Az ország legjobb gimnáziumában, a Fazekasban 14 tanár kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt

Legfontosabb

2022. december 1. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy tanár kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt az ország egyik legjobb iskolájának számító Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

Újdonság, hogy a figyelmeztetéseket ezúttal nem a tankerület küldte, hanem az igazgató aláírásával kapták meg a tanárok az iskola saját fejléces papírján. Emögött feltehetően a felelősség alsóbb szintre hárítása mutatkozik meg a hivatalok részéről. Korábban ugyanis a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi vezetők küldték ki ezeket a leveleket, de a figyelmeztetések és elbocsátások miatt több tüntetést is tartottak például a Belső-Pesti Tankerületi Központ vagy a Külső-Pesti Tankerületi Központ irodája előtt.

A Fazekas tantestületében azt találgatják, mi alapján részesítenek figyelmeztetésben bizonyos tanárokat, másokat pedig miért nem. Információink szerint most azok kaptak írásos figyelmeztetést a középiskolai rangsorokban rendre elő helyen szereplő iskolában, akik az elmúlt hetekben kétszer is részt vettek polgári engedetlenségben.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

A figyelmeztetés szövege nagyrészt megegyezik azzal, amiket korábban a tankerületek küldtek ki. A lényege, hogy aki az írásos figyelmeztetés után is megtagadja a munkát, az elbocsátásra számíthat.

A szöveg szerint a levél címzettje több alkalommal jogosulatlanul nem vette fel a munkát.

„Tájékoztatom hogy amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, az a Belügyminisztérium elvi állásfoglalása szerint a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre. Kérem, hogy a jövőben hasonló magatartástól tartózkodjon.”

Ezen kívül felhívják a tanárok figyelmét arra, hogy az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók jogát a kötelezettség teljesítésére. A tanároknak azt javasolják, hogy

„amennyiben véleményt kívánt formálni egyéb véleményformálási eszközök mellett élhet a jogszerű munkabeszüntetés jogszabályban biztosított lehetőségével”.

Ehhez érdemes megjegyezni, hogy sok tanár épp azért választotta az elmúlt több mint két hónapban a polgári engedetlenséget, mert a kormány tavaly jelentős mértékben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát. Csak olyan sztrájkot lehet szervezni, amelyen órákat tartani, gyerekekre felügyelni, tehát a munkabeszüntetés tulajdonképpen láthatatlan, nincs elég társadalmi hatása, így tehát értelmetlen.

Szerdán a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium hat tanárát, illetve az Eötvös József Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy-egy tanárát bocsátották el állásából – derült ki a Belügyminisztérium közleményéből. Korábban hasonló okokból szűnt meg rendkívüli felmentéssel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának munkaviszonya.

Az újabb felmentések miatt csütörtökön több mint ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és több gimnáziumban ülősztrájkoltak a diákok vagy más akciókkal fejezték ki szolidaritásukat a tanárokkal. A Karinthy egyik elbocsátott tanára a Faceboookon arról írt, milyen érzés volt elmondania az osztályának, hogy távoznia kell az iskolából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!