Political Capital: Az orosz trollhadsereg Magyarországon sem alszik, tovább terjesztik a háborús dezinformációkat

2022. október 28. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Poltical Capital friss kutatása szerint továbbra is működik az orosz-ukrán háború kitörésével egy időben mozgásba hozott orosz online troll hálózat, ami többek között Németországban, Olaszországban, Romániában és Magyarországon is terjeszti a háború legitimációját szolgáló, úgynevezett „repetitív kommenteket” – derül ki a Political Capital közleményéből.

A szervezet májusi kutatása már bebizonyította egy vélhetően koordinált „online troll hálózat” létezését (a kutatás eredményéről a Telexen is beszámoltunk), most megerősítették: a több műszakban kopi-pésztelő trollok munkájának eredményeként továbbra is szó szerint megegyező kommentek bukkannak fel a legkülönbözőbb Facebook-posztok sokasága alatt, így olyan felhasználókhoz is eljut a Kreml dezinformációja, akiknek soha nem jutna eszébe a háborúról bármit is elolvasni.

A kutatás az ún. repetitív kommenteket azonosította a Facebook kommentszekcióiban. A Poltical Capital kutatói a SentiOne online monitoring platform segítségével gyűjtötték össze a Facebookon 2022. február 25. és július 31. között a vizsgált országokban közzétett, releváns hozzászólások adatbázisait. Ezután programozott szövegbányászati eszközökkel azonosították a repetitív kommenteket, azaz a legalább öt szó hosszúságú, legalább kétszázszor ismétlődő szövegrészeket.

Friss kutatásuk megállapította, hogy „az oroszbarát trollok folyamatosan ugyanazt a 3-4 narratívát terjesztették a háború igazolásához, amelyek elsősorban február 24. és 28. között (a háború első napjaiban) terjedtek a legintenzívebben”.

A narratívák:

  • „Ukrajna mint állam nem létezik”: Bár Ukrajna függetlenségét Oroszország már 1991 augusztusában elismerte, az első narratíva azt ecseteli, hogy Ukrajnának valójában nincsenek határai, és mivel Oroszország a Szovjetunió jogutódja, azt tesz a volt szovjet tagköztársaságok területén, amit akar.
  • „Ukrajna genocídiumot követett el” az ukrajnai kisebbségek ellen: Ukrajna a területén élő kisebbségek ellen, főképpen az orosz vagy oroszajkú lakosság ellen, genocídiumot hajtott végre, amely indokolja és legitimálja Oroszországnak a kisebbség(ek) védelmében való katonai fellépését.
  • „Ukrajnát egy színtársulat vezeti”: Ukrajnát nem valódi kormány, hanem egy elsősorban amerikai állampolgárokból álló „színtársulat” vezeti. Ez a narratíva a többinél „frissebb”, csak március 8-án jelent meg, a vizsgált időszakban legalább 460 alkalommal másolták be a facebookos kommentszekciókba, és a vizsgált négy országon kívül Indiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában is terjed.
  • „a NATO egy katonai bázist akart létrehozni a Fekete-tengerhez közel”: Ez a narratíva először február 25-én bukkant fel Magyarországon, és körülbelül egy hét után szinte teljesen el is tűnt. Összességében így is legalább 1107 kommentben olvashatták a megtévesztő állításokat a magyar Facebook-felhasználók.

A szervezet kutatói megállapították, hogy a legaktívabb terjesztők posztolási mintázatában szinte semmiféle időbeli átfedés nincs, ami nem organikus aktivitásra utal, azaz nagyon valószínű, hogy a trollok koordináltan, egymást követő „műszakokban” végezték a kommentelést. Emellett a narratívákat terjesztő Facebook-profilok egy része eleve hamisnak tűnik a felváltva használt profilnevek, stock-képek, eltérő nyelvek vagy posztolási magatartás következtében – írják.

A kutatók szerint megállapítható, hogy a fenti narratívák többsége nem Magyarországról ered.

A két legelterjedtebb („Ukrajna nem létezik”, „ukrán színtársulat”) külföldi befolyásolási kampányokhoz kapcsolódott, az egyik eredete pedig egy oroszbarát ukrán oligarcha egyik szervezetéhez köthető. A magyar médiatérre leginkább jellemző, a „genocídiumról” szóló narratíva ezen felül egyértelműen egy oroszországi dezinformációs kampányt adaptált a magyar médiatérre. A magyarországi üzenetek terjesztésében pedig egyaránt szerepet játszanak mind oroszbarát oldalak, személyek, mind hamis vagy feltört profilokból álló trollok.

Vlagyimir Putyin trolljaival a Telexen is foglalkoztunk már külön, de Kínának is van saját fizetett trollhadserege, amelyekkel a Facebook nem hajlandó semmit sem kezdeni, hiszen az a cég érdeke, hogy minél több aktivitás történjen a felületén.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!