Megválasztják Donáth Anna utódját a Momentum élére

2022. május 29. – 06:58

Megválasztják Donáth Anna utódját a Momentum élére
Momentumos aktivista a Ferenciek terén 2022. március 15-én – Fotó: Fekete-Győr András / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap tartja tisztújító kongresszusát a Momentum, a párt küldöttgyűlése elnököt és elnökséget választ. Az elmúlt hetekben mindössze a három elnökjelölt neve szivárgott ki, a párt tagjai igyekeznek belsős ügyként kezelni a tisztújítást, így a jelöltek programja sem ismert.

A pártból többen is úgy fogalmaztak megkeresésünkre, hogy szerintük messze nem lefutott a meccs, és háromesélyesnek tartják a versenyt. Várhatóan vasárnap késő délután lesz meg az eredmény.

Május elején derült ki, hogy a párt tavaly novemberben megválasztott elnöke, Donáth Anna nem indul újra az elnöki posztért. Facebook-oldalán jelentette be, hogy gyermeket vár, és mint fogalmazott, némi gondolkodás után arra jutott, hogy „az egyre erősebbé váló, nagy jövő előtt álló Momentum mindennapos elnöki feladatait” nem tudná felelősségteljesen úgy ellátni, hogy „közben az anyasággal egy rendkívül izgalmas, de rengeteg ismeretlen kihívással járó feladat elé” néz.

Elsőként Hajnal Miklós, a párt egyik elnökségi tagja jelentkezett be elnökjelöltnek. Azt írta, Donáth döntése sokakat megrendített a pártban, miközben mindannyian megértik és tiszteletben tartják azt. „Az új helyzetben viszont sokan megkerestetek, buzdítottatok, a tenni akarásom és a felelősségérzetem pedig azt diktálja, hogy jelentkezzek a párt elnöki tisztségére” – fogalmazott Hajnal. Szerinte sokan most a Momentumban látják az egyetlen reménysugarat: „mi új parlamenti szereplőként új irányt is mutathatunk az ellenzéki oldalnak”.

„Hiszek a közösségemben, és abban, hogy a Fidesz leváltásához egy erős és meghatározó Momentumra van szükség az ellenzéki térfélen.”

Hajnal 2016 óta vesz részt a Momentum építésében. 2018-ban kommunikációs igazgatóként dolgozott, négy éve pedig a párt elnökségi tagja. 2019-ben az EP- és önkormányzati választásokon a Momentum kampányfőnöke volt, az április 3-i parlamenti választáson pedig egyéniben nyert mandátumot Budapest 3. választókerületében (XII. kerület).

Kerpel-Fronius Gábor és Hajnal Miklós – Fotó: Kerpel-Fronius Gábor / Facebook
Kerpel-Fronius Gábor és Hajnal Miklós – Fotó: Kerpel-Fronius Gábor / Facebook

Pár nappal később Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettes erősítette meg a Magyar Hangnak, hogy ő is versenybe száll az elnöki posztért. Kerpel-Fronius a NOlimpia-kampány után nem sokkal csatlakozott a Momentumhoz, a XIII. kerületi alapszervezet vezetője lett. A 2019-es EP-választáson a párt listáján a hatodik helyen szerepelt.

Neve azonban 2019 nyarán lett szélesebb körben ismert, amikor elindult a főpolgármester-jelölti előválasztáson Karácsony Gergely és Kálmán Olga ellen. A Momentum jelöltje harmadik lett ugyan, ám pár hónappal később Karácsony felkérte főpolgármester-helyettesnek. Kerpel-Fronius az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felel a fővárosi vezetésben.

A harmadik elnökjelölt Gelencsér Ferenc, a párt egyik alapító tagja, aki 2019-ben önkormányzati képviselő és alpolgármester lett az I. kerületben. Az őszi előválasztáson Budapest 1. választókerületében kikapott az LMP-s Csárdi Antaltól, ám az országgyűlési választáson a közös ellenzéki lista 26. helyéről bejutott a parlamentbe, és a párt frakcióvezető-helyettesének választották.

„2016 óta végigjártam a Momentumban a szamárlétrát: egyszerű alapító tag, helyi szervezeti vezető, küldött, alpolgármester, képviselő-jelölt, parlamenti képviselő” – írta Gelencsér Facebook-oldalán. „Felelősek vagyunk a közösségért, aminek a tagjai vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve: ezért kezdett el foglalkozni a közélettel, és ezért döntött úgy, hogy elindul a Momentum elnöki tisztségéért. Itt az ideje szerinte „kigyomlálni a rettegést és békét ültetni a helyére, valamint a céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk”.

A vasárnapi tisztújításon eldől, ki lesz a Momentum történetének harmadik elnöke. A 2017-es alapításától kezdve Fekete-Győr András vezette a pártot egészen tavaly őszig. A számára kudarcosan végződött miniszterelnök-jelölti előválasztás után bizalmi szavazást kért a párttól, és miután nem kapta meg a bizalmat, lemondott az elnöki posztról.

Novemberben rendkívüli tisztújításon választották meg elnöknek Donáth Annát, a párt EP-képviselőjét. Akkor is hárman szálltak versenybe az elnöki posztért. Bár a szavazati arányokról a párt nem közölt hivatalos adatot, információink szerint Donáth Anna a szavazatok 56,6 százalékával nyert, míg Orosz Anna 28,9, Hollai Gábor pedig 14,5 százalékot kapott. Az új elnök megbízatása mostanáig, a rendes tisztújításig tartott.

Áprilisban Fekete-Győr Andrást választották a párt parlamenti frakcióvezetőjének, de Donáth Annához hasonlóan ő is hamar jelezte, hogy nem indul el a mostani tisztújításon. „A párt parlamenti frakcióvezetője vagyok, ami teljes embert kívánó feladat. A frakcióvezető minden elnökségi ülésen jelen van, és nem szeretnék két széket foglalni az asztalnál” – indokolta döntését a Telexnek adott interjúban.

Orosz Anna – aki Donáth megválasztása előtt pár hétig ügyvezető elnökként már vezette a pártot – pedig azért nem indult el újra az elnöki posztért, mert elmondása szerint a következő időszakban az újbudai országgyűlési képviselői teendőire szeretne összpontosítani, miután Budapest 2. választókerületében egyéni mandátumot nyert a választáson.

Az új elnöknek nem lesz könnyű feladata az ellenzék számára katasztrofális eredménnyel végződött április 3-i választás után. Ráadásul mint Újbuda példája is mutatja, a következő időszakban az ellenzéki pártok között is megindul a verseny a választókért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!