Hoffmann Rózsa és Hidvéghi Balázs felesége is feltűnik a KDNP tanácsadói között

2022. július 19. – 14:32

frissítve

Hoffmann Rózsa és Hidvéghi Balázs felesége is feltűnik a KDNP tanácsadói között
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 13-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év alatt több mint ötvenmillió forint ment el reprezentációra, több mint százmillió pedig a párt volt politikusainak cégeihez a KDNP-frakciótól. 2018 és 2022 között fontosak voltak a képviselőkről készülő videók, az ajándékkosarak és a jogi, valamint „teremtésvédelmi” tanácsok is. Egy volt miniszter, egy volt államtitkár és egy jótékonysági szervezet is kapott szerződést, na de mire költött a KDNP-frakció?

A legtöbb szerződés, a legtöbb szerződő partner, a legtöbb pénz taxira, ajándéktárgyakra és édességre – a KDNP frakciójának 2018 és 2022 közötti szerződései sok szempontból rekordot jelentenek a többi párt között. Nemcsak abban, hogy sokkal több céggel szerződtek, mint a majdnem tízszer akkora Fidesz-frakció, de abban is, hogy a parlamenti pártok között egyedüliként nyilvánosságra hozták a magánszemélyként nekik bedolgozók neveit.

Ez utóbbi kifejezetten furcsaság, a frakciók – nyilvános – szerződései között a magánszemélyek nevét a GDPR-ra hivatkozva már évek óta nem közlik, a kereszténydemokraták szerződései között most mégis megtették azt. Nem tudjuk, hogy az ügyben az Országgyűlés Hivatala „hibázott”, vagy a KDNP tartja ennyire fontosnak az átláthatóságot, de ez utóbbi kevésbé tűnik valószínűnek. Meg akartuk kérdezni őket, hogy mi az oka a kivételesen világos adatközlésnek, de a frakció megkeresésünkre nem reagált.

Szerződések százai

Elfáradhatott Simicskó István keze, amikor aláírogatta a KDNP-frakció elmúlt négyéves szerződéseit. A képviselőcsoport ugyanis közel ötszáz szerződést kötött, jelentős részben kisvállalkozásokkal és ügyvédi irodákkal, valamint magánszemélyekkel, akik nagyrészt természetesen azzal foglalkoznak, amivel a legtöbb párthoz kötődő magánszemély: tanácsadással.

A frakció nagyon nagylelkű volt anyapártjával, amikor az egyik 2020-as törvénymódosítás engedményének köszönhetően 150 millió forinttal támogatta meg azt. Ez messze a legnagyobb kiadásuk volt, de természetesen elmarad attól, hogy a Fidesz-frakció 2020-ban ugyanezt a törvényt kihasználva 5 milliárd forinttal dobta meg saját pártját.

A legnagyobb nyertesek

A KDNP-frakció legjobban kereső „alvállalkozója” Hojdák Gergely irodalomtörténész volt, aki négy év alatt több mint 34 millió forintért tervezett és helyezett el online hirdetéseket a frakciónak. Bár ennyi pénzért dolgozni megterhelő lehet, Hojdáknak azért jutott ideje mellette véleménycikkeket írni is, munkássága a Jezsuita Kiadó honlapján és a Mandineren is olvasható.

A KDNP gazdasági hátországának fontos része a Szenzor Számítógépközpont Kft., amely körülbelül 25 millió forint értékben kapott megbízásokat informatikai és nyomtatási feladatokra. A cég résztulajdonosa Eőry Örs, a KDNP érdi szervezetének egykori elnöke, de korábban tulajdonos volt benne Eőry Csaba is, aki a kormánypártok Informatikai és Telekommunikációs Bizottságát vezeti.

A Szenzor Kft. neve korábban akkor merült fel a médiában, amikor a cég bedolgozott a 2018-as választásokon használt informatikai rendszer kialakításába a külföldi lakóhellyel rendelkező szavazók voksolását kidolgozva. Mint ismert, a Nemzeti Választási Iroda rendszere akkor a választás közben máig ismeretlen okokból órákra elérhetetlen volt.

Szintén jól keresett a frakcióból Haág Zalán, aki négy év alatt több mint húszmillió forintért dolgozott a párt honlapjának „főszerkesztőjeként”. Ő civilben egyébként a Szegedi Tudományegyetem oktatója és a város történetének szakértője is, ezzel párhuzamosan pedig képviselő a szegedi önkormányzatban.

Ehhez a körhöz tartozik a négy év alatt 18,2 millió forintért szerződést kapó Civil Flotta Bt., amely Zentai László író, KDNP-s tanácsadó cége. Zentai régi motoros a párt mellett, 2011 és 2013 között például ő kapta a legnagyobb értékben a szerződéseket a KDNP-től, de azóta is a folyamatosan segíti a frakciót. Ő dolgozta ki például a párt NŐK 40 elnevezésű, nők helyzetével foglalkozó programját is, amelyre ezek szerint nem volt alkalmas női jelentkező.

A Telexen cikksorozatot indítottunk a különböző frakciók előző négyéves költéseinek dokumentálására. Az első részben az MSZP szerződéseit vizsgáltuk meg, a másodikban a Jobbikéit, a harmadikban a Párbeszéd szerződéseit, a negyedikben a DK költéseit, az ötödikben pedig az LMP kiadásait. Korábban részletesen írtunk arról is, melyik frakció mennyi állami támogatást kapott eddig, és mennyit fog ezután kapni.

Senkit nem hagyunk az út szélén

Szintén a párt régi partnere Faur Kálmán, a Fidesz rendszergazdája, aki most négy év alatt 8,5 millió forint értékben kapott szerződést a KDNP frakciójától Naphold 2006 Kft. nevű cégével. A dokumentumok szerint informatikai szolgáltatásokon kívül fényképek szkennelését és digitalizációját is végezte a frakciónak.

A régi bizalmasok köre azonban még ezzel sem ért véget. Több mint 11,2 millió forintért szerződött a frakció Hidvéghiné dr. Pulay Brigittával, Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő feleségével a „teremtésvédelemmel” kapcsolatos tanácsadásra. A Hidvéghi házaspár egyébként szakértőnek számít a témában, a fideszes képviselő szerint ugyanis egyrészt „az vesse az első követ Szájerre, aki bűntelen”, másrészt „LMBTQ-diktátum” az azonos neműek házasságának kiterjesztése.

Nem hagyta az út szélén a KDNP Nógrádi László volt képviselőt és minisztert sem. 8,2 millió forint értékben kapott ugyanis szerződést Nógrádi cége, a Zalagyöngye 96 Bt., amely „határ menti együttműködéssel kapcsolatos” tanácsokat adott a pártnak. Ezenkívül:

Evés, ivás, ajándékozás

A KDNP frakciója már az előző ciklusban is arról volt híres, hogy rengeteg csokoládét, tömény italt, ajándéktárgyat rendelt, ezt a jó szokásukat pedig azóta sem hagyták el. A frakció így több mint 33 millió forint értékben rendelt a Metróból főleg reprezentációs céllal, de a H&P Kincses Sziget Kft.-től is közel 24 millió forintért vásároltak vizet és ajándékcsomagokat.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert a H&P Kincses Sziget Kft. az Opten szerint valóban kiskereskedelemmel foglalkozik, erről azonban az interneten semmilyen információ nem található meg. Van ugyanakkor egy Apartmanház Ráckevén, amit egy H&P Kincses Sziget Kft. nevű cég üzemeltet, így talán onnan szállítják ki a vizet és az ajándékcsomagokat.

Négy év alatt tízmillió forint ment el ajándékkosarakra a Selektiv Kft.-nél is, amely több kiszerelésben is forgalmazza ezeket. Közel háromszázezer forint értékben rendelt a frakció Drink Master Kft.-től italokat, ez utóbbi alkoholok egész sorát szállítja ki. De nem maradhatott ki az ásványvíz a KDNP-től sem, egyrészt fizettek közel 900 ezer forintot vízautomaták bérlésére és üzemeltetésére a Clearwater nevű cégnek, másrészt több mint háromszázezer forintot a Ge-Ba Foodnak ásványvízért.

Szintén ajándékcsomagokat szerzett be a KDNP frakciója közel hétmillió forint értékében az Eltérő Sebesség Közhasznú Egyesülettől. Ez a szervezet fogyatékos, sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű gyerekeknek segít a fejlődésben és a társadalmi integrációban.

A törvények rögös útjain

A többi párthoz hasonlóan a KDNP frakciója is jogi tanácsadásra szorult az elmúlt négy évben – ellenére annak, hogy tele vannak jogászokkal. Ennek megfelelően szerződtek jogi tanácsadásra:

  • közel 15 millió forintért dr. Édes Balázzsal;
  • közel 12 millióért dr. Garadnay Kingával, a Baranya Megyei Államigazgatási Kollégium (volt) elnökével;
  • 10,9 millióért dr. Németh Rolanddal, aki a Fideszt is segíti tanácsaival;
  • és több mint 7 millióért a Buckó Ügyvédi Irodával, amely több minisztériumnak is dolgozik, a frakciót pedig többek között „helyreigazítással és egyéb személyiségi jogi ügyekkel” kapcsolatban látja el tanácsokkal.

Simicskó István, a filmsztár

Önnek is megvannak a szuper KDNP-s filmek? Nekünk nem, de frakció szeret klipeket és „imázsfilmeket” készíttetni a képviselőkről, amelyek a párt YouTube-oldalán is megleshetők. A frakció négy év alatt:

  • több mint 12 millió forintért szerződött az Imagine Films Kft.-vel videók készítésére;
  • 11 millióért Fejes Györggyel klipek forgatására;
  • 9,5 millióért az Igen Média Kft.-vel „imázsfilm forgatókönyv-koncepciók kidolgozására”;
  • és 4,8 millió forintért Elekes Tamással szintén klipek készítésére.

A munkának pedig meg is van az eredménye, ezen a videón például Semjén Zsolt WC-papírt és gyereket pakolászik, majd telefonál. A listát pedig lezárhatjuk azzal, hogy

  • 12,7 millióért kutatott közvéleményt a Nézőpont a KDNP-frakciónak;
  • 11,3 millió forintot kapott a Rákóczi Szövetség;
  • és 9,4 millióért szállította a képviselőket a Főtaxi.

Összességében tehát kereszténydemokrata képviselőként sincs mire panaszkodnia a frakcióban ülő 16 úrnak és egy hölgynek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!