Nem segített Soros, a CIA, de még Gyurcsány sem – évértékelőt tartott Márki-Zay Péter

2023. február 8. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Schadl György és Völner Pál már börtönben ülne, az uniós pénzek pedig már rég itt lennének – mondta másfél órásra nyúlt évértékelőjében a Hódmezővásárhelyről bejelentkező Márki-Zay Péter. A polgármester hivatalosan is bejelentette, hogy pártot alapít, március 15-én bontanak zászlót. De hosszasan beszélt arról is, hogy mi lett volna, ha őt választják meg miniszterelnöknek.

Márki-Zay Péter szerint politikustársai az elmúlt hetek kongresszusain semmit nem szóltak arról, hogy mivel lehet leváltani ezt a kormányt. A politikus viszont kitért erre: a változást ő „kultúraváltással” kezdené el. Szerinte nem Orbán Viktor szabályai szerint kell leváltani ezt a kormányt: „mindenkinek egy dolga van, meg kell változtatni a feltételeket”, erre példának a rendszerváltás előtti kerekasztalokat hozta. Majd felszólította az ellenzéki pártokat, hogy egy ilyen kerekasztallal követeljék ki a szabályok megváltoztatását.

A hódmezővásárhelyi polgármester arra biztatott mindenkit, alkalmazzák a „jászberényi modellt”, azaz pártlogók nélkül induljanak el az önkormányzati választáson, szerveződjenek, és előválasztáson döntsék el, kit indítanak. Új pártot azért hoz létre, mert az EP-választáson csak pártok indulhatnak el.

„Azért nincs hátránya az ellenzékre nézve, mert nincs ilyen párt a hazai palettán”

– mondta. Pártjáról annyit közölt, hogy annak kongresszusát már szervezik, ajánlási rendszerrel fognak működni, de már lehet jelentkezni. A hivatalos indulást március 15-re szervezik. Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje még január elején beszélt arról, hogy a 2024-es EP-választásra új pártot alapít. Bár ezt akkor hivatalosan nem jelentette be, gyorsan kiderült, hogy mozgalmához hasonlóan Mindenki Magyarországa Néppárt lesz az új formáció neve. Hadházy Ákos már kijelentette, hogy hiába kérte Márki-Zay, nem lesz tagja az új pártnak.

Mi lett volna, ha…

Márki-Zay – egy Power Point-bemutatóval kiegészítve – sorra vette, hogy mi történt 2022. április 3. óta, és összehasonlította azzal, hogy mi lett volna, ha az ellenzék kerül kormányra. A politikus szerint Schadl György és Völner Pál börtönbe ülne, az Európai Unióból pedig megérkeztek volna a források. „Egy tisztességes és becsületes kormány esetében ezek a pénzek megérkeztek volna” – mondta. Szerinte 10 százalékkal kevesebb lett volna az infláció, a rezsicsökkentést pedig „okos módon” fenntartották volna. „Azért nem fagynak meg a németek, meg nem szülnek a férfiak se, mert ott rendesen szigetelve vannak a házak” – tette hozzá. De megemelték volna a tanárok bérét és a nyugdíjprémiumot is, ezenkívül áfacsökkentést is végrehajtottak volna.

Aztán az orosz–ukrán háború kérdésével folytatta a „mi lett volna, ha” felsorolást: kiemelte, hogy nem küldtek volna katonákat Ukrajnába.

„Orbán Viktor maximálisan asszisztált a katonai segítségnyújtáshoz az EU-ban, és a fegyverszállításhoz is hozzájárult.” Szerinte a miniszterelnök mindent megvalósított, amit ő csinált volna.

„A különbség annyi, hogy nem költöttünk el volna milliárdokat hazug kampányokra” – tette hozzá. Majd figyelmeztette az „álellenzéki politikusokat”, hogy ne mondják azt, hogy sok az a pénz, amit Amerikából kaptak. „Csak gondoljanak arra, hogy kormány a duplájából valósította meg a hazug plakátkampányát. Aki ezt sokallja, vagy álszent ostoba, vagy áruló, de szerintem inkább az utóbbi” – mondta.

Majd értékelte, hogy miért buktak a tavalyi választáson. Elismerte, hogy ő is hibázott, de szerinte nem egyedül ő a felelős. „Négy másodperces félmondatokkal akartak lejáratni, de nem mondtam azt, amit állítottak rólam” – tette hozzá.

„Nem segített Soros, a CIA, de még Gyurcsány sem”

– sorolta a „bukás” okait. Szerinte lettek volna leleplezhető sztorik, de nem állt elő ilyenekkel, mint például az EU-ban tették Szájer József esetében. Előválasztás, ellenségi egység, mikroadományok, húszezer független szavazatszámláló és három roma képviselő – többek között ezeket értékelte sikerként a tavalyi kampányból Márki-Zay. Beszélt arról, hogy a személye nem lefele húzta az ellenzék kampányát, hanem felfelé – ezt többek között Csongrád-Csanád 4-es körzetében (Hódmezővásárhely) elért eredménnyel indokolta.

Márki-Zay Péter évértékelője nem az első az elmúlt napokban, illetve hetekben. A „szezont” a Mi Hazánk nyitotta, Toroczkai László arról beszélt, hogy a svédeket és a finneket a saját érdekükben nem szabad beengedni a NATO-ba. Az MSZP múlt héten tartotta évadnyitóját, Kunhalmi Ágnes szerint a párt nélkül nem lesz jóléti fordulat Magyarországon. Az LMP kongresszusán Ungár Péter az ellenzéki összefogás haláláról és a moralizáló picsogásról beszélt. A Momentum eseményén messiásként ünnepelték a politikába visszatérő Donáth Annát, aki megtartotta „jövőértékelő” beszédét. „Ezt a rendszert szolgálni bűn” – erről pedig Gyurcsány Ferenc beszélt a Demokratikus Koalíció múlt hétvégén tartott kongresszusán.

Orbán Viktor február 18-án tartja majd évértékelő beszédét a Várkert Bazárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!