Közvélemény-kutatók és volt SZDSZ-es politikus cége: ezekre költött a Párbeszéd-frakció

2022. július 13. – 14:11

Közvélemény-kutatók és volt SZDSZ-es politikus cége: ezekre költött a Párbeszéd-frakció
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén, 2019. április 1-jén – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Bálint minisztériumának informatikai biztosa, a volt SZDSZ-es Horn Gábor által vezetett alapítvány és a Závecz Research is szerepel a Párbeszéd-frakció szerződéses partnerei között, de kapott pénzt az azóta már a DK-ban politizáló Komáromi Zoltán cége is. Végignéztük a képviselőcsoport 2018 és 2022 közötti szerződéseit.

Volt SZDSZ-es miniszteri biztos cége kapott legnagyobb értékben szerződéseket az előző parlamenti ciklusban a Párbeszéd parlamenti frakciójától – derül ki azokból a dokumentumokból, amiket a Telex kért ki az Országgyűlési Sajtóirodától. A szerencsés cég 2020-ban havi 800 ezerért kezelte Horváth Csaba zuglói polgármester Facebook-oldalát, de néhány évvel korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül 15 millió forint EU-s pénzhez is jutott.

A Weber und Mill Kft. Koltai Péter tulajdona, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai biztosa volt. A cég az utóbbi években néhány tízmilliós bevételt könyvelhetett el, a jelek szerint ennek a nagy része így vagy úgy, de a politika környékéről érkezett.

2015-ben 213 millió forintot kapott a volt SZDSZ-es parlamenti képviselő Horn Gábor vezette Budapesti Politechnikum Alapítvány egy olyan program létrehozására, amelyben fiatalok vállalkozóvá válását segítették a Dél-Alföldön. Az alapítvány a megvalósításra közbeszerzést írt ki, amin mások mellett a Weber und Mill Kft. is 15,2 millió forintos megbízást nyert. Ezzel, az egyébként saját honlapot és nyilvános elérhetőséget felmutatni nem tudó céggel szerződött az előző ciklusban legnagyobb értékben – több mint 26 millió forintért – a Párbeszéd parlamenti frakciója.

A közvélemény-kutatók mágikus gömbje

A második legnagyobb értékű szerződést a Republikon Intézettel kötötte a Párbeszéd képviselőcsoportja, utána egy autóbérlő és a Závecz Research következik szintén tízmillió forint feletti összegű szerződésekkel. Az ötödik helyre csúszott ezzel a korábban már körbejárt, MSZP-hez köthető Szociális Demokráciáért Intézet, amit eszközbeszerzések követnek. Na de lássuk a teljes listát!

A listában nem szerepelnek a minden frakciónál jelentős tételt kitevő magánszemélyek és egyéni vállalkozók, és feltűnik, hogy az amúgy több százmillió forinttal gazdálkodó Párbeszéd-frakció összesítve is milyen kevés pénzért szerződött az előző ciklusban cégekkel. A hivatalosan közösségimédia-megjelenéssel (azaz Facebook-oldalak kezelésével) foglalkozó Weber und Mill Kft. után látványos, milyen sok pénz ment el a közvélemény-kutatókra.

A szerződések alapján a Republikon az egész cikluson keresztül kommunikációs tanácsokkal látta el a frakciót, míg a Závecz Research rendszeresen közvélemény-kutatásokat készített nekik. Érdekesség, hogy ezek a kutatások egyenletesen oszlanak el a ciklus négy évében, míg a Párbeszéd működésére rálátó forrásaink szerint a tavalyi előválasztás előtt a párt (vagy a frakció) közvélemény-kutatások egész sorozatát rendelte meg a budapesti választókerületekről. Ezeknek köszönhetően tudtak három olyan budapesti választókerületben elindulni, ahol az előválasztást, majd később az országgyűlési választást is megnyerhették.

Cikksorozatot indítottunk a Telexen, ebben a parlamenti frakciók előző négyéves költéseit járjuk körbe egyesével. Az első részben az MSZP, a másodikban pedig a Jobbik parlamentiképviselő-csoportjának szerződéseit mutattuk be.

Az MSZP–Párbeszéd-szövetség öröksége

A Párbeszéd-frakciótól 8,3 millió forintnyi szerződést bezsebelő Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. az MSZP-székházba bejegyzett Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány tulajdonában van, amelynek kuratóriumában 2020-ban még Molnár Zsolt és Puch László is helyet foglalt. Az intézet, amely az MSZP-től ugyanebben a ciklusban 124 millió forint értékben kapott szerződéseket, minden bizonnyal még a két párt közötti szoros együttműködés jegyében kapta a megbízást.

Érdekesek még azok a körülbelül kétmillió forint értékű szerződések, amelyeket a Pro Satis Kft.-vel kötött a Párbeszéd-frakció egészségpolitikai szaktanácsadás címen. A Pro Satis tulajdonosa ugyanis az a Komáromi Zoltán, aki ma parlamenti képviselőként a DK fő egészségügyi szakpolitikusa, és a választások előtt az ellenzék egészségügyi munkacsoportjának a vezetője volt. A szerződés időtartama alatt azonban Komáromi még Karácsony Gergely csapatában képzelte el politikai jövőjét.

Bár a pártok pénzügyeit körüljáró cikkünkből kiderült, hogy a Párbeszéd az elmúlt egy évtizedben az alacsony költségvetéssel működő politikai erők közé tartozott, 2022-től már egy hatfős frakcióval ülnek a parlamentben, és így szövetségeseikre sincsenek annyira rászorulva. Talán nem véletlen, hogy Tordai Bence szerint 2024-ben történetükben először önállóan fognak elindulni az európai parlamenti választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!