Szent Istvántól származó idézettel reagált Orbán fajkeveredős beszédére az MTA

2022. augusztus 4. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szent István király Imre herceghez intézett intelmeiből vett idézettel kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének nyilatkozata, amiben Orbán Viktor elhíresült fajkeveredős kijelentéseire reagálnak. Igaz, a szövegben egyszer sem említik konkrétan a miniszterelnököt és a botrányt kiváltó tusványosi beszédét.

Már a közlemény elején leszögezi az MTA elnöksége, hogy a ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak, a különböző kialakult rasszok keveredése pedig egyidős az emberiség történetével. „E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal.”

Ezután azzal folytatódik a szöveg, hogy a rassznak nem sok köze van a kultúrák különbözőségéhez, ellenben a történelemmel, a földrajzi elhelyezkedéssel vagy a nyelvvel. A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet, a politikai és a társadalom felelőssége a fellépő ellentétek kibékítése. A kultúra említésével már Orbán bécsi látogatására utaltak, amikor úgy korrigálta korábbi kijelentéseit, hogy a bevándorlásellenesség számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. A közlemény azzal zárul, hogy:

„Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.”

A cikk elején említett idézet egyébként így hangzik:

„Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek,
úgy különb-különb nyelvet és szokást,
különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal,
s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli...”

Orbán kijelentéseit az elmúlt napokban nevezték már betegnek, elfogadhatatlannak, undorítónak, fajvédő, avagy nyilasbeszédnek, goebbelsi és hitleri értelemben vett náci szövegnek is. Tiltakozott miatta az amerikai nagykövetség és az Európai Parlament vezetőinek testülete is. A magyar keresztény egyházaknak viszont nem volt mondanivalójuk a témában. Orbán tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa egyenesen lemondott a beszéd miatt, aztán meggondolta magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!