Rétvári: A kormány egyik elsődleges feladata a pedagógusok béremelése

2022. december 7. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon fontos, egyik elsődleges feladata a kormánynak a pedagógusok béremelése – mondta Rétvári Bence budapesti sajtótájékoztatóján a Blikk kérdésére. A Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: mindenképpen növelik a béreket, de jobban szeretné a kormány, ha ehhez uniós források is jönnének.

„Idén és jövőre is emelkedik a pedagógusok bére 10-10 százalékkal, de uniós forrásokat is szeretnénk használni, hogy nagyobb mértékben növeljük. Így a közös finanszírozásból jövőre 21, a következő évben 25, majd 29 százalékkal nőne a fizetésük” – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár beszélt arról a friss bírósági ítéletről is, ami szerint a tankerületeknek minden túlórát ki kell fizetniük a tanároknak. „Van egy meghatározott órakerete a pedagógusoknak, és ami azon túli óra, amit vállalnak, természetes, hogy azt mindenki számára ki kell fizetni. Az iskolákban az igazgatók, gazdasági vezetők ezt megteszik, ha volt egy-egy eset, ahol nem fizettek, ott nyilván meg fog történni, erre a fedezet minden tankerület költségvetésében rendelkezésre áll” – válaszolta a Blikk kérdésére Rétvári Bence.

Ahogy arról beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy ki kell fizetni a pedagógusoknak a túlórákat, így például a helyettesítéseket, osztálykirándulásokat is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) blogbejegyzése szerint az ítélet után megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban.

Ahogy arról a Telexen részletesen beszámoltunk, szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta már többször volt országos sztrájk a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés, de múlt héten is sokan tiltakoztak, miután a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt, velük együtt már 13 tanárnak szűnt meg így a munkaviszonya.

December 8-ra a szakszervezetek újra országos sztrájkot hirdettek, a diákok ülősztrájkban vesznek részt. December 9-én az MTVA-székház előtt lesz tüntetés.

A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták, mert ez olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, mellyel a pedagógusok sztrájkja láthatatlan marad.

Ezek mellett az ágazatban dolgozók magasabb fizetést szeretnének, de a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni a béremelést. A pedagógus-szakszervezetek november elején tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval (amire a legfrissebb hírek alapján egyre kevesebb az esély), jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!