Forgalomkorlátozás, sorfal Orbán Viktornak, ülősztrájk – csütörtökön ismét tüntetnek a tanárokért

2022. december 7. – 18:18

Forgalomkorlátozás, sorfal Orbán Viktornak, ülősztrájk – csütörtökön ismét tüntetnek a tanárokért
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön újra országszerte sztrájkolnak a pedagógusok. Emellett több akció is lesz: például a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai a Sándor-palotánál akarnak sorfalat állni Orbán Viktornak, a diákok a Blaha Lujza téren demonstrálnak. Az AKG tanárai a Szentendrei utat blokkolják, az ELTE dolgozói, hallgatói pedig az Egyetem téren fotózkodnak. Pénteken diákok vonulnak az MTVA elé. Kövesse a Telexen percről percre a történéseket.

Csütörtökön ismét országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a legfontosabb követelések elérése: vagyis a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése. November 30-án ugyanis újabb nyolc tanárt bocsátottak el a törvénytelen munkabeszüntetésben való részvétel miatt.

A tanárok a munkamegtagadás mellett tüntetni is fognak: a Vörösmarty Mihály Gimnázium több pedagógusa reggel 8:00-tól a Sándor-palotánál és a Karmelitánál fog sorfalat állni, de csatlakoznak hozzájuk más iskolákból is tanárok. A cél, hogy ha Orbán Viktor megérkezik munkahelyére, neki nyújtsák át petíciójukat. A szervezők azt kérik, hogy mindenki hozzon magával sárga rózsát és papírrepülőt, amire rá tudják írni követeléseiket.

Nem csak állami iskolák tanárai, hanem alapítványi intézmény tanárai is akcióznak holnap reggel: az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) több pedagógusa forgalomkorlátozó demonstrációt szervez a Szentendrei útra. Az akció reggel 8-tól 9-ig tart, így a tanítás csütörtökön csak 9 után kezdődik az intézményben.

Kiáll a közoktatásban dolgozókért az Eötvös Loránd Tudományegyetem több oktatója, dolgozója, hallgatója is. Ők a budapesti Egyetem téren fognak fotózkodni reggel fél 8-kor. Az ELTE-hez tartozó gyakorlóiskolák közel 260 tanára már szerdán közös nyilatkozatot adott ki, amiben tiltakoztak az állásukból menesztett kollégáik kirúgása ellen. Ők a tanárképzésben részt vevő gyakorlóiskolák pedagógusaiként saját bőrükön tapasztalják nap mint nap, hogy mennyire kevés fiatal tanárjelölt van. Az ELTE gyakorlóiskoláiként felelősséget éreznek a jövő tanáraiért.

A pedagógusok mellett a diákok is demonstrálni fognak. Talán a leglátványosabb akciójuk csütörtökön reggel 7-kor lesz a Blaha Lujza téren, ahol az Egységes Diákfront szervezésében ülősztrájkot tartanak. Az eredeti elképzelés az volt, hogy blokkolják a forgalmat, de a rendőrséggel úgy egyeztek meg, hogy csak a járdákat foglalják el, mert annyira fontos közlekedési csomópontról van szó.

Emellett a diákok ülősztrájkot is tartanak saját iskoláikban is, a tervek szerint a második órában. Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja egy szerda délutáni sajtótájékoztatón azt mondta: közel száz iskola csatlakozott a csütörtöki ülősztrájkhoz.

Pénteken az MTVA előtt folytatódik a tiltakozás

A diákok a héten pénteken is folytatják a tiltakozást. December 9-re vonulásos tüntetést hirdettek az MTVA elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: ebben az szerepelt, hogy ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha ezt a kérésüket nem teljesítik, utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, így pénteken az MTVA Kunigunda utcai épülete elé vonulnak 17:30-tól.

A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. „Nagyon fontos, egyik elsődleges feladata a kormánynak a pedagógusok béremelése” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón. Rétvári szerint mindenképpen növelik a béreket, de jobban szeretné a kormány, ha ehhez uniós források is jönnének.

A kormány az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni már régóta az ágazat béremelését. Viszont azt még mindig nem lehet tudni, hogy mikor érkezhet meg ez a pénz. Ha megérkezik, akkor három év alatt lépcsőzetesen növekednének a fizetések, és a pedagógusok bére 2025-re érné el a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pedagógus-szakszervezetek egyéb követeléseikről is tárgyaltak november elején Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, de lényegi változást azóta sem sikerült elérniük. A Belügyminisztérium álláspontja változatlan: a polgári engedetlenséget nem lehet elfogadni, mert a diákok tanuláshoz való joga sérül a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetés által.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!