyás.

A magyar kézilabda-szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel a 2024-es nő kézilabda-Eb rendezéséről, amitől Magyarország szívesen elállna. Legalábbis erről volt szó korábban. A miniszter most arról beszél, hogy olyan javaslat van az asztalon, hogy csak egy városban rendezzünk egy csoportot.

Gulyás szerint meg kell nézni, hogy melyik költség a nagyobb: a lemondás vagy az, hogy egy városban egy csoport meccsei legyenek Magyarországon.

A magyar demokrácia legsúlyosabb problémája, hogy az ellenzéket külföldről támogatják – mondta Gulyás az ellenzék külföldi kampányfinanszírozási ügyéről. Ráadásul törvényt is sért, ha a választási kampányra költötték az amerikai támogatásokat.

A kormány megvitatta az uniós helyzetet is, szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel, a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit.

Mindezek után Gulyás bejelentette, hogy

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Varga Mihály és Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról.

Gulyás azt mondta, ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

Az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban félreértésről beszélt, majd Brüsszelbe utazott tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az egyeztetés után azt ígérte: Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt átmenetileg felfüggesztették az Erasmus+ és a Horizont Európa finanszírozását.

Az ukrajnai háborúval is foglalkozott a kormány Sopronban. Gulyás szerint azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet csak emberéleteket menteni, és mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük a világháborút. „Magyarország továbbra is békepárti” – fogalmazott. Brüsszelben, a NATO-ban és ENSZ-ben is ezt az álláspontot képviselik.

Arról beszélt, hogy Magyarország mindig is elítélte az orosz agressziót, Ukrajnának humanitárius segítséget nyújt, és korlátlanul fogad be menekülteket. Fegyvereket azonban továbbra sem küldünk.

Ipari parkok ellátását biztosító vízközművállalatok energiahatékonysági fejlesztése fontos, de fontos még az energetikai kutatás és mintaprojektek támogatása, ahogy a dunai finomító átállítása többféle forrásból érkező kőolaj feldolgozására. Támogatják az elektromobilitást is.

2030-ig tartó energiastratégiát is áttekintett a kormány, ebben továbbra is jelentős szerepe lesz az atomenergiának, mondta Gulyás. Mellette fontos lesz a napenergia és a hálózatfejlesztés is.

A napi ügyek mellett stratégiailag fontos kérdéseket is áttekintett a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen Sopronban – mondta Gulyás Gergely.

Természetesen szó volt a törökországi földrengésről is, ahova több magyar szervezet is kutatócsapatokat küldött. Már 156 ember és 26 kutya van a helyszínen. A TEK csütörtök reggel 18 fős egységgel csatlakozott a mentőcsapatokhoz.

A gazdasági helyzetet is megvitatták a stratégiai kormányülésen. A miniszter szerint a magas infláció és az uniós szankciók ellenére teljesítette a kormány az ígéreteit a nyugdíjasok és a munkavállalók felé is. Már folyósítják a 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat, és nő a minimálbér is. Bezzeg Gyurcsány alatt… – hasonlította a Gulyás a kormány mostani válságkezelését a 2010 előttihez.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Arról beszélt, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse, és a magyar gazdaság elkerülje a recessziót. Gulyás szerint reális az a becslés, hogy 1,5 százalékos gazdasági növekedés lesz idén.

Az Európai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban félreértésről beszélt, majd Brüsszelbe utazott tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az egyeztetés után azt ígérte: Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt átmenetileg felfüggesztették az Erasmus+ és a Horizont Európa finanszírozását, így akár ki is kerülhetnek az aktív politikusok az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból. A ügy hátteréről ebben a cikkben részletesen írtunk.

A közélet egyik legforróbb témája az utóbbi időben, hogy távol-keleti cégek akkumulátorüzemei nőnek ki egymás után a földből szerte a magyar vidéken, a környékbeli lakosság pedig próbálja a projekteket megvétózni. Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A beruházással számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre szerintük a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni. De Gödön is hangos viták voltak az akkumulátorgyáras meghallgatásokon.

Háromnapos stratégiai kormányülést hívott össze Orbán Viktor a hét elejére Sopronba. Az ülésen szó volt az ukrajnai háborúról és a brüsszeli szankciók gazdasági hatásairól, de a napirendi pontok között szerepelt Magyarország energiastratégiája és az infláció elleni küzdelem is.

A kormányülésre érkező minisztereket a fizetésükről, a Völner–Schadl-ügyről, a Vodafone-üzletről, és a debreceni akkumulátorgyárról is kérdeztük. Rogán Antal pedig jó munkát kívánt nekünk a mai napra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!