Kirúgással fenyegeti a tankerület a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat

2022. szeptember 9. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Névre szóló levelet kaptak pénteken a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok a tankerülettől, amiben azt írják: jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez.

A tankerület levelében felszólította az engedetlenkedő tanárokat, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól a jövőben. Ezt azzal indokolták, hogy a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Levelük végén azt írják:

„amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a Telexnek azt mondta: mindenki megkapta a levelet, személyesen hozták ki a tankerülettől, és alá kellett írniuk, hogy átvették.

Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára is ugyanezt mondta lapunknak. Mikor arról kérdeztük, ez elbizonytalanította-e a részt vevő tanárokat a folytatásban, azt mondta: még erről nem beszéltek,

de szerinte inkább megerősítette őket.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Fotó: Tanítanék / Facebook
Fotó: Tanítanék / Facebook

A szakszervezetek akkor azt mondták: ők nem polgári engedetlenséget szerveznek, hanem sztrájkot.

Törley Katalin korábban a Tanítanék Mozgalom sajtótájékoztatóján azt mondta: az előző tiltakozási hullám alatt kaptak fenyegetéseket, erre most is számítanak. A szankcióknak azonban arányosnak kell lenniük, és mivel a polgári engedetlenség egy munkajogi tiltakozás, annak csak munkajogi következményei lehetnek. Ezek közül szerinte a legsúlyosabb az, ha valakit azonnal kirúgnak az iskolából, de a jelenlegi helyzetben ezt nem tartja esélyesnek. Ezzel arra célozhatott, hogy nagyon nagy a tanárhiány a magyar közoktatásban, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint 4800 pedagógus hiányzik a tanév elején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!