Kifizették a dolgozók bérét, újra termel a csornai napelemgyár

2022. szeptember 9. – 08:37

frissítve

Kifizették a dolgozók bérét, újra termel a csornai napelemgyár
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ádám Zoltán, gyárigazgató az Ecosolifer Kft. csornai napelemcellagyárának avatásán 2020. december 10-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Már pertársaságot is alapítottak, de végül aztán kifizették háromhavi bérüket a csornai napelemgyár dolgozóinak, majd a termelés is folytatódott. Mivel többen közben felmondtak, most álláshirdetésben keresnek munkatársakat. Az egyik ott dolgozó a Telexnek elmondta: nyolcezer forint „kártérítést” is kaptak a késedelemért.

A viszontagságoktól kísért csornai napelemgyár története 2011-ig nyúlik vissza: Áder János akkori európai parlamenti képviselő, Becsey Zsolt akkori államtitkár és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő ekkor jelentették be a tervezett fejlesztést. Az első hírek szerint úgy volt, hogy szeptemberben megindul a 160 alkalmazottal számoló üzem építése az ipari parkban. Ennek ellenére még 2012 augusztusában is csak annyi derült ki, hogy a beruházó kft. a befektetés pénzügyi hátterének megteremtésén fáradozik.

A Magyar Közlönyben megjelent a támogatás is

Egy évvel később a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az EcoSolifer Modulgyártó Fotovillamos Technológiák Kft. 1,898 milliárd forint támogatást kap a csornai napelemgyárra, ez az összeg a teljes projektnek a 26 százaléka. Ebből egy évi 25 megawattos üzem létesült 2013–2014-ben, „majd 2015-ben a megvalósított fejlesztés kapacitásának bővítése 52 MW/év-re, ezáltal létrehozva Magyarország első ipari méretű vékonyréteg napelem-gyártó létesítményét”.

Közben a csornai fejlesztésre az Ecosolifer a kaposvári Kométa 99 Zrt.-vel, az ország egyik legnagyobb sertésfeldolgozójával társult.

2014 szeptemberében már Szijjártó Péter akkori külügyi államtitkár tartott sajtótájékoztatót az ügyben, bejelentve, hogy az állami támogatás nem veszett el (igaz, már csak 1 milliárd forintról beszélt), a beruházás összesen 15 milliárd forintba kerül és 212 új munkahelyet létesít, és a termelés várhatóan 2015 második felében indul meg. Haidegger Ákos, az EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatója jelezte, hogy korszerű technológiát alkalmaznak majd, úgynevezett vékonyréteg-napelemeket állítanak majd elő, amelyeknek 30 százalékkal nagyobb a hatásfoka, és az első időszakban elsősorban exportra termel az üzem.

Áder és a milliárdos állami támogatás garanciának tűnt

Napokon belül le is tették az alapkövet: nagy erők mozogtak, hisz Haideggerrel karöltve Áder János süllyesztette betonba azt Csorna keleti részén, a Keszeg-ér partján. Bő fél évvel később álláshirdetésben kerestek munkatársakat, igaz, még nem a gépsorra. A gyárépítés is elindult, 2016 nyarára el is készült, a helyi képviselő-testületnek még fejlesztési központot is ígértek, igaz, ekkor a fejlesztési igazgató már a kínai térnyerésre és a távol-keletiek alacsony áraira panaszkodott.

2017 tavaszán járunk, közel hat év telt el a nagy bejelentés óta, de a termelés még mindig nem indult meg – pedig Áder és a milliárdos állami támogatás garanciának tűnt. A Hvg.hu ekkor arról írt, hogy a kormány- és uniós támogatás mellett az állami tulajdonú Eximbank 22,4 millió eurós és 363,6 millió forintos, azaz akkori árfolyamon több mint hétmilliárdos kölcsöne is segíti a vállalkozást.

Az Ecosolifer Kft. csornai napelemcellagyára az avatás napján, 2020. december 10-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az Ecosolifer Kft. csornai napelemcellagyára az avatás napján, 2020. december 10-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Negyvenmillió eurós megállapodás az MFB-vel

A jobbikos Magyar Zoltán a parlamentben kérdezett az ügyről, Szijjártó válaszában közölte, hogy a brüsszeli 2 milliárdot már megkapta az Ecosolifer, az egyedi kormánydöntés alapján további egymilliárdról pedig már aláírták a szerződést. A kétmilliárd forint „a termelési tevékenység megindítását segítette” volna, csakhogy a termelés akkor még nem indult el. „A fejlesztéssel kapcsolatban jelenleg szabálytalansági eljárás van folyamatban. Abban az esetben, ha az eljárás szabálytalanság történt megállapítással zárul, az irányító hatóság elrendelheti a szabálytalansággal érintett támogatási összeg visszakövetelését” – közölte akkor Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

2018 nyarán aztán váratlanul 100 állást hirdettek meg a beruházók, és azt ígérték, 2019 elején indul a termelés. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 40 millió eurós finanszírozási megállapodást kötött az EcoSolifer Kft.-vel a csornai napelemgyár üzembe állításáról, és kiváltotta az Exim Bank-os hitelt, de addigra az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálódott már az ügyben.

Elindult a termelés, de idén tavasszal nem jött fizetés

A próbaüzem után aztán elindult a termelés, 2020 decemberében Palkovics László miniszter adta át a gyárat. Maczikó István, az Ecosolifer technológiai igazgatója szerint a két alapvető napelem-technológiát, a vékonyrétegű és a kristályos napelemeket ötvözik itt. Azt ígérte, az üzem száz megawattos folyamatos gyártásnál 112 embert fog foglalkoztatni. A beruházás összértéke 53 millió euró (18,9 milliárd forint) volt, amelyet a kormány hatmillió euróval támogatott – jelentette be.

Némi csend után aztán idén tavasszal újabb nehézségek akadtak: a márciusi fizetés volt az első, ami elmaradt, húsvét előtt, április 12-én az igazgató még próbálta azzal nyugtatni a dolgozókat, hogy reméli, két héten belül rendeződik a helyzet. A helyzet nem rendeződött, hanem május 8-án többeket fizetett távollétre küldtek, majd arról értesítették őket, hogy vagy fizetetlen szabadságra mennek, vagy közös megegyezéssel felmondanak. Egyik opciót sem tartották elfogadhatónak, ezért a cég állásidőre küldte őket határozatlan időre. A termelés nyáron leállt.

A gyár ötvennégy, állásidőn lévő alkalmazottja nyáron pertársaságot alapított, hogy (eddig) háromhavi járandóságához hozzájusson. Családok megélhetése volt a tét, hisz ez lenne az egyetlen bevételi forrásuk. Kordás László DK-s parlamenti képviselő szerint az államnak a bérgarancia-alapból kellene kifizetni őket, s kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a napelemgyár ügyében készült OLAF-jelentést.

Kifizették a béreket, bejöhetett egy megrendelés

A Telexnek most névtelenséget kérve nyilatkozott egy volt dolgozó, aki elmondta: mindegyikük megkapta az elmaradt fizetését, sőt a termelés is újraindult. „A bizonytalan helyzetben volt egy állásajánlatom, így felmondtam az Ecosolifernél: kiderült, le kell dolgoznom a 30 nap felmondási időt, eközben ott betöltötték a pozíciót, most munka nélkül maradtam. Mivel kifizették nekem is a járandóságom, ezért az ügyvédem tanácsára visszavontam a feljelentést. Mindössze hárman éltünk ezzel a lehetőséggel, a többiek pertársaságot alapítottak, munkajogász segítségét kérték. Úgy tudom, mindenki megkapta a pénzét, sokan visszaálltak a munkába, megrendelés jött, megindult a termelés. Még nyolcezer forint »kártérítést« is kaptunk a munkabérek csúszása okán.”

A dráguló villamos energia okán most hatalmas a kereslet a napelemekre. Az Ecosolifer most jó néhány betöltetlen pozíciókra keres munkatársakat: informatikus, folyamatmérnök, karbantartó mérnök, minőségügyi technikus, gyártósori operátor, gépkezelő, műszakvezető, anyagbeszerző, raktáros pozíciót is meghirdettek.

Haidegger Ákosnak, az EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatójának a termeléssel és kifizetésekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket, de sem arra, sem telefonhívásunkra és üzenetünkre nem reagált.

Mindenesetre Haidegger 2020 májusában a Pesti Srácoknak azt magyarázta, hogy „a napelemgyár azért került veszélybe, mert DK-s és jobbikos politikusok, valamint a balliberális média három éven át hazugságokkal támadta a csornai napelemgyár-építést; hogy miért, azt a tulajdonos cégvezető a mai napig nem érti. NER-t kiáltottak, és onnantól nem volt megállás. Az okozott kár felbecsülhetetlen.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!