Kiakadtak az ellenzéki pártok Orbán fajelméleti fejtegetésén

2022. július 25. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Civilek és értelmiségiek után az ellenzéki pártok egy része is kiakadt azon, hogy Orbán Viktor szokásos éves eligazító beszédében azt mondta: „Mi nem vagyunk kevert fajúak”. A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy Orbán a „faj” szó alatt egy-egy kontinens lakosságát érti, szerinte Magyarország lakossága az európai népek fajába tartozik.

Az ellenzéki pártok egy része felháborítónak tartotta ezt a kijelentést, és a következőket reagálták:

  • Momentum: Lőcsei Lajos, a párt cigány származású parlamenti képviselője azt írja: „Magyar földön születtem. Szüleim, nagyszüleim és azoknak felmenői is magyar földön születtek. Amióta az eszemet tudom, bizonygatnom kell azt, hogy vagyok én is annyira magyar, mint amennyire magyarnak gondolja magát a »Főnök«! Egy nemzet attól lesz gazdag és értékes, ha kultúrájában is sokszínű, ha az emberi értékeket tartja a legfontosabbnak. Épp elég volt, hogy nagyszüleink végigszenvedték a múlt század első felét a fajelméleti politika miatt.”
  • Jobbik: Varga Ferenc, a párt szintén roma származású képviselője YouTube-videójában úgy értékeli: „Az, hogy Orbán tusványosi beszédében azt mondja, hogy mi nem vagyunk kevert fajú nép, és nem is akarunk azok lenni, rendkívül sötét korszakot idéz. Orbán ezzel megbontja a nemzeti egységet, és magyar embert magyar ellen uszít.”
  • DK: A párt Orbán beszédére még szombaton azzal reagált: „Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert.” Miután a beszéd angol leiratából kihagyták a kevert fajokról szóló részt, Dobrev Klára elküldte azt az Európai Parlament összes képviselőjének. A DK szerint „a fideszes Mein Kampf csak tovább mélyíti az Orbán és Európa közti szakadékot, amivel távolabb kerültünk attól, hogy Orbán Viktor rendszere bármilyen uniós forráshoz jusson.”
  • MSZP: A tusványosi beszédről Kunhalmi Ágnes azt írta: „Elfogadhatatlan Orbán Viktor fajokra tett utalása. Az emberiség egy faj. Pont.”
  • Párbeszéd: Karácsony Gergely még szombaton tette ki a következő József Attila-verset Facebook-oldalára: „Török, tatár, tót, román kavarog, e szívben, mely e multnak már adósa, szelíd jövővel – mai magyarok!”

A beszéd után Frölich Róbert főrabbi is figyelmeztette Orbánt, hogy csak egy emberi faj él a földön, a Homo Sapiens Sapiens, ez a faj pedig egy és oszthatatlan. Nem sokkal később Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Orbántól, hogy beszélgessenek el a közéleti viták eldurvulásának megakadályozásáról.

Orbán Viktor álláspontja egyébként nem volt mindig ilyen világos a fajokról, korábban többször hangoztatta a magyarok ázsiai származását, és szerinte sok magyarban van kipcsak vér is. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!