A Bild szerint Orbán undorító holokauszt-poént sütött el, sajtófőnöke szerint csak az einstandra célzott

2022. július 26. – 17:28

frissítve

A Bild szerint Orbán undorító holokauszt-poént sütött el, sajtófőnöke szerint csak az einstandra célzott
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde napok óta téma: volt benne szó kevert fajról, európaiságról, poszt-Nyugatról és Fidesz-fröccsről is, de lopott kifejezéseket francia íróktól is.

A beszédének volt egy olyan része is, amiben a németek „régebbi” gázfogyasztási praktikáiról értekezett. A miniszterelnök egészen pontosan ezt mondta:

„Zárójelet nyitok, hogy az európai értékekről is ejthessek egy szót. Itt van például az Európai Unió bizottságának legújabb javaslata, ami azt mondja, hogy mindenkinek csökkentenie kell kötelezően 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how – régebbről, úgy értem. És ráadásul, hogyha ez se vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van. Tehát az Európai Bizottság nem azt csinálja, hogy fölszólítják a németeket, hogy ne kapcsolja le az utolsó két-három, még működő atomerőművét, mert az olcsó energiát termel, hanem hagyja, hogy azt lezárják, és ha elfogy az energia, akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból ezt megtanultuk. Erre készülhetünk.”

A német Bild napilap erre úgy reagált, Orbán „undorító holokauszt-viccet” sütött el a náci Németországról, ahol több millió zsidót küldtek a halálba a gázkamrákban. A momentumos Cseh Katalin is úgy reagált Orbán beszédének erre a részére, hogy „igen, ez egy vicc a gázról és a náci Németországról”.

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy a beszédében itt pontosan mire gondolt Orbán, mire Havasi Bertalan röviden ennyit válaszolt:

„A miniszterelnök az einstandra gondolt – ld. A Pál utcai fiúk”.

Mit jelent ez? Az einstandolás annyit jelent, erővel elvenni más tulajdonát. Maga A Pál utcai fiúk szerzője, Molnár Ferenc így magyarázza ezt: „Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése”.

A németek valóban csináltak ilyet a második világháborúban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Oroszország lerohanása, a Barbarossa hadművelet egyik fő célja az einstand volt, azaz a bakui olajmezők megszerzése.

Mi lehet ezzel a gond? Bár Havasi szerint az említett idézetben Orbán Viktor végig az einstandra gondolt, a beszédből nem nehéz arra következtetni, hogy itt egyébként két külön gondolatról van szó: a német „know how-ot” még a gázfogyasztás kötelező csökkentésével együtt említi, majd azt mondja, hogy ha ez az általa részletesen ki nem fejtett „know how” nem vezet eredményre, akkor jöhet az einstand.

A másik oldalról nézve a gázkamrás párhuzam sem állna meg egyébként (vagy ez nagyon erőltetett lenne, ha valaki ezzel próbálna viccelődni). A gázkamrákban egyrészt nem földgázt használtak, hanem Zyklon-B-t emberek millióinak elpusztítására, másrészt a holokausztnak nem volt célja Németország gázfogyasztásának csökkentése.

Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, a miniszterelnöki megbízott Hegedüs Zsuzsa mindenesetre a miniszterelnököt a tusványosi beszéde egy másik része, a „kevert” és a „nem kevert emberi fajról” szóló eszmefuttatása miatt Goebbelshez hasonlította, és kedden ezért le is mondott. Nyílt levelében azt írta neki, „nem tudom, hogy nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbelshez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni”.

Maga Orbán erre úgy reagált, „tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!