Élőlánccal vették körbe az igazgatóhelyettes felmentése miatt tiltakozók a miskolci Herman gimnáziumot

2022. szeptember 12. – 08:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel fél 8-tól fekete ruhába öltözött diákok, szülők és tanárok tiltakoztak élőlánccal a miskolci Herman Ottó Gimnázumnál azért, mert a múlt héten a fenntartó tankerület felmentette az intézmény igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. A szóbeli indoklás szerint azért született a döntés, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének az élére állt a múlt héten.

Forrás: noÁr Facebook-élő
Forrás: noÁr Facebook-élő

A tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit, az igazgatóhelyettesnek pedig kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésében. Dezsőfi György lapunknak azt mondta: tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

A tanárok ezután döntöttek úgy, hogy hétfő reggel fekete ruhában, élőlánccal veszik körül az iskola épületét, ehhez csatlakoztak a szülők és a diákok. Az élőláncban noÁr élő közvetítése szerint annyian vettek részt, hogy nemcsak az iskola épületét, hanem annak tornacsarnokát is körül tudták venni a fekete ruhás tiltakozók.

Az élőlánc reggel nyolcig tartott az iskolánál, ekkor a diákok elindultak az intézményt fenntartó tankerülethez átadni azt a petíciót, amelyben kérik, hogy a hétfőtől hatályos felmentést a tankerület vonja vissza, és Dezsőfi György maradhasson az intézmény igazgatóhelyettese. A menethez útközben csatlakoztak a szintén miskolci Földes gimnázium diákjai is. A tankerülethez 9 körül érkezett a több száz tiltakozó, ahol több diák beszédet mondott, közben a tömeg azt skandálta, hogy „gyertek ki”.

A tiltakozók két képviselője ezután a petícióval bement az épületbe – ami a kilencvenes években még egyetemi kollégium volt –, ahol a tankerület vezetője fel sem állt az íróasztalától, úgy fogadta őket. A diákok végül az asztalára tették le a petíciójukat, majd elhagyták az épületet, ezzel véget ért a tiltakozás.

Pilz Olivér, a gimnázium egyik tanára korábban azt mondta: petíciójuk célja, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot. Múlt csütörtök este kiadott szolidaritási nyilatkozatukat a tanárok közül több mint ötvenen írták alá. Ebben úgy fogalmaztak: Dezsőfi azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében.

A Tanítanék Mozgalom szeptember elején javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Szombaton a két pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közös közleményt adott ki arról, hogy hétfőn megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!