Eltűnt 14 212 ezüstdénár

2022. október 6. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltűnt Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb éremleletének több mint fele, 14 212 ezüstdénár. A Szabad Európa újságírója rákérdezett a sokéves ügyre, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója belső vizsgálatot indított.

Az érmék 1969-ben egy mohácsi útépítés során kerültek elő, egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el a kincset, vélhetően a mohácsi csata miatt. A legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek. Ezek után több mint ötven évig a pécsi múzeumban voltak.

Igen ám, de egy hét évvel ezelőtti publikációból kiderült, hogy „az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta”.

Bertók Gábor, a JPM igazgatója egyelőre csak annyit írt az ügyet feltáró újságírónak:

„Köszönjük szépen, hogy felhívta a figyelmünket a problémára. Az ügyben vizsgálatot indítottam, amint a vizsgálat lezárul, értesíteni fogjuk annak eredményéről, és válaszolunk a feltett kérdésekre.”

A Szabad Európa forrásai szerint általában a múzeumoknak se emberük, se helyük nincs arra, hogy az évtizedek alatt felhalmozódott leleteket normális körülmények között tárolják és leltárba vegyék. Ez pedig visszaélésekre adhat lehetőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!