Sorfalat álltak a Szent István Gimnázium diákjai, miközben figyelmeztető levelet kapott három tanár

2022. október 4. – 09:56

frissítve

Sorfalat álltak a Szent István Gimnázium diákjai, miközben figyelmeztető levelet kapott három tanár
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sorfalat álltak a budapesti Szent István Gimnázium kockásingbe öltözött diákjai kedden reggel, amikor a tankerület képviselői megérkeztek az iskolába – mondta a helyszínről a Telex tudósítója. Az iskola három tanára figyelmeztető levelet kapott a tankerület képviselőitől, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Az iskolában azóta rendben zajlik tovább a tanítás, a tanárok átvették a figyelmeztető levelet.

Először a 444.hu írta meg, hogy a diákok a Szent István Gimnázium diákjai kockás ingbe öltözve csendesen, békésen gyülekeznek az iskola aulájában. A diákok azon aggódnak, hogy három tanáruk a legjobb esetben is írásbeli figyelmeztetésben részesülhet a tiltakozás miatt, amely után akár fel is mondhatna nekik a tankerület, ha folytatnák a tiltakozást.

Hétfőn több iskolában vállaltak szolidaritást a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárokkal, a budapesti Szent István Gimnáziumban és a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a tanárok polgári engedetlenséggel fejezték ki tiltakozásukat a kollégáik menesztése miatt.

Pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a tankerülettől kapott levélben indokként az állt: mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A polgári engedetlenség a sztrájkkal ellentétben egy jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok azért így tiltakoznak az alacsony béreik, magas munkaterheik miatt, mert a sztrájktörvény lényegében láthatatlanná tette a jogszabályban rögzített munkabeszüntetésüket.

A Kölcsey igazgatója Fazekas Csaba a Facebookon posztolt arról, hogy szerinte a Belső-Pesti Tankerületi Központ súlyosan megsértette a diákjaik tanuláshoz való jogát azzal, hogy azonnali hatállyal elbocsátották az iskola öt tanárát, akik korábban részt vettek a polgári engedetlenségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!