Sávos kompenzációt dolgozott ki a katázásról átálló futárjainak a Wolt, akár 120 ezret is kaphatnak

2022. augusztus 10. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legtöbb futárt alkalmazó magyarországi vállalat, a Wolt megoldási javaslattal állt elő azok számára, akik a katatörvény megváltoztatása miatt nem tudják a korábbi formában folytatni munkájukat. Ennek lényege, hogy új, sávos kompenzációs rendszert vezetnek be, ami:

„az adminisztrációs költségeket fedező 10 ezer forinttól egészen akár 120 ezer forintig enyhíti a futárok többletköltségeit.”

A kompenzáció arányos a futárok által elvállalt címekkel, így az általuk keresett összeggel és a Wolt számításai szerint a futárok többletköltségeinek jelentős részét fedezi, írja közleményében a cég.

Az anyagi kompenzáció mellett a Wolt az adminisztrációban is segíti a futárokat. Olyan könyvelő-partnereket ajánl a cég, akik kedvezményes árakkal várják az egyéni vállalkozóként dolgozó futárokat.

Az új katatörvény bejelentését követően a Wolt felmérést végzett a futárok körében, amiből az derült ki, hogy a többségük, több mint 80 százalékuk átalányadózóként szeptember után is folytatja a kiszállítást.

„Célunk, hogy a lehetőségeinkhez mérten támogassuk a futár partnereinket az új adózásra való átállásban. A Wolt hosszú távon tervez a futár partnereivel, ezért invesztálunk az adóterhek enyhítésébe. Bízunk benne, hogy a kompenzációs rendszerünk hozzájárul ahhoz, hogy az adószabályok változását követően a Wolt továbbra is vonzó lehetőség legyen a rugalmas munkavégzést keresőknek”

– mondta Sabjányi László, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Wolt közleménye szerint míg a katás adózás a bértől függetlenül mindenkinek ugyanannyi adóval járt, az átalányadózás azoknak jár jelentősebb adóköltség-emelkedéssel, akik több pénzt keresnek. Kompenzációt biztosítanak azoknak is, akik kevesebb kiszállítást végeznek. A woltos futárok döntő többsége ugyanis kiegészítő tevékenységként, főállás mellett vagy diákként futárkodik, számukra nem feltétlenül jelent több adót az átalányadózás. Az átállás viszont számukra is megnövekedett adminisztrációval és könyvelői költségekkel jár együtt.

„A futár partnerek döntő többsége Magyarországon is kiegészítő tevékenységként végzi a futár munkát. Egy átlagos Wolt futár partner csupán havi 43 órát dolgozik futárként. Ez összhangban van egy korábbi, Európa 24 országában, 16 ezer futár megkérdezésével végzett kutatásunkkal is, amely szerint a Wolt által kínált platform-alapú munka fő vonzereje a rugalmasság” – tette hozzá Sabjányi László.

Július elején jelentette be a kormány, hogy a korábbi kommunikációjával ellentétben nem szigorítja, hanem gyakorlatilag megszünteti a kedvező és egyszerű adózási formát, azaz a kisadózó vállalkozók tételes adóját. Az Országgyűlés sürgősségi eljárás keretében egy napon belül meg is szavazta a változást, Novák Katalin köztársasági elnök pedig gyorsan alá is írta.

A legfontosabb változások:

  • a katások szeptembertől kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek, cégeknek, jogi személyeknek már nem nyújthatnak szolgáltatást. A kata esetében a tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint.
  • Az új törvény átmeneti rendelkezései közt szerepel, hogy akinek augusztus 31-én fennáll a katás jogviszonya, annak az év első nyolc hónapjára havonta 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. (A korábbi törvény alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ.)
  • Az új katás adózásra augusztus 1-től lehet bejelentkezni. Az az egyéni vállalkozó, aki szeptembertől már nem jogosult az új katára, a törvény szerint október 31-ig jelentkezhet be a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózásra.

A Foodpanda és a Wolt futárainak jelentős része katás vállalkozóként dolgozott, így a törvénymódosítás sokukat érintette. A futárcégek akkor úgy reagáltak, hogy váratlanul érte őket az új törvény és időt kértek a javaslatok kidolgozására.

Az új katatörvény ellen szervezett tüntetéseken és megmozdulásokon is rengeteg futár vett részt. Júliusban hosszú órákra megbénították a Margit híd forgalmát, pár nappal később több kilométeres belvárosi vonulást is szerveztek, aminek az élén szintén futárok voltak. Ugyancsak egy katatüntetés alatt lépett oda a budai Vár egyik éttermében vacsorázó Palkovics László miniszterhez „Futárok a KATA-ért” elnevezésű csoport tagja. Ezután meghívást kapott a Technológiai és Ipari Minisztériumba, de a tárgyalás eredménytelenül zárult, ezért újabb tüntetéseket jelentettek be.

Azzal korábban részletesen foglalkoztunk, hogy valóban tudnak-e milliós fizetéseket összeszedni a futárok. Ehhez egyébként „igazi sportteljesítmény kell” és még ezeknek a futároknak sem jön össze folyamatosan, minden egymást követő hónapban ez a teljesítmény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!