A Blaha Lujza téren fognak ülősztrájkolni a diákok csütörtök reggel

2022. december 7. – 15:24

A Blaha Lujza téren fognak ülősztrájkolni a diákok csütörtök reggel
Az Egységes Diákfront sajtótájékoztatója a Belügyminisztérium előtt – Fotó: Halász Nikolett / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 100 iskolában tartanak ülősztrájkot a diákok a december 8-ára meghirdetett országos tanársztrájk alatt, és aznap reggel a Blaha Lujza téren is demonstrálni fognak. Erről Mihalics Lili, az Egységes Diákfront (EDF) egyik tagja beszélt a Belügyminisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón. A Blaha Lujza teret reggel 7 órától blokkolnák ülősztrájkkal, de a rendőrség szerint túl nagy csomópontról van szó, így végül abban egyeztek meg, hogy a diákok csak a járdán lehetnek. Így kérdés, hogyan fog megvalósulni az akció. Pénteken 17:30-kor a diákok a Flórián térről az MTVA-hoz vonulnak majd. „Nagyon hosszú út lesz, amíg elérjük azt a célt, hogy Magyarországon diákközpontú oktatás legyen.”

A diákok már egy hete virrasztanak Pintér Sándor hivatalánál, miután nemrég nyolc tanárt kirúgtak az állásából. A sajtótájékoztatóval egyidőben körülbelül 20 diák táborozott a Széchenyi téren felállított sátrakban. Mihalics Lili elmondása szerint egy olyan ügyért virrasztanak, amiben mindannyian hisznek. Az időjárástól függ, meddig tart majd a virrasztás. A Telex kérdésére a diákok azt mondták, hogy a Radnóti Miklós Gimnáziumban szerdán több mint 400-an ülősztrájkoltak, közülük 40-50-en később a Belügyminisztérium elé vonultak. Az egyik radnótis diák apukája egy ideig egy Pintér Sándort Haynauhoz hasonlító táblával tiltakozott az épületnél.

Fotó: Halász Nikolett / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex

Az újabb 8 pedagógus kirúgását a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy a polgári engedetlenségben való részvétel sérti a diákok tanuláshoz való jogát. Az EDF szerint éppen a nyolc tanáruk kirúgásával sértik meg a jogaikat.

„Nem tudtuk szó nélkül hagyni azt a lenézést, ami az elmúlt időszakban érte a pedagógusokat, diákokat, szülőket, ezért folyamodunk új módszerekhez. Természetesen sem a Belügyminisztériumtól, sem más kormányzati szervtől nem érkezett reakció vagy válasz”

– írták a diákok lapunknak is elküldött közleményükben.

Csütörtökön, december 8-án újra országos tanársztrájk lesz, a diákok pedig közös ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást velük. A diákok december 9-ére vonulásos tüntetést hirdettek az MTVA elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: ebben az szerepelt, hogy ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha ezt a kérésüket nem teljesítik, utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, így pénteken az MTVA elé vonulnak.

A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. Szeptember óta a szülők, diákok eddig nem tapasztalt módon állnak ki mellettük. A kormány az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését. A pedagógus-szakszervezetek november elején tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!