Ömlik a Kreml-párti dezinformáció a V4 országaira, de ez a Facebookot egyáltalán nem érdekli

2022. május 6. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Political Capital a regionális partnereivel összefogva a természetellenes online viselkedési formákra volt kíváncsi az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a V4 országaiban a február 21. és március 31. közötti időszakban. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatuk részleteiről az Átlátszó számolt be.

A V4 országaiban tapasztalt természetellenes viselkedési minták túlnyomó része a Kreml-propagandát képviseli, ez alól egyedüli kivételt Szlovákia képez, ahol éppen Nyugat-barát tartalmaknál érzékelték a trollok felbukkanását. Az is feltűnő a vizsgálat szerint, hogy felhasználók tucatjai, néhol százai ugyanazt a szöveget másolják be a bejegyzések alá, ezért joggal feltételezhető, hogy koordinált hálózatról van szó.

A legerősebb jelenléte az online trollhadseregnek Magyarországon van, és a leggyakrabban előforduló téma az volt a választási hajrában, hogy a Fideszre kell szavazni, ha az emberek békét akarnak az orosz–ukrán háború árnyékában. Az is feltűnő, hogy a háborúval kapcsolatos dezinformációs áradat Csehországban és Magyarországon kifejezetten magas volt, így terjedt el többek között, hogy Ukrajna valójában sosem létezett, hogy az országot egy színtársulat vezeti, hogy neonácik uralják Ukrajnát, hogy NATO-bázist akartak építeni Krímben, és hogy az ukránok népirtást követtek el Donbaszban. Érdekesség, hogy a színtársulatos és NATO-bázisos trollakciók kizárólag a magyar online térben jelentek meg fajsúlyosan.

A vizsgálat végén megjegyzik, hogy a Facebook nem igazán tesz semmit a kicsi piacnak számító V4-országokban a trollaktivitás megfékezése érdekében. Vlagyimir Putyin trolljaival a Telexen is foglalkoztunk már külön, de Kínának is van saját fizetett trollhadserege, amelyekkel a Facebook nem hajlandó konkrétan semmit sem kezdeni, hiszen az a cég érdeke, hogy minél több aktivitás történjen a felületén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!