Karácsony Gergely: Túléljük 2023-at, ha beledöglünk is

2022. szeptember 29. – 13:22

Karácsony Gergely: Túléljük 2023-at, ha beledöglünk is
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit – jelentette ki Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki konferenciáján Gödöllőn.

Az elmúlt hetekben sorra döntöttek arról az önkormányzatok, hogy sportcsarnokokat, kulturális intézményeket zárnak be, de a főpolgármester szerint Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. A fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell. Az utolsó dolog pedig, amit le lehet kapcsolni Karácsony szerint egy városban, a közvilágítás. A díszvilágítást, kulturális intézményeket be lehet zárni, de az Budapestnél nem jelent akkora megtakarítást, mint például Szolnoknak.

Az önkormányzati konferencián Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere korábban arról beszélt, biztos benne, hogy a kormány segítséget fog nyújtani az önkormányzatoknak, a kérdés csak a támogatás mértékbe. Karácsony kevésbé optimista az állami szerepvállalásával kapcsolatban.

„Két okból nem bízok az állami mentőövben: nincs ilyen politikai szándék, nincs ilyen pénz”

– jelentette ki a főpolgármester. A magyar állam is nagyon nagy bajban van szerinte, lassan a fizetésképtelenség határán áll, így nem tud segíteni az önkormányzatoknak.

Ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat Karácsony szerint: meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. A főpolgármester pár hete Brüsszelben járt, és az ottani beszélgetései alapján arra számít, hogy a kormánynak sikerül megállapodást kötnei a bizottsággal, és ez szerinte nagyon jó hír az önkormányzatoknak is.

De legalább ilyen fontosnak tartja a főpolgármester, hogy a kormány partnerségre törekedjen az önkormányzatokkal is. Az áprilisi országgyűlési választás óta egyedül Navracsics Tiborral találkozott a magyar kormányból, ami jól jelzi szerinte, hogy az önkormányzat mennyire tekinti partnernek a fővárost.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Minden rosszban van valami jó – fogalmazott előadásában Karácsony. Ha az önkormányzatok túlélik az energiakrízist, szembenézhetnek szerinte a klímaválsággal is. Az eddigi energiaárak mellett nem érte meg zöld beruházásokat indítania az önkormányzatoknak, mostantól azonban mindenki számára nagyon fontos lesz ez szerinte.

Még jól is jöhet a krízis, hogy felismerjük, mennyi lehetőség van a megújuló energiában, a körforgásos gazdálkodásban – mondta a főpolgármester. A fővárosban már döntöttek arról, hogy

a fővárosi közszolgáltatásokat 2030-ra teljes mértékben az általuk termelt energiákból működtessék.

Azt szeretnék, hogy 2030-ra soha ne legyen olyan energiakrízis, ami a budapesti közszolgáltatások működtetését veszélyezteti.

Azt viszont Karácsony sem tudja, hogy addig hogyan jutnak el az önkormányzatok. „Őszinte szeretnék lenni önökkel: nem tudom, 2023-at hogyan éljük túl” – fogalmazott a főpolgármester. Ha 2023-at túléli az önkormányzati rendszer, bármit kibír szerinte, és megerősödve fordulhatnak rá a 2024-es önkormányzati választásokra. „Túléljük, ha beledöglünk is” – zárta előadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!