Térképen nézheti meg az országgyűlési képviselők balatoni házait, nyaralóit, birtokait

Legfontosabb

2022. június 20. – 06:57

frissítve

Térképen nézheti meg az országgyűlési képviselők balatoni házait, nyaralóit, birtokait
Varga Juditék balatonhenyei háza – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter focipályával felszerelt balatonedericsi nyaralójáról vagy Varga Judit Balatonhenyén épült, csokos házáról már mindenki hallott, de mi a helyzet a többi politikussal? A nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozatok alapján az országgyűlési képviselők hatodának van valamilyen ingatlana a Balatonnál. Siófok, Fonyód és Tihany a legnépszerűbb. Ezen a téren is többségben vannak a kormánypárti politikusok, csupán hat ellenzéki büszkélkedhet balatoni ingatlannal. Nem csak nyaralókra kell gondolni – az egyik DK-s politikusnak például gyümölcsöse és erdője van a Balatonnál, míg fideszes képviselőtársa egy borászat tulajdonosa.

A Balaton a legnépszerűbb nyaralóhely Magyarországon, nem csoda, hogy a politikusok is szívesen pihenik ki a mindennapok fáradalmait a tónál, mint tette azt Orbán Viktor, amikor két éve Tiborcz István felsőörsi birtokáról jelentkezett be a Facebookon. A NER tihanyi nyomulását már bemutattuk, most azt néztük meg, hány országgyűlési képviselőnek van lakóháza, nyaralója vagy egyéb ingatlana a Balatonnál. Térképünkön azt is jelöltük, hogy melyik településen találhatók az ingatlanok, és mekkorák. Az ingatlanok pontos címét nem kell feltüntetniük a képviselőknek a vagyonnyilatkozatukban. Annak így nem tudtunk utánanézni, hogy ezek mennyire vannak közel a Balatonhoz, milyen a felszereltségük, tartozik-e hozzájuk valamilyen extra, például medence.

Spoiler: vagyonnyilatkozata alapján Orbán Viktornak nincs balatoni nyaralója, se gyümölcsöse vagy szőlője.

Siófok a legnépszerűbb

A nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozatok alapján a 199 képviselőből 34-nek van ingatlana a Balatonnál vagy annak közelében. Összesen 44 ingatlanról van szó, tehát vannak olyan képviselők, akiknek birtokában több ingatlan is van. Szijjártó Péterre, Varga Juditra, Szatmáry Kristófra, Kontrát Károlyra, Nagy Bálintra (mind Fidesz) és a DK-s Kordás Lászlóra igaz ez.

Az ingatlanok többsége üdülő vagy családi ház, de találtunk panziót, erdőt, borászatot, gyümölcsöst és szőlőt is a vagyonnyilatkozatokat böngészve. 26 található az északi parton, 18 a délin. Siófok a legnépszerűbb, hat képviselőnek van háza ott: Aradszki Andrásnak, Hargitai Jánosnak (KDNP), Gelencsér Tamásnak, Menczer Tamásnak, Pajtók Gábornak (Fidesz) és Gréczy Zsoltnak (DK). Tihany négyszer, Fonyód háromszor került elő a vagyonnyilatkozatokban.

Az új kormány tagjai közül Varga Mihálynak, Varga Juditnak, Szijjártó Péternek (róluk még lesz szó) és a nagy visszatérőnek, Navracsics Tibornak van háza a Balatonnál. A területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszternek Balatonszemesen van üdülője. A családi házat 2015-ben vásárolták, Navracsics felerészben tulajdonos. Varga Mihály üdülővásárlásáról már korábban is írtunk. A pénzügyminiszter 2020 óta bérelt egy 169 millióra taksált úszómedencés, saját garázsos családi házat Gyenesdiáson, amit most meg is vásárolna.

Rogán Antal kabinetminiszternek nincs a Balatonnál háza, ami azért lehet meglepő, mert volt felesége, Rogán-Gaál Cecília Tihanyban építkezik nagy erőkkel. (Bár az nem egyértelmű, hogy van-e erre engedélye.) Az ismertebb kormánypárti politikusok közül Tuzson Bence, Rétvári Bence, Hende Csaba büszkélkedhet balatoni ingatlannal.

A térkép nem az ingatlanok pontos helyét jelöli. Csak azt mutatjuk meg, hogy melyik településen találhatók a politikusok ingatlanai.

Fidesz-fölény a Balatonnál is

A kormánypártok nem csak a parlamenti mandátumokat tekintve vannak fölényben:

28 : 6 arányban vezet a Fidesz–KDNP az ellenzékkel szemben, ha a balatoni ingatlant birtokló képviselők számát nézzük.

Érdekes, hogy az ellenzékiek közül csak MSZP-s és DK-s politikusoknak van valamilyen ingatlanuk a tónál: név szerint Hiller Istvánnak és Molnár Zsoltnak (MSZP), illetve Gyurcsány Ferencnek, Kordás Lászlónak, Gy. Németh Erzsébetnek és Gréczy Zsoltnak (DK).

Gyurcsány Ferenc némileg kilóg ebből a felsorolásból, mert neki Kötcsén van háza. Erről azt lehet tudni, hogy 2009-ben vásárolta, felerészben tulajdonosa. A telek maga 3296, a ház pedig 267 négyzetméteres. Hiller Istvánnak Kővágóörs-Pálkövén, Gy. Németh Erzsébetnek Balatonakalin, Molnár Zsoltnak Zamárdiban, míg Gréczy Zsoltnak Siófokon van üdülője. Ezek általában 30-45 négyzetméter alapterületű ingatlanok 240-260 négyzetméteres telekkel.

A Demokratikus Koalíció frakciójában ülő Kordás Lászlónak szőlője és gyümölcsöse van Szentkirályszabadján, a 3106 négyzetméteres gyümölcsöshöz egy 90 négyzetméteres gazdasági épület is tartozik. Ezenkívül 2021-ben vásárolt egy 12 hektáros erdőt Balatonalmádiban. A fideszes Szatmáry Kristófnak is van szőlője, három is: a 2,8 hektáros Mindszentkállán (ebben beletartozik az út és a legelő is), a 2,5 hektáros Kisapátiban található, míg a badacsonytomaji 1,5 hektáros szőlőhöz egy borászat és egy panzió tartozik.

Összeállításunkba azokat is belevettük, akik vélhetően a Balaton környékén élnek. A fideszes Witzmann Mihálynak például Balatonlellén van háza, ami nem annyira meglepő, mivel önéletrajza szerint nyolc éven át volt a település önkormányzati képviselője, dolgozott is a városban, és 2014 óta a Siófok központú Somogy megye 4-es választókerületének országgyűlési képviselője. Witzmann tősgyökeres balatoninak vallja magát, Siófokon született, a családja révén Balatonlelléhez, Zamárdihoz és Balatonendrédhez is kötődik. Vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy 116 négyzetméter alapterületű balatonlellei családi háznak.

A szintén fideszes Nagy Bálintnak két nagy keszthelyi ingatlanon van haszonélvezeti joga. Nagy Bálint Keszthelyen (Zala megye 2. ) indult és nyert az április 3-i választáson. Addig a város polgármestere volt, de országgyűlési képviselőként le kellett mondania a polgármesterségről. Lázár János csapatának lesz a tagja, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkáraként dolgozik a továbbiakban. (Keszthelyen lesz az, hogy az időközi polgármester-választáson az ellenzék nem indít jelöltet a fideszes Manninger Jenővel szemben.) A KDNP-s Móring József Attilának Fonyódon van háza, ahol egyébként 2014 óta országgyűlési képviselő. Korábban a közeli Somogyvár polgármestere volt Móring, ahol szintén van háza.

Itt találja a teljes gyűjtést:

A csokos nem nyaraló és a focipályával felturbózott panoráma

Két miniszter balatoni háza különösen híres. Varga Juditnak a Káli-medencében található Balatonhenyén vannak ingatlanjai: az igazságügy-miniszter vagyonnyilatkozatában egy családi ház és két kivett, beépítetlen telek szerepel.

Ez az a családi ház, amire Varga és a férje felvették a csokot 2017-ben, és amit hivatalosan nem nyaralóként használtak.

„A Káli-medencében egy egykori parasztház romjain hagyományőrző házat valósított meg a fiatal házaspár. A díszített homlokzatú, népies külső belül provence-i és vintage stílusú bútorokkal párosul” – írta a Szép házak magazin 2019-ben a Balaton-felvidék jellegzetes stílusában épült házról. A 195 négyzetméter alapterületű házhoz medence is tartozik, a tetőre napelemeket helyeztek. A 2144 négyzetméteres telket, amin a ház áll, 2013-ban vette Varga Judit a férjével, fele-fele arányban. A két másik területet 2014-ig vásárolták.

Hasonlóan híres Szijjártó Péter Balaton-felvidéki háza. A külügyminiszternek Balatonedericsen van nyaralója, és nem is akármilyen: a biztonsági kamerákkal erősen védett házhoz fedett medence és egy műfüves focipálya tartozik, a teraszról rálátni a Balaton kék vizére, a Badacsonyra és a szigligeti várra is.

Szijjártó a házat még 2009-ben vette. Pontosan nem lehet tudni, hogy mennyiért, de a korábbi vagyonnyilatkozatai alapján 20 milliót fizethetett érte. Azóta több ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg a környéken. Vagyonnyilatkozata szerint a nyaraló mellett még egy zártkert és egy gazdasági épület is az övé a faluban.

Szijjártó balatonedericsi nyaralója nem csak a focipálya miatt került be a hírekbe. 2017-ben arról írt a Hvg.hu, hogy épp a külügyminiszter nyaralójához vezető utat újította fel az önkormányzat, az utolsó, házhoz közelebbi kétszáz méteres rész pedig ráadásul még jobb minőségű, pormentes burkolatot is kapott. Szijjártó akkor úgy nyilatkozott: nem tudott az útfelújításról, de ha megkérdezték volna, határozottan ellenezte volna, mert nem tartotta indokoltnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!