Futárok-Palkovics teázás: „Az ispán a közelébe engedte jobbágyait, majd elhajtotta őket”

2022. július 21. – 16:41

frissítve

Futárok-Palkovics teázás: „Az ispán a közelébe engedte jobbágyait, majd elhajtotta őket”
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem igazán sikerült elérni semmit – mondta Kolesár András, a „Futárok a KATA-ért” elnevezésű csoport tagja, miután délután kijött a Palkovics Lászlóval folytatott, mintegy fél órás beszélgetésről. Kérdésünkre, hogy akkor mi értelme volt a találkozónak, az új főispános törvényre utalva azt mondta:

„Az ispán a közelébe engedte a jobbágyait, majd elhajtotta őket, hogy tudják, hol a helyük.”

Mint arról beszámoltunk, Palkovics meghívta egy csütörtöki teázásra a Wolt-futárt, aki hétfőn odalépett a Vár egyik éttermének teraszán vacsorázó miniszterhez, és momentumos politikusok gyűrűjében beszédbe elegyedett vele.

Kolesár és két futártársa csütörtök délután érkezett meg a minisztériumhoz. Mielőtt bement volna, elmondta követeléseit:

  • tervezzék újra a rezsicsökkentés-csökkentést,
  • tolják el a kata módosításának bevezetését januárra,
  • tervezzék újra a kata módosítását.

Közölte még, hogy katás vállalkozó, harmadállásban futár, a törvénymódosítás kihúzta a szőnyeget a lába alól. Nagycsaládos, ezért érzékenyen érinti a rezsiköltség megugrása is, de dolgozni szeretne inkább, nem balhézni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A tárgyalást követően Kolesár kijelentette, hogy

kissé feszült légkörben zajlott a megbeszélés, ahol a miniszter néha leereszkedő, kioktató hangnemet ütött meg. A követeléseikre lényegében az volt a válasz, hogy „így jártak”.

Hozzátette még, hogy a tárgyaláson nemcsak a futárokat, hanem minden katást képviseltek.

Kolesár azt is mondta, hogy folytatják a tüntetést hétfőn reggel a Margit híd pesti hídfőjénél, de örülnének, ha Varga Mihály pénzügyminiszterrel is leülhetnének egyeztetni.

Frissítés 21:45-kor: Később Technológiai és Ipari Minisztérium is beszámolt a találkozóról. Palkovics László az egyeztetésen felvetette, hogy

meg kell vizsgálni a futárszolgálatokat is magába foglaló platformgazdaságban dolgozók védelmének lehetőségeit.

Arról is beszélt a tárcavezető a minisztérium Facebook-bejegyzése szerint, hogy a rengeteg további támogatás mellett a 25 év alattiaknak 2022-től munkájuk után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, és ennek a védelmét a napokban elfogadott jövő évi költségvetés is garantálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!