Hegedüs Zsuzsa a Telexnek Orbán beszédéről: Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler

2022. július 26. – 16:24

frissítve

Hegedüs Zsuzsa a Telexnek Orbán beszédéről: Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler
Hegedüs Zsuzsa, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány vezetője beszél a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának sajtótájékoztatóján, a Parlament Vadásztermében 2012. augusztus 14-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem az az érdekes, hogy hisz-e benne, amit mond. De Magyarország miniszterelnökeként, nyilvánosan ilyet mondani egészen más” – mondta a Telexnek Hegedüs Zsuzsa Orbán Viktor tusványosi beszédéről, amelynek fajgyűlöletet idéző mondatai miatt nyílt levélben lemondott miniszterelnöki tanácsadói pozíciójáról.

Hegedüs szerint teljesen váratlan volt a kormányfőtől, hogy fajgyűlölő szöveget mondjon. „Ez sosem volt benne Viktorban. Én mindig kiálltam az ellen, hogy őt antiszemitizmussal vádolják. Nem is őt minősítettem, hanem a szöveget, nyilván elolvasta, még ha esetleg nem is ő írta, nem értem, hogy nem tűnt fel neki” – mondta lapunknak a lemondását bejelentő miniszterelnöki tanácsadó.

Hegedüs a Hvg.hu-n megjelent levelében ezt írta Orbánnak:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövid távon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Ez tehát utal arra, hogy a kormányfő irányvonala egyre inkább szembekerült a Hegedüs által vallott értékekkel, ám a – most már egykori – miniszterelnöki tanácsadó szerint nem volt benne a levegőben egy ilyen, „Goebbelshez méltó, tiszta náci szöveg”.

„Teljesen váratlan volt, hogy fajgyűlölő szöveget mondjon” – válaszolta a Telex kérdésére Hegedüs, megjegyezve, hogy a migrációval kapcsolatos kormányfői álláspontból sem következett ilyen beszéd.

„A migránsellenességgel is vitatkoztam, próbáltam visszafogni Viktort”, ám abban még nem volt faji alapú megkülönböztetés.

„Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler, aki, már elnézést, 6 millió embert megölt.”

Hegedüs hozzátette, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy Orbán Viktort Hitlerrel állítaná párhuzamba, csak azt hangsúlyozza ezzel, hogy „miniszterelnökként, de bármiféle közéleti szereplőként sem lehet bármit mondani.”

Orbán Viktor beszél az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, mögötte Hegedüs Zsuzsa – Fotó: Frederick Florin / AFP
Orbán Viktor beszél az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, mögötte Hegedüs Zsuzsa – Fotó: Frederick Florin / AFP

Megismételte, nem az a lényeg, hogy Orbán Viktor hisz-e a fajgyűlölő mondataiban, hanem, hogy ez elfogadhatatlan.

Nem igazolhatja politikai számítás sem, ha esetleg ezzel választói radikálisabb részét akarta volna kiszolgálni, még ha praktikus politikusi fogás is, hogy „találj témát, állítsd szembe a társadalom két részét, és ezzel tüzeld fel a saját táborodat.”

Elmondta, hogy mindez már a nyugat-európai szélsőjobb köreiben sem elfogadható. Még a francia elnökválasztáson induló Marine Le Pen is kizárta pártjának azt a jelöltjét, akiről megjelent egy videó, amin etnikai alapon szidja az arabokat.

„Én 1992-ben sokkal kevesebbért elindítottam a Tégy a gyűlölet ellen mozgalmat”, emlékeztetett Hegedüs, aki akkor Csurka István egy írása miatt tiltakozott, „pedig az legalább nem volt fajgyűlölő szöveg”.

„Épp most írt nekem Viktor, hogy én hogyan vádolhatom őt rasszizmussal. Mindjárt válaszolok is neki” – mondta Hegedüs. A kormányfő tudomásul vette a lemondást – közölte Havasi Bertalan a hvg.hu kérdésére. Orbán a miniszterelnöki megbízottnak azt írta: „fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”.

Nem sokan mondtak le eddig Orbán mellől

Hegedüs Zsuzsa a harmadik politikus, aki lemondott Orbán Viktor kormányában. Őt megelőzően Holoda Attila energiaügyi helyettes államtitkár adta be a lemondását 2012 decemberében, lapinformációk szerint azért, mert a Fidesz Simicska Lajos nevével fémjelzett gazdasági hátországa rendkívül erős hatást gyakorolt a minisztérium életére.

A másik lemondás is 2012-ben történt: januárban Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kérte a felmentését. Az agrármérnök professzor volt a kidolgozója annak a kormányzati tervnek, amely a földhasználatot helyben lakáshoz kötötte volna, és egységes aranykoronaérték-nyilvántartást irányozott volna elő. A terv a kis- és középbirtokosokat hozta volna helyzetbe, ám a kormány ezt az elképzelést nem támogatta. Ángyán ezután lemondott, majd úgy nyilatkozott, hogy „spekuláns nagytőkés oligarchák”, „maffiacsaládok” kezébe kerül az európai uniós agrártámogatások nagy része, és ez az érdekkör lehetetlenítette el munkáját.

Egy évvel később Ángyán kilépett a Fidesz-frakcióból, független képviselőként politizált tovább. 2014-ben már nem szerzett parlamenti mandátumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!