Hétfőn is folytatódott a polgári engedetlenség, sok iskola előtt élőlánccal szolidarítanak

2022. szeptember 12. – 10:43

frissítve

Hétfőn is folytatódott a polgári engedetlenség, sok iskola előtt élőlánccal szolidarítanak
A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola több tanára hétfőn délelőtt polgári engedetlenkedett – Fotó: Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is folytatódott a tanárok tiltakozása, több intézményben a pedagógusok a polgári engedetlenséget választották. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a Szentistvántelepi Általános Iskolában, a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumban, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban, és a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskolában fekete ruhában, néhol élőlánccal szolidarítanak a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével, és az összes megfenyegetett tanárral.

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumot reggel élőlánccal vették körbe fekete ruhába öltözött diákok, szülők, tanárok, ezzel tiltakozva Dezsőfi György, igazgatóhelyettes felmentése ellen. A tankerület múlt hét pénteken mentette fel az igazgatóhelyettest pozíciójából, ugyanazon a napon, amikor a polgári engedetlenségben részt vevők névre szóló levelet kaptak a tankerülettől, amiben azt írták: jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre. A szóbeli indoklás szerint Dezsőfi Györgyöt is azért mentették fel, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének élére állt.

A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskolában hétfőn többen a polgári engedetlenséget választották. A csatlakozó tanárok közleményükben azt írják:

tiltakoznak a drasztikus tanárhiány, a megalázó pedagógusbérek, a szabad tankönyvválasztás hiánya, a sztrájkjog ellehetetlenítése, a saját minisztérium hiánya, és az infrastruktúra lepusztítása miatt.

A Szentistvántelepi Általános Iskolában a megfenyegetett tanárokkal való szolidaritásképp élőláncos megmozdulást szerveztek. Kenderesi Ildikó, az iskola egyik pedagógusa lapunknak azt mondta: körülbelül 250-en élőlánccal állták körbe az iskola épületét. Szülők is csatlakoztak a megmozduláshoz, olyanok is, akiknek csak régen járt a gyerekük az iskolába. Kenderesi azt mondta:

„ez az akció azért van, mert egy fenyegető levélre az egyetlen közös válasz ha erőt mutatunk, az erő a közösségben van”

Az iskolában öt pedagógus múlt héten nem vette fel a munkát. Hétfőn ötük helyett 17-en vesznek részt a polgári engedetlenségben. Ők mind olyanok, akik eddig nem tiltakoztak, de most már az ő ingerküszöbüket is elérték a történések. A szülők is szolidarítanak a tanárokkal, két osztályban nincsenek diákok, mert nem vitték be a gyerekeket.

A Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai is szolidarítottak hétfőn – Fotó: Facebook
A Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai is szolidarítottak hétfőn – Fotó: Facebook

A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanár feketében, élőlánccal szolidarított a Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével. Feketébe öltözött pedagógusok álltak ki hétfőn reggel fél nyolckor a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola főbejárata elé is – írja a Nyugat.hu.

A Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium több tanára fekete ruhában állt ki az iskola épülete elé, kifejezve szolidaritását a megfenyegetett tanárokkal. Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai, szülői közösen álltak ki a polgári engedetlenséget hirdető tanárok mellett. A budapesti V. kerületi Eötvös József Gimnázium tanárai is fekete ruhában szolidarítottak.

„Fekete Nap Kispesten – szolidaritás Dezsőfi Györggyel” címmel hirdetett akciót a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium. A tanárok feketébe öltöznek hétfőn, ezzel nemcsak a felmentett igazgatóhelyettes, hanem minden megfenyegetett tanár mellett szeretnének kiállni.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Múlt héten minden nap más iskolában volt munkabeszüntetés, volt olyan intézmény, ahol több napig is tartott a polgári engedetlenség.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!