Országos sztrájkot hirdetett a PDSZ október 14-re

2022. szeptember 30. – 21:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos
felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk
részeként országos sztrájkot hirdettünk”

– írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntek esti közleményében, amelyet a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyében adott ki.

Október 14-én lesz pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyeket másnap eljuttattak Orbán Viktor miniszterelnöknek. A sztrájkok, illetve a hivatalos sztrájk jogszabályi ellehetetlenítése óta a polgári engedetlenségi akciók folyamatosak országszerte, éppen egy ilyen miatt bocsátotta el a tankerület a Kölcsey néhány tanárát pénteken.

A PDSZ közleményében az évfordulóról azt írja, „egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”. Utóbbi miatt egyébként a szakszervezetek a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A PDSZ legutóbb október 5-re, az oktatás világnapjára hirdetett meg országos munkabeszüntetést. Ekkor arra kérték az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát, de a köz- és versenyszféra szakszervezeteit is arra buzdítják, hogy szervezzenek szolidaritási akciókat ezen a napon.

A pedagógusok az egy éve tartó tiltakozási sorozattal a terheik csökkentését, illetve béremelést szeretnének elérni. A kormány jövő januárra ígér egy kisebb béremelést, egyébként pedig az Európai Uniótól potenciálisan érkező helyreállítási alap forrásaiból szeretné rendezni az oktatási ágazatban dolgozók bérét.

Az alacsony fizetések, magas elvárások és elégtelen munkakörülmények miatt az országban lassan tanárhiány alakul ki, elöregszik a szakma: sok végzett pedagógus elhagyja a pályát, de a tanárnak jelentkezők száma is alacsony. A helyzetet jól illusztrálja, hogy a budapesti Madách Imre Gimnázium éppen pénteken kérte arra a szülőket, hogy tanulónként havi 8 ezer forinttal járuljanak hozzá a tanárok munkaidőn kívüli oktatási tevékenységének javadalmazásához, mivel „megélhetési nehézségek miatt idén az oktatók több mint 10 százalékának kellett otthagynia az iskolát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!