Az Eötvös József Gimnázium 36 tanára hétfőtől gördülő munkabeszüntetésbe kezd

2022. november 21. – 15:03

Az Eötvös József Gimnázium 36 tanára hétfőtől gördülő munkabeszüntetésbe kezd
Októberben a Belső-Pesti Tankerület előtt az Eötvös József Gimnázium és a Madách Imre Gimnázium tanárai akarták átvenni a fenyegető leveleiket, több százan tüntettek velük – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eötvös József Gimnázium 36 tanára hétfőtől a téli szünetig, azaz december 20-ig gördülő munkabeszüntetésbe kezd. Ez vélhetően azt jelenti, hogy addig a csatlakozók személyenként változó időtartamban vesznek részt a sztrájkban vagy a polgári engedetlenségben.

A Facebookon azt írták:

„Tettünket a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola kezdeményezésére indult egész hetes munkabeszüntetés inspirálta, azt szeretnénk folytatni.”

Az egészhetes munkabeszüntetést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg, és múlt hét hétfőtől péntekig több mint 100 iskola csatlakozott hozzájuk. Aztán a pénteki országos pedagógussztrájk napján még többen nem vették fel a munkát. A csatlakozók több pontban megfogalmazták a követeléseiket, amikről régóta nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal. Most az eötvösös tanárok azt írják:

„Az elmúlt 9 hónapban a figyelemfelhívás egyre többféle eszközével – sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, flashmobbal, ülősztrájkkal és így tovább – éltünk, és próbáltunk valódi párbeszédet generálni az oktatásirányítás és a pedagógiai munkát érdemben végző szereplők között.”

Szerintük minden eredménytelen volt, így nem tehetnek mást, folytatják az ellenállást, és erre szólítják fel kollégáikat is.

Korábban a szakszervezetek is javasoltak már gördülő sztrájkot, ami azért lehet hatásosabb módszer, mert a tanárok a munkabeszüntetésük idejére nem kapnak fizetést. Így sokan a kieső pénz miatt nem tudják megengedni maguknak hosszabb távon a munkamegtagadást. A szakszervezetek többek között a magasabb fizetésért, munkaterhek csökkentéséért, sztrájkjog visszaállításáért küzdenek.

A pedagógus-szakszervezetek nemrégen tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!