Legalább ezren voltak a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtti tiltakozáson

2022. október 13. – 15:28

Legalább ezren voltak a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtti tiltakozáson
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eötvös József Gimnázium 25 tanára és a Madách Imre Gimnázium 21 tanára személyesen akarta átvenni a figyelmeztető levelét a Belső-Pesti Tankerületi Központban, de azt mondták neki, hogy már postán kiküldték azokat. Végül mindössze két tanárt engedtek be az épületbe, akik átadták iskolájuk petícióját a tankerület vezetőjének. A demonstráción számon kérték a kormányon, hogy 12 év alatt miért nem tettek semmit az oktatás színvonalának emelésért, majd azt üzenték, hogy lejárt az idő, kicsengettek. A tüntetésen legalább ezren vettek részt, ami este fél 6 körül rendben véget ért.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt csütörtök délután 15 óra körül már körülbelül kétszázan gyülekeztek. A tömeg az Eötvös József Gimnázium 25 és a Madách Imre Gimnázium 21 tanárát várta, akik itt szerették volna személyesen átvenni a figyelmeztető leveleiket. A tanárok fél négy körül érkeztek meg, óriási taps fogadta őket.

A 46 helyett 2 tanárt engedtek be a tankerület épületébe

A Damjanich utcai tankerület bejárata előtt az Amnesty International szervezet emberei álltak sorfalat. A tüntetők krétával a tanárokat támogató szövegeket írtak a járdára, miközben a rendőrök kiálltak az úttestre, mert a több száz fősre duzzadt tömeg kilógott oda is.

A 46 tanár a leveleik átvétele mellett követeléseket szeretett volna átadni személyesen a tankerületnek. Ehelyett végül a két gimnáziumból mindössze egy-egy tanárt engedtek be a tankerület épületébe. A többi tanárnak azt üzenték, hogy a figyelmeztető levelüket már postán kiküldték nekik. Végül a két beengedett tanár adta át a két iskola külön-külön megírt petícióját a tankerület vezetőjének.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az egyik Eötvös gimnáziumban tanító tanár a tiltakozáson részt vevő tömegnek azt mondta, hogy

„ha mindannyiunkat kirúgnák, aki részt vett a polgári engedetlenségben, működésképtelenné válna az iskola”.

Miközben a két gimnázium egy-egy tanára bent volt az intézményben, a tömeg „a nincs tanár, nincs jövő” rigmust skandálta. A Belső-Pesti Tankerületi Központ táblájára a „Sztrájk alapjog” feliratot ragasztották a demonstrálók. A bejárati ajtóra a követeléseiket függesztették ki. Az autósok dudálással fejezték ki szolidaritásukat.

Négykor kezdődött a hivatalos része az eseménynek, a színpadon egy-egy idézetet olvastak fel Eötvös Józseftől és Madách Imrétől. Eközben kijött a két tanár a tankerület épületéből.

A tankerület vezetője vajon nem csorbítja a diákok tanuláshoz való jogát azzal, hogy tanárokat fenyeget kirúgással?

Lakatos István, az Eötvös József Gimnázium egyik tanára a demonstráción felolvasta a gimnázium petícióját, amiben többek között az állt, azt szeretnék, hogy

„a tanítási gyakorlatban a kritikai gondolkodásnak, a szabad véleménynyilvánításnak legyen elsőbbsége”.

Petíciójukban megkérdezték a tankerület vezetőjétől azt, hogy ő vajon nem korlátozza vagy csorbítja-e a diákok tanuláshoz való jogát azzal, hogy olyan embereket fenyeget kirúgással, akik szakmailag és emberileg is kitűnő munkát végeznek. Azt kérték tőle, hogy ne üldözze el azokat a tanárokat, akik ilyen fizetések és iskolai körülmények mellett is lelkesen szeretnének tanítani. A levél úgy végződött, hogy

„a hazugság békéjén alapuló szabadság, erősen látszólagos szabadság”.

Somlai Péter, a Madách Imre Gimnázium tanára azt mondta, a tankerület vezetője megígérte nekik, hogy ha tárgyalni akarnak, nyitott a beszélgetésre. Ezután felolvasta levelüket, melyben pontról pontra próbálták cáfolni a tankerület állításait. Szerintük igaz, hogy néhány órában nem vették fel a munkájukat, de sok pluszmunkát végeznek ingyen. Úgy vélik, hogy a sztrájkjog nem teszi lehetővé a látható munkabeszüntetést, ezért nyúltak a polgári engedetlenség eszközéhez. A munkáltató feladata az, hogy a munkavégzés feltételeit biztosítsa, ez viszont szerintük nem valósul meg. A diákok jogait pedig biztosan nem ők veszélyeztetik azzal, ha kifejezik szolidaritásukat a Kölcsey elbocsátott tanáraival.

Somlai Péter – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Somlai Péter – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mint mondta,

„rendezvényeinken, ünnepségeinken korábban nem találkozhattunk a tankerület vezetőjével, szomorú, hogy ez volt az első alkalom, amikor felvette velünk a kapcsolatot”

– erre nagy fújjolás érkezett a közben legalább ezer fősre nőtt tömegből. A levél azzal zárult, hogy a tanárok nyitottak a konstruktív párbeszédre.

Megvolt a lehetősége a kormánynak, hogy Európa legjobb oktatási rendszerét hozzák létre, de 12 évig nem csináltak semmit

Ezután Epres Attila színművész Ady Endre egyik versét szavalta el, majd Szabó Anita szülő következett, akinek a Madách Imre Gimnáziumba jár a gyereke. Beszédében azt mondta: a gyerekeink érdekeire hivatkozva verik szét az oktatást. A tanárok fenyegetését szerinte most azonnal abba kell hagyni, igaz, a közoktatás problémáit nem lehet ilyen gyorsan megoldani.

A szülő többek között azt követelte, hogy kisebb terheket rójanak a diákokra és a tanárokra, legyen különálló oktatási minisztérium, és

állítsák vissza a sztrájkjogot.

Epres Attila – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Epres Attila – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A színpadon a Sárga rózsa című dal után Tar Imre, az Eötvös egyik tanára azt mondta, 31 éve tanár, ha a kormányzat egyetlen tagja is azt gondolja, hogy nem kell emelni a tanárok bérét, akkor neki azt javasolja, hogy a következő 30 évben éljen meg annyiból, mint ő. A kormányzat szerinte a tanárokat szellemi segédmunkássá fokozta le, ezzel pedig elveszik a diákoktól a szabad gondolkodás esélyét.

„Azért jöttünk, hogy átvegyük a figyelmeztető leveleinket, de ők postán már kiküldték, hogy ne kelljen a szemünkbe nézniük. Nincs hová hátrálnunk”

– mondta, mire a tömeg „a sztájk alapjog” rigmussal válaszolt.

Kilián Judit szülőnek az Eötvös József Gimnáziumba jár a gyereke. Ő egy másik szülőnek a levelét olvasta fel, akinek Palya Tamás, a kirúgott kölcseys tanár osztályába járt a gyereke. Az a szülő levelében úgy fogalmazott: a tanárok kirúgása károsítja meg a diákokat, több mint 13 ezren írták alá azt a petíciót, hogy állítsák vissza az elbocsátott tanárokat a munkába. Erre választ sem kaptak. A szülő azzal zárta beszédét, hogy reméli, legközelebb nem a saját nevében kell hasonló üzenetet felolvasnia.

„Madáchos vagyok, amíg élek” – mondta Madarász Éva színésznő, aki szerint a tanárai nélkül nem lenne az, aki. Madáchos szülő is, mert a nagyobbik gyereke odajár, a kisebbik pedig oda készül. Fél, de azért áll itt, mert még annál is jobban félti a gyerekei jövőjét, a tanárok jövőjét. Mint mondta, kicsi lába van, de sok kicsi láb sokat tud tenni, utalt Nemecsekre és Bokára A Pál utcai fiúkból. Azt szeretné, hogy a gyerekeinek ugyanazt jelentse az a szó, hogy hazám, mint ami neki jelent, mert egy gimnáziumban a tanároktól azt is meg lehet tanulni, hogy milyen emberek legyünk. Szabad oktatást, szabad országot követelt – mire felzúgott az ismert rigmus. Ezután a demonstrálók elénekelték együtt a „Mi vagyunk a Grund!” című számot, ami a pedagógus tiltakozások szimbóluma lett.

Madarász Éva – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Madarász Éva – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A demonstráció vége felé Solymoss Miklós tanár következett, akit óriási tapssal fogadott a tömeg. Ő azt mondta,

„megvolt a lehetősége a kormánynak, hogy Európa legjobb oktatási rendszerét hozzák létre, de 12 évig nem csináltak semmit. Lemondtak a diákokról, lemondtak az oktatásról”.

A vezetőknek azt üzente: lejárt az idő, kicsengettek.

Ezután a tiltakozás szervezője, Vásárhelyi Árpád egy perc csendet kért, majd a résztvevők elénekelték a Himnuszt, ami után a „veletek vagyunk”, tanárokat támogató szöveget skandált a tömeg. Vásárhelyi az esemény végén megköszönte a mai rendezvény létrehozóinak, azaz a többi szülőnek a munkájukat, majd megkért mindenkit, hogy hagyja el a területet, mivel hivatalosan 17:20-ig volt bejelentve a demonstráció. Ezután a tömeg rendben elhagyta a helyszínt és újra indult a forgalom.

Pénteken újabb országos pedagógussztrájk lesz

A tanárok azért kapnak legtöbbször figyelmeztető leveleket a tankerületektől, mert polgári engedetlenséggel tiltakoznak a közoktatás problémái miatt. A polgári engedetlenség igaz nem törvényes módja a munkabeszüntetésnek, de a sztrájktörvény óta a tanároknak nem sok eszközük maradt, ha láthatóvá akarják tenni a tiltakozásukat. Voltak azonban olyanok, akik nem csak figyelmeztető levelet kaptak a többszöri jogtalan munkabeszüntetésért, hanem kirúgták őket. A Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát az a Belső-Pesti Tankerület bocsátotta el, mint ahol most a demonstráció van.

Legutóbb ezen a héten hétfőn volt hasonló megmozdulás, akkor a Közép-Budai Tankerületnél tüntettek szülők és diákok. A Közép-Budai Tankerület múlt hét pénteken figyelmeztető leveleket küldött a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 37 pedagógusának. A szervezők hétfőn átadtak a tankerületi vezetőnek egy petíciót, amiben tanárok sztrájkjogának visszaállítását és a pedagógusbérek rendezését követelték.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mindeközben egyre több iskolából lehet hallani, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok névre szóló figyelmeztető levelet kapnak a tankerületek vezetésétől. Múlt hétfőn a Szent István Gimnázium diákjai sorfalat álltak, és ezzel fejezték ki tiltakozásukat a tanáraikat érő fenyegetéssel szemben. A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai pedig maguk mentek el a tankerülethez átvenni a figyelmeztető levelet pénteken. A velük szolidaritást vállaló szülőkkel együtt ebből végül egy közel ezer fős tüntetés lett.

Múlt héten tovább folytatódtak a tüntetések, és szerdán országos tiltakozó akció indult. Péntekre újabb országos pedagógussztrájkot szerveztek a szakszervezetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!