Schiffer Andrással és Rónai Egon szintén ATV-s feleségével is szerződésben állt az LMP-frakció

2022. július 18. – 16:56

frissítve

Schiffer Andrással és Rónai Egon szintén ATV-s feleségével is szerződésben állt az LMP-frakció
Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. november 2-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP, azaz a Lehet Más a Politika egy 2009-ben alakult párt, 2020-tól a nevükbe bekerült a Magyarország Zöld Pártja cím is. A párt annyira zöld lett, hogy több, a párt vezetéséhez közel álló „zöld céggel” is szerződtek 2018 és 2022 között, de az idén kezdődő parlamenti ciklusra az egyik legkisebbre zsugorodó ellenzéki pártnak 2,7 milliós frakcióülésre is futotta.

A párt 13 éves fennállása alatt sok dolgot megélt: a Lehet Más a Politika fennállása óta már túl van egy nagyobb pártszakadáson is – ezután jött létre a Párbeszéd Magyarországért (PM) – és több nagyobb kilépési hulláma is volt, elegendő Szél Bernadett és Hadházy Ákos kiválására gondolni.

2010-ben 15 fős frakciót alakíthattak, ez a szám a pártszakadás után jelentősen csökkent. A 2014-ben alakult Országgyűlésben épp hogy átlépték a frakció alakításhoz szükséges küszöböt, így öt képviselőjük volt. A szerződések tekintetében vizsgált 2018-ban kezdődő ciklusra, Szél Bernadett vezetésével, a párt hét százalékot kapott listán, összesen pedig nyolc képviselőjük lett, ebből egy egyéni mandátummal került be. Még 2018-ban ketten is távoztak a frakcióból, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kilépésével az LMP frakciója az Országgyűlésben hatfősre csökkent. A 2022-es választáson az ellenzéki összefogásnak is köszönhetően a párt ismét bejutott az Országgyűlésbe, ahol öt képviselőjükkel ismét önálló frakciót alakítottak.

Zöld cégek

A zöldpártnak több olyan céggel is van szerződése, aminek a nevében ott van a „zöld”: Zöld Média Ügynökség, Zöld Baranya Kft. Nem véletlen az elnevezés, mindkét, alig pár éves cég vezetője fontos vagy volt fontos embere a pártnak. A Zöld Média Ügynökség tulajdonosa Pitz Dániel, az LMP ifjúsági tagozatának korábbi elnöke. Pitz a nemrég megszűnt Ökopolisz Alapítvány révén, az LMP-hez köthető Jövő TV-nél is dolgozott. Cégével, a Zöld Média Ügynökséggel háromszor is kötöttek szerződést, egyenként valamivel több mint 7 millió forint és mindhárom esetben „képviselői social média felületek kezelésre” és „hirdetések indítására” szóltak a megbízások. A Zöld Média, azaz Pitz Dániel cége így az előző négyéves ciklusban több mint 23 millióval gazdagodott social felületek kezeléséből, mindezt 16 hónapnyi munkáért.

A Telexen kiemelten foglalkozunk a pártok és frakciók pénzügyeivel. Korábban írtunk arról, mennyi állami támogatást kaptak a frakciók eddig, és mennyit kapnak ez évtől, valamint arról is, hogy melyik pártnak mennyi bevétele volt az elmúlt tíz évben, és melyikük hogy gazdálkodott ezzel. A mostani cikksorozatban egyesével mutatjuk be a parlamenti frakciók elmúlt négyéves költéseit.

A másik „zöldcéggel” nyolcszor is szerződött az LMP-frakció. A bejegyzett tulajdonos itt is egy ismert név, aki szintén erősen kötődik, illetve kötődött az LMP-hez. Angyal Károly az LMP pártigazgatója volt korábban, most a Zöld Baranya Kft.-t vezeti. A nyolc szerződés összege változó, de minden esetben vagy social media felületek kezelésével vagy hirdetéskezeléssel foglalkozott az Angyal vezette Zöld Baranya. Négy év alatt 21 milliót költött el erre a frakció.

Ismert és jól ismert nevek a párt körül

Schiffer András, az LMP alapítója, egykori társelnöke és frakcióvezetője annak ellenére, hogy már nem politikusként vesz részt a közéletben – bár véleményét még sűrűn osztja meg politikai témákban –, továbbra is pénzhez jut volt pártjától. A Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda négy év alatt nyolc szerződés formájában, közel 19 millió forint értékben segítette ki jogi tanácsokkal az LMP-frakciót.

Az LMP frakciója szerződésben állt 2020-ban és 2021-ben is a Hal-Lak Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel. Az Opten céginformációs rendszer alapján ennek a tulajdonosa az ATV műsorvezetőjének, Rónai Egonnak a felesége, aki szintén az ATV munkatársa. A szerződések tárgya mind az öt esetben „médiaszereplések elemzése” és „tanácsadás és tréning” volt, összesen 9,2 millió forintért. Ennek kapcsán egy esetleges összeférhetetlenségről, illetve arról, hogy a műsorvezető vagy a cégtulajdonos feleség adott-e tanácsokat, megkérdeztük az ATV vezérigazgatóját, Németh S. Szilárdot és Rónai Egont is. Németh S. Szilárd vezérigazgató válaszában azt írta, hogy Rónai Zsanett tájékoztatta őket az együttműködésről. Mivel kizárólag kulturális műsorokat szerkeszt az ATV-n, politikai és hírműsorokban nem vesz részt, ezért nem találták aggályosnak a szerződéseket. Rónai Egon pedig azt válaszolta, hogy a bt.-nek nem tagja és nem is munkavállalója, ilyesformán az összeférhetetlenség nem merült fel. Válaszaikban mind két fél leírta, hogy Rónai Zsanett cége már nem áll szerződésben a párttal.

De más, az előző kampányból ismerős név is tartott intenzív médiatréninget a frakciónak. Bár a mostani listában a magánszemélyeknek kifizetett tanácsadói pénzek nem szerepelnek, a HVG 2020-as cikke alapján az egykori Momentum-alapító Zaránd Péter is tartott tréningeket a pártnak, majd ez után még öt hónapon át személyes kommunikációs és menedzsmenttréning címen számlázott a frakciónak. Zaránd a 2022-es választási kampány idején Márki-Zay Péter kampányfőnöke volt, előtte pedig az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Róberté.

Költöttek még kommunikációs tanácsadásra az elmúlt négy évben a Hidon Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nél, ez majdnem 10 millió forint volt. Itt érdekes, hogy a Hidon Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-ben kültagként ott van Pázmándi Bálint, az LMP volt zuglói képviselőjelöltje, beltagként pedig a képviselőjelölt édesanyja.

Frakcióülés 2,7 millióból

A párt további, az elmúlt négy évben jelentősebb, tíz-, illetve ötmillió forint fölötti szerződései így néznek ki:

  • 22,2 milliót hagytak a Greenwich Consulting Kft.-nél, szintén social media, illetve az ott megjelenő hirdetések kezelésére.
  • 15,5 milliónál valamivel többet költöttek jogi tanácsadásra a Dombi-Nyárádi és a Sárközi Ügyvédi Irodánál.
  • Hírszemlére és hírfigyelésre négy év alatt az Imedia Kft.-vel 14,5 milliónyi szerződést kötöttek.
  • Közel ötmillió forint értékben az LMP egyik korábbi tanácsadójának, Mirwais Janannak a cégével, azaz a Gumirus Bt.-vel szerződtek szakpolitikai tanácsadásra.
  • A Závecz Research pedig 11,2 milliónyi szerződést kötött az LMP frakcióval az elmúlt négy évben.

De nem csak a „zöld cégek” tekintetében költött érdekes dolgokra az LMP frakció. A jelenleg a minimális, öt taggal működő frakció az előző ciklusban hat főt számlált (a ciklus kezdetén, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kilépéséig pedig nyolcan voltak). A pártok által szokásosan tartott kihelyezett frakcióüléseknek is természetesen van költségük. Az LMP egyik ilyen kihelyezett, a szerződés alapján kétnapos frakcióülést a Geréby-kúriában tartotta meg 2021-ben, ez 2,7 millió forintba került az akkor hatfős frakciónak.

Érdekesség továbbá, hogy a párttagok szeretnek taxizni is, három és fél, négy év alatt ötmilliós taxiszámlát hoztak össze, méghozzá az MB Elit Taxi nevezetű vállalatnál. Szintén az „izgalmas költések” kategóriába sorolható a 336 ezres irattartó-vásárlás, de vízautomata-bérlésre is elköltöttek 370 ezer forintot. Azt pedig, hogy a „borrendelés egyedi címke készítésével, kiszállításával” című tételre 180 ezer forint sok vagy kevés, illetve hasznos vagy felesleges költés, mindenki döntse el maga.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!