Szijjártó megígérte, hogy felgyorsítják Paks II.-t, 2030-ra kész akar vele lenni

2022. május 27. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítését és a napenergia-beruházásokat is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen, mondta Szijjártó Péter pénteken Indiában. Az új kormányban Paks II. ügye ugyanis a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnál kötött ki, és ő maga erről korábban azt mondta, az ő feladata az, hogy felgyorsítsa a beruházást. Paks Szijjártó szerint azért került az ő minisztériumához, mert minden energiaellátási kérdés a külügyhöz került, ez ugyanis a jövőben „kőkemény politikai, külpolitikai kérdés lesz”.

A külügyminiszter most arról beszélt Indiában, szerinte nagyon komoly energiaellátási válságsorozat felé halad a világ, és az elkövetkező időszakban azok az országok lesznek majd biztonságban, amik a saját maguk által használt energiának legalább egy jelentős részét maguk állítják elő. „Ezért, ahogy Indiában is komoly hangsúlyt fektetnek a nukleáris energiára, úgy mi, Magyarországon is felgyorsítjuk a paksi atomerőmű építését, hogy az 2030-ra már kereskedelmi üzembe állhasson. És felgyorsítjuk a napenergia-beruházásainkat is annak érdekében, hogy a nukleáris és a napenergia együtt kiadja azt a helyzetet, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen” – mondta.

Azt is mondta, azért, hogy Magyarország fel tudja gyorsítani a napenergia-beruházásokat, csatlakozott az indiai, francia alapítású Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, aminek az a célja, hogy a tagországaiban hozzájáruljon a napenergia felhasználását elősegítő technológiákhoz és beruházásokhoz, írja az MTI.

Márciusban eldőlt, hogy nem épülhet meg Finnországban a Paks II. mintaprojektjének számító atomerőmű. A finn kormány rögtön az orosz invázió kezdete után elkezdett látványosan kihátrálni a Paks II. mintaprojektjeként számon tartott erőmű projektje mögül.

A magyar kormány ugyanakkor mindenképpen meg szeretné építtetni Paks II.-t, ez Orbán Viktor szerint teljesen reális is. Szerinte a két új blokk nélkül a magyar ipar versenyképtelenebb, a családok rezsiköltsége magasabb lenne, így a miniszterelnök szerint „nincs semmi okunk és szándékunk a korábbi terv módosítására”. Ugyanakkor a reális helyzetértékelés nem feltétlenül a korlátlan optimizmus felé mutat.

A két új blokk előkészületi munkáira az állam már elköltött 300 milliárd forintot. Áprilisban az Országos Atomenergia Hivatal újabb öt évre meghosszabbította a Paks II. Atomerőmű Zrt. telephelyengedélyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!