Márki-Zay Péter pártot alapítana az EP-választásokra, Mindenki Magyarországa Néppárt lehet a neve

2023. január 6. – 12:16

Márki-Zay Péter pártot alapítana az EP-választásokra, Mindenki Magyarországa Néppárt lehet a neve
Márki-Zay Péter polgármester beszédet mond a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Már készül az európai parlamenti választásokra Márki-Zay Péter, új pártja bejegyzés alatt van, mondta a korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt az Indexnek. Azt nem árulta el a lapnak, hogy mi lesz a neve a pártjának, de a bírósági szervezeti adatokból az olvasható ki, hogy „Mindenki Magyarországa Néppárt” néven épp bejegyzés alatt áll egy szervezet Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay arról is beszélt, hogy az Európai Néppárttal kíván majd szorosabban együttműködni.

A hódmezővásárhelyi polgármester már a választás másnapján arról beszélt, a vereség után sem adta fel tervét, hogy új pártot alapít, szerinte ezzel ugyanis még tartozik azoknak a fiataloknak és jobboldaliaknak, akik segítették őt az elmúlt hónapokban. Már egy ideje belengette, hogy a „civilek pártját” akarja létrehozni, „egy olyan jobbközép irányultságú néppártot, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is”.

Márki-Zay arról is beszélt az interjúban, szerinte ő nem politikai hulla, hiába mondja ezt róla Lázár János miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője, és nagyon felháborítja, hogy az összes megyei jogú város közül egyedül az általa vezetett Hódmezővásárhely nem kapott több százmilliós kompenzációt a rezsiárak miatt.

Az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje visszatért a tavaly tavaszi választásokra is, ahol szerinte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök már a kezdetektől fékezte és bojkottálta a közös munkát, és azt sem bánta meg, hogy a Kétfarkú Kutya Pártnak listás helyet ajánlott, cserébe azért, ha nem külön indulnak. Szerinte ha a kutyások is csatlakoztak volna az ellenzéki összefogáshoz, a Fidesznek nem lenne kétharmada.

Az Index munkatársa arról is kérdezte a politikust, hogy elhagyja-e az országot.

„Amíg a gyermekeimet nem fenyegetik Putyin bombái, amikor elküldjük őket a boltba, amíg az Orbán-rendszer kritikusait még nem lövik le az utcán, nem mérgezik novicsokkal, és nem zárják börtönbe, addig nem szabad elmenekülnünk ebből az országból, és szeretném, ha a gyermekeim is itt maradnának, és itt alapítanának családot ők maguk is”

– válaszolta Márki-Zay Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!