Újabb öt évre meghosszabbították Paks II. telephelyengedélyét

2022. április 1. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a Paks II. Atomerőmű Zrt. telephelyengedélyét, áll a hivatal közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntéséről szóló iratban, ami itt érhető el. Az OAH 2017. március 30-án kelt határozatában feltételekkel adott telephelyengedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. részére, az alábbiakat írva elő:

„Jelen telephelyengedély a létesítési engedély jogerőre emelkedéséig, de legfeljebb a kiadásától számított 5 évig hatályos. Az engedély időbeli hatálya kérelemre legfeljebb két alkalommal további 5 évre meghosszabbítható, de az Ügyfélnek igazolnia kell, hogy az engedélykiadás feltételei továbbra is fennállnak”.

Az öt év lejártával erre a hosszabbításra nyújtott be kérelmet a cég, a hivatal pedig megállapította, hogy

a telephelyengedély kiadás feltételei továbbra is fennállnak,

ezért az engedélyt 5 évvel meghosszabbította. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, az végleges és végrehajtható, de ellene kereseti kérelem nyújtható be, a pert az OAH ellen kell megindítani, írják.

Márciusban eldőlt, hogy nem épülhet meg Finnországban a Paks II. mintaprojektjének számító atomerőmű. Mika Lintilä, Finnország gazdasági a parlamentben beszélt arról, hogy a beruházásnak befellegzett, de ezt eddig is lehetett sejteni, a finn kormány ugyanis rögtön az orosz invázió kezdete után elkezdett látványosan kihátrálni a Paks II. mintaprojektjeként számon tartott erőmű projektje mögül.

Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók mellett is „teljesen reálisnak” tartja, hogy folytatódjon a Paks II. beruházás. Szerinte a két új blokk nélkül a magyar ipar versenyképtelenebb, a családok rezsiköltsége magasabb lenne, így a miniszterelnök szerint „nincs semmi okunk és szándékunk a korábbi terv módosítására”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!