Három hónapja nem kapnak fizetést a csornai napelemgyár dolgozói

2022. június 27. – 08:51

frissítve

Három hónapja nem kapnak fizetést a csornai napelemgyár dolgozói
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Haidegger Ákos ügyvezető igazgató és Ádám Zoltán gyárigazgató az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának avatásán 2020. december 10. – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Már a márciusi fizetésük sem érkezett meg a csornai EcoSolifer napelemcellagyár dolgozóinak, írja a 24.hu. A gyárat az OLAF és a magyar hatóságok is vizsgálják.

A 24.hu a gyár dolgozóira hivatkozva írja, hogy 2022. március óta nem érkezett meg a fizetésük, tehát a cég háromhavi elmaradásban van, magyarázat pedig nincs.

A márciusi fizetés volt az első, ami elmaradt, húsvét előtt, április 12-én az igazgató még próbálta azzal nyugtatni a dolgozókat, hogy reméli, két héten belül rendeződik a helyzet. A helyzet nem rendeződött, hanem május 8-án többeket fizetett távollétre küldtek, majd arról értesítették őket, hogy vagy fizetetlen szabadságra mennek, vagy közös megegyezéssel felmondanak. Egyik opciót sem tartották elfogadhatónak, ezért a cég állásidőre küldte őket határozatlan időre, amit majd kifizetnek valamikor.

Az állásidő az, amikor a munkáltató a munkavállalóinak nem tud munkát biztosítani. Ez egyoldalú intézkedés, ami alatt a munkavállaló alapbérre lenne jogosult.

A 24.hu kereste a gyár ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, azonban nem érte el, az viszont kiderült, hogy jelenleg nem dolgozik a gyárban senki, teljesen leálltak, sem a dolgozók, sem az irodisták autóit nem lehet látni a telepen.

Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában nincs beszámoló az első teljes üzleti évükről, az Opten szerint azonban 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV-val is meggyűlt a bajuk, 2022 júniusában végrehajtást rendeltek el az EcoSoliferrel szemben.

Jelenleg a csornai napelemgyárban a termelés áll, a dolgozók három hónapja nem kapnak sem fizetést, sem információt az esetleges újraindulásról.

Sok dolgozó nem tudott tovább várni, ezért felmondtak, de pénzhez ők sem jutottak.

Az állami Magyar Fejlesztési Bank nem reagált a 24.hu kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy kaptak-e tájékoztatást a csornai leállásról, mi a tervük az EcoSoliferrel, és mi a tervük arra, hogyan ne vesszen el a 40 millió eurós állami hitel.

Hiába a kezdetektől kiemelt kormányzati figyelem, a többmilliárdos állami és uniós támogatások

A csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. indulása 2014-re nyúlik vissza, amikor bezsebelt 1 milliárd forint állami támogatást, 1,9 milliárd forint uniós támogatást, az állami Emixbank pedig 22,4 millió eurónyi kölcsön nyújtott a 15 milliárdosra tervezett beruházáshoz. Az alapkőletételnél Áder János köztársasági elnök is jelen volt.

Mivel 2018-ban a gyár még mindig nem készült el, egy másik állami bank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az épülő gyár finanszírozását, további 17,6 millió eurót kölcsönözve. Végül 2020 decemberében adták át a gyárat, de addigra a tervezetthez képest 3,9 milliárd forinttal többe kerülő beruházást elkezdte vizsgálni az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is.

Az OLAF mellett 2016-ban a gazdasági tárca szabálytalansági vizsgálatot indított, ennek eredményét azonban azóta sem hozták nyilvánosságra, Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban kérdezett rá a vizsgálat eredményére, amire azt a válasz kapta Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkártól, hogy az elsőfokú döntés ugyan megszületett, de a jogorvoslati határidő még nem telt el, azaz nem jogerős még a határozat.

A gyárban 2020 decemberében kezdődött meg a termelés, az átadáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!