Fideszes polgármester: Valami támogatást kell adni az önkormányzatoknak, az egész ország nem zárhat be

2022. szeptember 29. – 15:50

frissítve

Fideszes polgármester: Valami támogatást kell adni az önkormányzatoknak, az egész ország nem zárhat be
Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a TÖOSZ elnöke – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezen a télen nincs más lehetőségünk, mint takarékoskodni” – tárta szét a kezeit Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a TÖOSZ elnöke a MÖSZ gödöllői konferencián. A kerekasztal-beszélgetésen településvezetők, önkormányzati szövetségek vezetői próbálták megfejteni, hogy milyen lehetőségeik vannak az energiaválságban, amikor például Szentendre huszonhatszoros áron kapna csak gázt az MVM-től.

Korábban Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is arról beszélt a konferencián, hogy az elszállt energiaárak miatt bezárásra kényszerülhetnek az önkormányzatok, míg Karácsony azt mondta, Budapestnek nincs nagy mozgástere, mert nem tudják leállítani a metrót és a villamosokat.

Schmidt szerint a közvilágítás lekapcsolása is reális forgatókönyv lehet az önkormányzatok előtt, vagy legalább minden második villanykörtét ki kell csavarni, ha nem kapnak az önkormányzatok időben állami támogatást.

„A közvilágítás lekapcsolása lenne a mélypont”

– mondta a mellette ülő Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. Mivel több településen már nincs körzeti megbízott, és az utóbbi években rengeteg rendőr szerelt le, Jánosi szerint nem tudnának biztonságos környezetet garantálni települések lakóinak, ha sötét lesz éjjelente az utcákon.

Eszes szerint sokkal több lehetősége lenne az önkormányzatoknak a válság kezelésére, ha a kormány együttműködne a településekkel.

Csőzik László: A kormány várhatóan megint azokat díjazza, akik bezárnak mindent

„Akkora a kitettsége a magyar államnak az orosz gáz irányába, mint amekkora az önkormányzatnak az állam felé” – fogalmazott a beszélgetésben Csőzik László, érdi polgármester, aki szerint az önkormányzatok gazdasági autonómiája, függetlenség már nagyon régóta hiányzik, és ez most különösen nagy nehézséget okoz a válságban.

Az önkormányzatoknak elfogytak a tartalékaik, nincsenek megtakarításaik, nem tudják kitermelni azt a pluszt, hogy szinten tartsák a szolgáltatásaikat

– jelentette ki.

Érden három csoportra osztották az önkormányzati fenntartású intézményeket a takarékossági döntések előtt: a bölcsödéket, óvodákat nem lehet bezárni Csőzik szerint. A kulturális intézmények (múzeum, művelődési központ, galéria) nyitvartását le lehet rövidíteni, vagy más módon korlátozni az energiafelhasználását, a „legnagyobb pénzzabáló szektor” azonban egyértelműen sportlétesítmények üzemeltetése. Ezek teljes mértékben kigazdálkodhatatlanok az érdi polgármester szerint, nem véletlenül zárják be elsőként a sportintézményeket az önkormányzatok.

Csőzik László – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Csőzik László – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az érdi polgármester arról is beszélt, hogy nagy dilemma előtt állnak az önkormányzatok: hagyják, hogy csődbe menjenek a települések, vagy bezárjanak minden olyan intézményt, amely működtetése több százmillió forintos költséget jelent a településnek. Kérdés szerinte, hogy az az önkormányzat jár-e majd jól, amely már előreszaladt és bezárt mindent, vagy az, amelyik megpróbálja – ha szűkösen is – fenntartani a szolgáltatásokat.

„Mi most azt gondoljuk, hogy a kormány azokat díjazza, akik meg merték lépni ezeket a lépéseket”

– mondta Csőzik.

Nem tartja véletlennek, hogy a kormánypárti vezetésű Győrben és Szolnokon már egy sor intézmény bezárásáról döntöttek. Annak idején az önkormányzati adóságkonszolidációnál is azok jártak jól szerinte, akik minél több hitelt vettek fel, és minél jobban eladósodtak. De 2020 karácsonyán is csak a fideszes vezetésű városok kaptak milliárdos támogatást a kormánytól.

„Abban biztos vagyok, hogy nem fog tudni mást csinálni a kormány, mint pénzt adni. A kérdés csak az, hogy mekkora mértékben” – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

„Valami támogatást kell adni, az egész ország nem zárhat be”.

Hogy mégis mikor és mennyit, azt még a fideszes polgármesterek sem tudják. Sokan azt gondolják Schmidt szerint, hogy a kormánypárti polgármestereket külön tájékoztatják a tervekről, de ő ugyanúgy a sajtóból és a kormányrendeletekből értesül a kormányzati döntésekről, mint bárki más.

Ha nem kapják meg az állami támogatást, Csőzik szerint le kell állítani például a saját fejlesztéseket. Az intézménybezárásokat azonban mindenképp jó lenne elkerülni, mert dominóhatása van, ha elbocsátásokba kell kezdeni.

Botka: Elvették, jobb lett? Nem! Azt is elvették, jobb lett? Nem!

Cser-Palkovics András és Botka László kapta idén a Magyar Önkormányzati Szövetség díját. A szegedi polgármester a díjátadón beszélt az önkormányzatiságról.

Botka László – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Botka László – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„A döntések akkor történnek a legjobban, ha minél közelebb történnek az állampolgárokhoz” – ez egy alapvető elv volt, amikor a rendszerváltás után felállították az önkormányzatok kereteit. Ez 20 évig biztosan fenn is maradt Botka szerint. Ebben az időszakban azon versenyzett két korábbi polgármester társaival Kósa Lajossal, Rapcsák Andrással, hogy ki tudja jobban hangsúlyozni, hogy milyen fontos az önkormányzatiság. Ekkor megfogadták, hogy ha valaki ezt bántja, együtt lépnek fel majd ellene. Botka László szerint ez a konszenzus 2010 után megszűnt.

„Elvették az iskoláinkat, azt mondták, hogy jobb lesz, jobb lett? Nem! Majd elvették a kórházainkat és az egészségügyet, jobb lett? Nem!”

Botka azt mondta, hogy vélhetően hamarosan elveszik az önkormányzatoktól a háziorvosi ellátást is, „mert a kisvasútnak tovább kell mennie”.

Majd beszélt a koronavírus-járványról: emlékezetett, hogy a nyugati országokkal szemben a magyar kormány abszolút nem segített.„Utolsó ciklusom kezdetekor attól féltem, hogy unatkozni fogok, hát ez nem jött be” – mondta a polgármester az utóbbi években az egymást követő válsághelyzetekről.

Az első ciklusukat töltő polgármestereknek azt üzente, hogy „teher alatt nő a pálma”. A polgármester meggyőződése, hogy a településvezetők felelősségteljesen állnak a helyzethez és segíteni akarnak a városaikban, falvaikban élő embereknek. A jövőre nézve pedig kitartást és sikeres munkát kívánt és azt üzente: „Ami ilyen szinten okoz károkat az embereknek az nem tarthat örökké, és ez sem fog örökké tartani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!