A körzet, ami mindenkinek presztízskérdés, és ahol a Kétfarkú nem akar a mérleg nyelve lenni

2022. április 1. – 04:59

A körzet, ami mindenkinek presztízskérdés, és ahol a Kétfarkú nem akar a mérleg nyelve lenni
Választási plakátok a Margit körúton – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest 3. számú egyéni választókerülete egészen biztosan kiemelt fontosságú mind a Fidesz, mind az ellenzék számára, ez már csak a Facebookon és YouTube-on megjelenő hirdetések számából, minőségéből is látszik. Itt várható az egyik legszorosabb eredmény, és mind a Fidesz, aminek presztízskérdés is ez a kerület, mind az egységes ellenzék joggal gondolhatja, hogy akár ezen a választókerületen áll vagy bukik a kormányváltás. Ez az a billegő választókerület, ahol

  • a Kétfarkú legerősebb jelöltje indul, aki tényleg eldöntheti, hogy Fidesz vagy ellenzék;
  • ahol a Kétfarkú jelöltje úgy indul egyéniben, hogy közben azt mondja: nem kell rá szavazni, nyugodtan szavazhatnak az egységes ellenzék jelöltjére;
  • ahol kuriózumként felmerült egy valódi jelölti vita (benne a fideszes jelölttel), de paródiaszinten tolódik a végtelenségig annak szervezése;
  • ahol az ellenzéki jelölt lejáratására szinte nagyobb energiát fektetnek a Fideszben, mint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjére;
  • és nem véletlenül: ez az a választókerület, amit mindig MDF-es vagy fideszes jelölt vitt el eddig.

A hegyvidéki választókerület, ami a XII. kerületet és a II. kerület egy részét foglalja magába, évtizedek óta fideszes fellegvárnak számít. A választókerület nagyobb részét alkotó XII. kerület (2014-től tartozik hozzá a II. kerület egy része) a rendszerváltás óta jobboldali, sőt, két MDF-es politikus óta csak fideszes országgyűlési képviselőt adott a parlamentnek. Az MDF-esek után Pokorni Zoltán nyert kétszer is, majd miután az összeférhetetlenség miatt ő a kerületvezetést választotta, először Fónagy ugrott be a helyére, hogy aztán 2018-ban Gulyás Gergely húzza be a választókerületet.

Ha önkormányzati szinten nézzük, a helyzet ugyanez: a XII. kerületben a rendszerváltás óta többségében jobboldali vagy fideszes polgármestert választanak, – bár 1990-ben Sebes Gábor SZDSZ-Fidesz közös jelöltként nyert – és a II. kerületben is – a 2002-es Horváth Csaba szoros győzelmén kívül – a legutóbbi választáson hozott meglepetésgyőzelmet az MSZP-s Őrsi Gergely.

A most vasárnapi választáson viszont már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Amikor Gulyás Gergely megnyerte ezt a választókerületet 42,7 százalékos eredménnyel, az ellenzék nem volt egységes, volt DK-s, jobbikos, LMP-s, momentumos, kétfarkús kihívója is. Végül második helyen a DK-s Bauer Tamásra futott be 39 százalékkal. Nyilván ha simán csak összeadnánk az ellenzéki szavazatokat, mondhatnánk, hogy egy egységes ellenzék már akkor nyert volna a választókerületben, de túl azon, hogy ez az összeadósdi sosem működik a valóságban, ez a választókerület különösen nem az, ahol ezt megtehetjük.

Az már 2020 októberében kiderült, hogy idén nem Gulyás Gergely indul itt fideszes színekben, végül 2021 májusában be is jelentették, hogy a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésért felelős Fürjes Balázst választotta a kormánypárt. Az ellenzéki előválasztáson pedig Hajnal Miklós nyert itt, így ő lett az Egységben Magyarországért jelöltje. A Kétfarkú Kutya Párt az elmúlt években a XII. kerületi képviselőként dolgozó pártelnököt, Kovács Gergelyt indítja.

Rajtuk kívül van még három jelölt. A szintén önkormányzati képviselő Hajdu Mária, aki az önkormányzatba LMP-sként érkezett ugyan, de miután kiábrándult az ellenzéki összefogásból, végül elhagyta a pártot, és a közös ellenzéki jelölt mellett ő is elindult a választókerületben. Indul még egy Gattyán-párti jelölt, Jenei Dávid és a Mi Hazánk jelöltje, az exjobbikos Grundtner András.

Végtelenségig egyeztetett vita

Ez a választókerület lehetett volna az egyetlen, ahol jelölti vita jöhetett volna létre, és ez lett volna az egyetlen hely, ahol a fideszes jelölt vállalta volna a vitát, de a fél éve húzódó egyeztetés épp a napokban érte el az egyik legabszurdabb állomását. Tavaly októberben történt, hogy sokak meglepetésére egy fideszes jelölt állt elő a jelölti vita ötletével: Fürjes Balázs azt javasolta az ellenzéki előválasztás győzteseként ellene induló Hajnal Miklósnak, hogy vitázzanak egyet a Hegyvidék TV-ben, a vitát pedig vezesse Gundel-Takács Gábor. Hajnal úgy reagált, áll elébe, szívesen kiáll vitázni.

Az azóta eltelt majdnem fél évben azonban nem sikerült sehová sem jutni a vita kérdésében, sehol sincs semmiféle megegyezés. Az elején még úgy tűnt, Fürjes a legkomolyabban vehető jelölttel akart vitázni, aki a felmérések szerint Hajnal, majd kiderült, Fürjesék mégis kiterjesztenék a többi jelöltre is. Hajnal először kiemelte, hogy neki valójában Fürjessel van vitája, de végül azt mondta, bármilyen vitán részt vesz, amin ott van Fürjes.

Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt tartott kampányeseményen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt tartott kampányeseményen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Végül most hétfőn egy kerületi tévés egyeztetésen kiderült, hogy a választás előtti napon, szombaton, közönség nélkül és nem élőben szervezné a Hegyvidék TV a jelölti vitát. Hajnal a Telexnek telefonban elmondta, hogy tehát a szombaton felvett vitát nem adnák élőben, és nem is élőzhetné senki, majd ha az egész lement, a televíziónak szüksége lenne néhány óra technikai munkára, hogy egyáltalán leadhassák.

Tehát szombaton délután, este kerülhetne egyáltalán adásba a kerületi tévében a vita, de például az, hogy mikor kerülne fel az internetre, visszanézhető formában, az nem derült ki, Hajnal szerint arról azt mondták, nem is tudnak garanciát vállalni arra, hogy pár órán belül.

Kamu Miki – Stadion Balázs

Abból is nagyon tisztán látszik, hogy fontos választókerület, hogy mennyi, a helyi jelöltre lőtt hirdetés fut Facebookon és YouTube-on. És az látványos, az elmúlt napokban talán mintha még Márki-Zay Péterre sem lőttek volna annyi automatikusan elinduló hirdetést, mint Hajnal Miklósra. A Kamu Miki-reklámok azt a magas labdát csapták le és vitték a végtelenségig, hogy Hajnal úgy nevezte magát közgazdásznak korábban, hogy ehhez semmiféle főiskolai vagy egyetemi végzettsége nem volt.

Hajnal ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az előválasztáson feltöltött önéletrajzában tisztázta ezt a kérdést, és elnézést is kért. Hajnal az Oxfordi Egyetemen az alapképzés első évét végezte csak el, majd a politikai karrier miatt azt félbehagyta. Mindenesetre a Fidesz hónapok óta, országos szinten tolja az erre épülő kampányát, az egész Hajnalról szóló kampányt kitölti gyakorlatilag.

Hajnal a Telexnek azt mondta, amit a Fidesz számonkér rajta, hogy diploma nélkül nevezi magát közgazdásznak, azt 2017-ben tette, amikor még egyetemre járt. Ő elnézést kért azóta ezért, és nem gondolja, hogy sokakat bánthatott meg ezzel, „ez egy béna dolog volt, én el tudom fogadni, hogy ebben hibáztam” – mondta, és hozzátette, hogy ezen túlmenően azok a kritikák, amiket kap a Fidesztől, például amikor lehazugozzák, azért esik rosszul, mert szerinte ő nyíltan leírta az előválasztási önéletrajzban, hogy felfüggesztette az Oxfordi Egyetemen a tanulmányait, amiket most újrakezdett az ELTE-n. Mindenesetre őt nem fogta vissza a kampányban, és reméli, hogy az ellenzéki szavazókat sem tántorította el.

Hogy mennyire befolyásolja a választás végeredményét ez a kampány, azt nem tudjuk, mindenesetre olyan hozadéka már biztosan volt, hogy az LMP-s Hajdu Mária nyilvánosan tette szóvá, hogy ha az MSZP kizárta Bangónét egy hasonló diplomabotrány után, akkor miért nézi el az összellenzék másnál. Végül Hajdu el is hagyta az LMP-t, és elindult független jelöltként Hajnallal szemben.

Közhely már az „emberarcú fideszes” kifejezés, de ha valakire elmondható, az Fürjes. A visszafogott, mosolygós fideszes, aki szóba áll a sajtóval, interjút ad a nem kormánypárti lapoknak is, sőt, néha még kritikát is megfogalmaz a kormánymédia stílusával kapcsolatban. Emlékezetes volt például a közmédia Híradójának vállalhatatlan interjúja a frissen megválasztott főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel, ahol Fürjes külön posztban jegyezte meg, hogy így nem lehet egy főpolgármesterrel beszélni.

Fürjes Balázs kampányol a Széll Kálmán téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fürjes Balázs kampányol a Széll Kálmán téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ezért jó kérdés, hogy a saját kampányához, az ellenfeléről szóló lejárató anyagokhoz mit szól, illetve van-e köze egyáltalán. Beleszólhat-e ezekbe, vagy központilag Rogán Antalék intézik. A 24.hu-nak megjegyezte, hogy készítettek belső méréseket a választókerületről, de azt ő állította le, mert feleslegesnek tartotta. A Kamu Miki-s anyagokról pedig azt mondta, nincs képben, sőt, megkérte a munkatársait is, hogy ezekkel őt hagyják, ha lehet. Sajnos nem tudjuk, hogy a Fidesz-központban ennél is durvább kampánnyal készültek Hajnal ellen, csak Fürjes szólt, vagy – minden valószínűség szerint – semmilyen beleszólása nincs ebbe. Ahogy Tarlósnak sem volt az önkormányzati választásnál, meg is jegyezte, hogy hiba volt a Fidesz-központra bízni.

A plakátrongálás országos jelenség, ebben a cikkünkben szedtük össze a leglátványosabb utcai politizálásokat, ebből a Hegyvidék sem maradhatott ki, itt például egy videó is megnézhető, ahogy Terézváros momentumos alpolgármestere kamerával eredt a Hajnal Miklós-plakátokat átfeliratozók nyomába.

A Momentum kampánya ehhez képest egészen visszafogottnak mondható, legalábbis nem jött szembe folyamatosan anyag arról, hogy Fürjes Balázs miért a sátán. Ami visszatérő, Facebook-hirdetésekben is tolt kampányanyag, az egy kvíz arról, ki mennyire ismeri Fürjes Balázst, és az egész Fürjesnek arra a pozíciójára épített, amiben a gigaberuházásokat, stadionokat felügyeli.

Az ellenzéki kampány üzenete az a kérdés volt, hogy hogyan venné figyelembe a kerület érdekeit egy olyan ember, aki egyetlenegyszer sem emelte fel a szavát kormányzati gigaberuházásokkal kapcsolatban, akkor sem, amikor azok a kerületben történtek, és alkalmasint találkozott lakossági ellenállással. Ehhez a kvízhez egyébként a Facebook-hirdetésekhez sikerült olyan jó képet választani Fürjesről, amilyet maga a Fidesz sem tudott összehozni róla. Mindenesetre Hajnalék bíznak benne, hogy „Budapest legzöldebb kerülete nem fog megválasztani egy olyan képviselőt, aki 400 milliárdnyi stadiont épített a városba”.

A mérleg két farka

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt indulása, országos listaállítása már eleve vitákat váltott ki az összefogott ellenzéki oldalon, a billegő körzetekben elinduló kétfarkús jelöltek meg aztán pláne. És ebben az egyébként is szorosnak várható körzetben indul el a párt arca, elnöke, Kovács Gergely. Kovács az önkormányzati választás óta önkormányzati képviselőként dolgozik a XII. kerületnél, és kifejezetten aktív, egyik felkarolt témája a korrupció, nemrég többoldalas szakmai anyagot állítottak össze arról, hogyan lehetne minimalizálni a közbeszerzéseknél a korrupció lehetőségét.

Az indulása azért jelenthet gondot Hajnalnak, mert az önkormányzati választások eredményét nézve 10 százalék fölötti eredményt hozott itt a Kutyapárt. Kovács Gergely korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy nem igazán van megelégedve Hajnal teljesítményével, amit helyi képviselőként nyújtott, és nagyon szívesen kampányolna is neki akár, ha valami olyat tett volna le az asztalra. Mindenesetre a kerületben a szavazóknak a 24.hu-nak adott interjújában már azt üzeni, hogy nyugodtan szavazzanak Hajnal Miklósra egyéniben, elég, ha listán szavaznak a Kétfarkúra:

„Nem fogok sírni, ha a Kutyapártra szavazók egyéniben Hajnal Mikire voksolnak. A kutatás szerint szoros verseny várható közte és Fürjes Balázs között (…) Nekem tényleg mindegy, hogy 7 vagy 10 százalékot kapok, de annak örülnék, ha ellenzékiek nyernének”.

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet március közepén mérte fel a kerületet, és a Magyar Hangon közzétett kutatás szerint a választók 42 százaléka a momentumos Hajnal Miklóst támogatja, míg 38 százalékponton áll a fideszes Fürjes Balázs. 9 százalékot szerezhet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely. 1-1 százalékra számíthat a volt LMP-s, most függetlenként induló Hajdu Mária és a Megoldás Mozgalom jelöltje, Jenei Dávid. A mi hazánkos Grundtner Andrásnak 0 százalékos támogatottságot mértek, a bizonytalanok aránya pedig 9 százalék volt.

Kovács Gergely a Telexnek adott interjúja közben – Fotó: Bődey János / Telex
Kovács Gergely a Telexnek adott interjúja közben – Fotó: Bődey János / Telex

Nem tudjuk, most hogy áll ez a dolog, pláne nem látjuk a végeredményt, de ezek alapján úgy tűnik, ez a 10 százalék körüli szám egyéniben is megvan itt, ami az önkormányzatin megvolt a Kétfarkúnak.

Hajnal a napokban egy nyilvános Facebook-posztban szólította meg a Kétfarkú szimpatizánsait, hogy arra kérje őket, ha fontos nekik a kormányváltás, akkor osszák meg a szavazataikat; ha listán a Kutyapártot is ikszelik, egyéniben válasszák őt, hogy biztosan legyőzhesse Fürjest. A Telexnek hozzátette, hogy neki személyesen nagyon imponáló a Kétfarkú kerületi munkája, nem tud rosszat mondani a Kovács Gergőről, legyen szó a járványkezelésről vagy a tényfeltárásokról.

Hajnal egyébként nincs befutó helyen az ellenzéki listán, az önkormányzati munkáját pedig feladta ezért az országos indulásért, így kicsit egy lapra tett fel mindent. Amikor arról kérdeztük, hogy mi lesz, ha nem nyer, úgy fogalmazott:

„Az egy sokkal nagyobb probléma az országnak, mert ha ezt a körzetet nem nyerjük meg, akkor nagyon nagy bajban vagyunk országosan.”

Nuku illegális bevándorlás itt, nuku Turul ott

Kovács Gergely, mint láthattuk, nem igazán tolja az egyéni jelölti kampányát, interjúkban elmondja, hogy milyen munkát végzett itt önkormányzati képviselőként, ami megmutatja, mennyire veszi komolyan a munkát. Alapvetően az országos pártépítés, jelöltállítás vette el az energiái nagy részét, és leginkább az közbeszerzések tisztaságát tenné helyre. Már azt sem várja el a szavazóktól, hogy rá voksoljanak, csak a listán legyen meg az x a Kutyapártra. A párt és jelöltek plakátjai nagyjából utoljára kerültek ki az utcákra az összes párt és jelölt közül.

Fürjes Balázsnak volt némi előnye a választási kampányban, hiszen miközben az ellenzék még előválasztáson döntött arról, hogy ki legyen az egységes jelölt, aközben ő már kampányolhatott maga mellett. Végül egy budai vállalások nevű programígérettel is előállt. Ebben többek között több budai zöldterületet és annak védelmét a beépítésektől, a János kórház felújítását, a Kapás utcai szakrendelő bővítését, 56-os villamosvonal felújítását, a családtámogatás kibővítését ígérte. De szerepel az is: zéró tolerancia az illegális bevándorlással szemben.

Hajnal Miklós is készített egy programanyagot, amelyben ő is felsorolta vállalásait. Ebben olyan dolgok szerepelnek, mint Buda zöldfelületeinek védelme, ennek keretében felülvizsgálnák, hogy a jövőben mely beruházásokat minősíthetnek nemzetgazdaságilag kiemeltté, segítené az alternatív közlekedési eszközök elterjesztését, támogatná a lakások és házak energetikai korszerűsítését. Emellett foglalkozna a korrupció visszaszorításával, a túlzott beépítések korlátozásával és a Normafa védelmével is. Ahogy a tisztességes emlékezetpolitikával is. „Kezdeményezni fogom a Pokorni Zoltán által benyújtott fővárosi lex Turul eltörlését” – írja többek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!