Ungár Péter szerint moralizáló picsogásokról szól a politika, az ellenzéki összefogás halott

2023. február 4. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártokat, az ellenzéki összefogást és a Magyarországon épülő akkumulátorgyárakat kritizálta az LMP kongresszusán mondott beszédében Ungár Péter, a párt társelnöke. Szemfényvesztésnek nevezte, hogy ha Magyarországból akkumulátor-nagyhatalom lesz, akkor helyreáll a magyar gazdaság teljesítőképessége. Helyrehozhatatlan károkat okoz, ezért kell most ellene küzdeni, mondta. Ezért adtak be országos népszavazási kérdést, ami arról szól, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul.

Megbukott az a konszenzus, amire a magyar gazdaság épült 1990 óta, miszerint a külföldi tőke számára vonzó országot kell építeni, ebben a gazdasági modellben már nincs több pénz, jelentette ki Ungár.

„Megszűnőben van a politikai verseny, a politika mára törzsi csapatsporttá vált, vannak moralizáló picsogások, különböző önsóhajtozások, de valódi verseny már nincs.”

A tavalyi választási eredményről azt mondta: az ellenzéki pártok közül az LMP tanult leggyorsabban az újabb kétharmaddal végződő választás kudarcából. A tisztességes vereséghez sem volt elég az a politika, ami csupán annyit mondott az embereknek, hogy el tudtunk indulni együtt, mondta az LMP társelnöke.

„Hányszor hallgattuk meg, hogy semmi más nem kell az üdvözítő győzelemhez, csak az, hogy mi végre benne legyünk a buliban. Benne voltunk a buliban, vereség lett, a konzekvenciát levontuk, az összefogás halott.”

Ungár szerint a többi párt nem tanult ebből. „Ugyanaz van, mint előtte, mindenki taktikáról beszél, vannak új messiások, Orbán Viktor napjai naponta meg vannak számlálva. Van árnyékkormány, van kontúrkormány, minden van, de mi azt gondoljuk, hogy ez valójában senkit nem érdekel.” Az sem vezet sikerre, hogy kétmondatos válaszokban írják ki, milyen rossz a miniszterelnök, és nem attól lesznek kemények, ha keresztnevén szólítják a miniszterelnököt. „Nem lesz miniszterelnök-jelöltünk, nem lesz birodalmi vezérünk, nem fogunk spirituális vezetőt és sámánt állítani, és Schmuck Erzsébettel nem indulunk az Álarcos énekes következő évadán.”

A Momentum szombati rendezvényére utalva arról beszélt Ungár, hogy aki szerint az a zöld politika, hogy mindenki kapjon egy Teslát, vagy engedjük be a génmódosított élelmiszereket, az sok minden, csak nem zöld. A DK-nak pedig azt üzente: az LMP senkinek nem a zöld tagozata, hanem egy önálló párt.

Ungár szerint a paksi blokkok ugyanúgy épülnének, ha nem lett volna kormányváltás 2010-ben. Ha a liberálisok vagy a baloldaliak lennének hatalmon, ugyanúgy beengednék a külföldi tőkét, hogy szétverjék a magyar környezetet és akkumulátorgyárakat építsenek, ezért nem hiteles az ő ellenkezésük. Az LMP-nek nem a közelgő kampánnyal kell foglalkoznia, hanem a valódi kérdésekkel, és akkor az emberek melléjük állnak majd. „Ez az év erről fog szólni, hogy mi megmutatjuk, hogy Magyarországnak van egy zöld pártja ami az emberek mellé áll, amikor a magyar természetről van szó.”

Ungár Péter nem először osztotta ki az ellenzéki pártokat, és tette egyértelművé, hogy az LMP nem akar részt venni többé az ellenzéki összefogásban, illetve az előválasztásban. A napokban a HVG-nek kritizálta a Momentum plakátkampányát, amelyben titokzatosan sziluettként mutatják be a hamarosan visszatérő Donáth Annát, aki szerintük új útra vezetheti az országot. Ungár szerint a Momentum hülyének nézi a választókat, ha azt ígéri nekik, hogy Donáth Anna véget vet az inflációnak és a gazdasági válságnak. Felháborítónak nevezte, hogy az általa egyébként nagyra tartott Donáth Anna belement a plakátkampányba.

Január elején arról is beszélt Ungár, hogy olyan formában biztosan nem lesz előválasztás, ahogyan az 2021-ben megvalósult, mert „az egy olyan tragédiát okozott, amit úgy hívnak, hogy a negyedik kétharmad”. Korábbi elemzésünkben azt írtuk, hogy az ellenzéki választók összefogást szeretnének, de ez nincs a pártok ínyére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!