„Elég a fenyegető levelekből!” – több százan tüntettek a Közép-Budai Tankerület épülete előtt

2022. október 10. – 08:10

frissítve

„Elég a fenyegető levelekből!” – több százan tüntettek a Közép-Budai Tankerület épülete előtt
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn reggel a Közép-Budai Tankerület Kacsa utcai épülete előtt tüntettek szülők és diákok, miután a tankerület több, a polgári engedetlenségben résztvevő tanárnak figyelmeztető levelet küldött ki a múlt heti akció után. A szervezők átadtak a tankerületi vezetőnek egy petíciót, amiben tanárok sztrájkjogának visszaállítását és a pedagógusbérek rendezését követelték. A levelet Nagy Zsolt színművész olvasta fel, és beszédet mondott Simkó Edit pedagógus is. Három-négyszáz résztvevő lehetett a tüntetésen.

Reggel nyolc óra előtt pár perccel már több száz ember gyülekezett a Közép-Budai Tankerület épülete előtt a Kacsa utcában. Az épületre cetliket ragasztottak „Elég a fenyegető levelekből!” vagy „A tanulás alapjog!” feliratokkal. Helyszíni tudósítónk szerint sokan érkeztek transzparensekkel, és néhány diákot is látni lehetett a résztvevők között. A tankerület épülete elé a kiállásuk szimbólumának számító felkiáltójelet rajzolták fel.

„Azért szerveztük a demonstrációt, hogy kifejezzük a felháborodásunkat a tanárokkal, és velünk szülőkkel illetve diákokkal szembeni méltatlan bánásmód miatt” – mondta a Telexnek az egyik szervező szülő, aki reméli, hogy sikerül érdemi párbeszédre ösztönözniük a tankerület és a kormány képviselőit.

A szervezők a rendezvény elején bekopogtak az épület ajtaján, és azt a választ kapták, hogy hárman bemehetnek a nyilatkozatukkal. Előbb azonban még felolvasta Nagy Zsolt színész a petíciót a tüntetős résztvevőinek. „Fizessétek ki a tanárainkat” – skandálták többen, és tapssal, éljenzéssel fogadták, amikor Nagy Zsolt a követeléseiket sorolta. Ezt követően a három szervező bement a petícióval, a sajtót és mást azonban nem engedtek be.

Nagy Zsolt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Nagy Zsolt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Nagy Zsolt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A petíciót Hajnissné Anda Évá, tankerületi vezető átvette, és azt ígérte, hogy továbbítja az illetékeseknek. A kinti tömeg azonban ezzel nem volt elégedett. „Választ akarunk” – skandálták többször is.

Miután elénekelték a Mi vagyunk a grund című dalt a Pál utcai fiúk című musicalből, Simkó Edit pedagógus mondott beszédet. Azt mondta, hogy ő már szeptember elején polgári engedetlenségbe fogott, és pár nap múlva meg is kapta a figyelmeztetést a tankerülettől. Akkor egyedül elhozott egy levelet a tankerületnek, de azóta sem kapott választ.

„Minden folyamat beérik egyszer” – fogalmazott Simkó, és azt mondta, boldog, hogy most ennyien itt vannak vele. Szerinte arra van szükség, hogy holnap és holnapután is kiálljanak a pedagógusokért. Bocsánatot kért a diákoktól, hogy nem tudtak vigyáznia demokráciára a rendszerváltás óta, és arról beszélt, most a diákokkal együtt tanulják meg a tanárok, hogy kiálljanak magukért. „Nincs hatalmad felettem” – skandálta a résztvevőkkel.

„Nem félünk!” Így szólt a következő rigmus, miután az egyik szervező szülő azt mondta, hogy több iskolából nem mertek kijönni transzparensekkel. Közösen elénekelték a Sárga Rózsa és a Ne Gondold című számokat, majd a szervezők krétát osztottak, hogy a demonstrálók üzeneteket írjanak a járdára. „Álljatok mellénk” – írták például a bejárat elé.

„Éva, gyere ki” – invitálták az utcára a tüntetők a tankerület vezetőjét, Hajnissné Anda Évát, majd ismét felolvasták a petíciót. „Mondjon le” – skandálták közben. Utána pedig sorra bemondták a megafonba, hogy ki melyik iskolából érkezett. A Fazekas Mihály Gimnáziumból is jöttek tüntetők, nem csak a tankerülethez tartozó intézményekből.

A Szent István Gimnázium egyik diákja is felszólalt. Elmesélte, hogy náluk sorfalat álltak a diákok, amikor a tankerület dolgozói személyesen vitték ki a figyelmeztető levelet az intézménybe. Az iskola igazgatója azt kérte tőlük, hogy ne akadályozzák a tankerület munkatársait, mert szerinte ezzel az akciójukkal többet ártanak az iskolának. Erre ő úgy reagált: „a lelkiismeretem nem engedi, hogy máshol legyek”. Azt kérte a résztvevőktől, hogy mindenki menjen el a péntek délutáni tüntetésre is a Hősök terére. A rendezvény 9 órakor ért véget, előtte még elénekelték közösen a Himnuszt.

A bérek rendezését és a sztrájkjog visszaállítását követelik

Hétfő reggelig már több mint 650 ember írta alá a petíciót, amit a Közép-Budai Tankerület vezetőjének, Hajnissné Anda Évának címeztek. A petícióban azt sérelmezik, hogy a tankerület múlt héten olyan levelet küldött a tanároknak, melyben kirúgással fenyegeti őket, ha továbbra is részt vesznek a polgári engedetlenségben.

„Gyermekeink érdekeit és tanuláshoz való jogát semmi nem segítené jobban, mint az, ha emelt fővel járó, munkáltatójuk által is megbecsült, tisztességesen megfizetett, motivált tanárok taníthatnák őket, rendezett, jól felszerelt, tiszta és karbantartott környezetben” – áll a petícióban. Az aláírók szerint a tankerületi igazgatónak ezeknek a feltételeknek a megteremtéséért kell dolgoznia, és ha ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, azzal korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az aláírók azt követelik, hogy

  • teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát,
  • azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését,
  • normalizálják tanárok munkakörülményeit és az iskolák működését,
  • töröljék a demonstrációval kapcsolatos listáikat,
  • Pintér Sándor üljön le érdemben tárgyalni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, valamint elvárják,
  • hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a pedagógusok és gyermekek érdekeit képviselje, és hagyjon fel az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel.
  • Amennyiben pedig ezt feladatát bármilyen okból nem képes ellátni a tankerületi központ, úgy azt is követelik a tankerületi vezető azonnali hatállyal mondjon le.

Szeptember 30-án a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium több, a polgári engedetlenségben résztvevő tanárát azonnali hatállyal menesztették. A tankerület azzal indokolta a döntést, hogy Törley Katalin, Palya Tamás és kollégáig az írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”, és nem vették fel a munkát. Még aznap több százan tiltakoztak a döntés ellen a gimnázium előtt, majd múlt héten tovább folytatódtak a tüntetések, és szerdán országos tiltakozó akció indult.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mindeközben egyre több iskolából lehet hallani, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok névre szóló figyelmeztető levelet kapnak a tankerületek vezetésétől. Múlt hétfőn a Szent István Gimnázium diákjai sorfalat álltak, és ezzel fejezték ki tiltakozásukat a tanáraikat érő fenyegetéssel szemben. A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai pedig maguk mentek el a tankerülethez átvenni a figyelmeztető levelet pénteken. A velük szolidaritást vállaló szülőkkel együtt ebből végül egy közel ezer fős tüntetés lett.

A Közép-Budai Tankerület pénteken figyelmeztető leveleket küldött a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 37 pedagógusának, ami több mint a tantestület fele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!