Plakátozó közmunkások, festékszóró, autós üldözés, airsoft – ez folyik az utcákon a választás előtt

Legfontosabb

2022. március 22. – 10:55

Plakátozó közmunkások, festékszóró, autós üldözés, airsoft – ez folyik az utcákon a választás előtt
Inotay Gergely megrongált plakátjai – Forrás: Inotay Gergely / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Tépik, firkálják, matricázzák, lopják a plakátokat, hogy aztán újabbak kerüljenek ki az utcára. Az elmúlt hetekben sorra gyanúsították meg a kormánypárti és ellenzéki képviselőjelöltek ellenfeleiket azzal, hogy aktivistáikkal megrongálták a plakátjaikat. Több helyen pedig amiatt tettek bejelentést a választási bizottságnak, mert közmunkások szórólapoztak és plakátoltak a polgármester utasítására. Festékszóró, autós üldözés és airsoft: bemutatjuk, mi folyik az utcákon a választás előtt.

Közmunkások helyezték ki Pogácsás Tibor fideszes képviselőjelölt plakátjait a Pest megyei Pándon. Lázók József, polgármester megbízásából dolgoztak – ezt ők maguk ismerték be egy videóban, amit Pogácsás ellenfele, Szabó Rebeka aktivistái készítettek Pest megye 10. választókerületében. Azt a feladatot kapták, hogy szedjék le a március 15-i megemlékezés után a zászlókat, és a helyükre kerül a fideszes plakát az oszlopokon. Azt is megkérdezték az önkormányzati dolgozóktól, hogy mennyi plusz pénzt kapnak a munkáért, mire azt válaszolták: semmit, ez a közmunkának a része.

„Azért is tartom ezt felháborítónak, mert a közfoglalkoztatottakat állami pénzekből fizetik” – mondta Szabó Rebeka a Telexnek. Szerinte ez az eset is azt mutatja, hogy a Fidesz kihasználja a közmunkásokat, akiknek a munkája és a megélhetése a polgármesterektől függ. „A közfoglalkoztatottaknak nem az lenne a feladata, hogy a választási kampányban részt vegyenek” – tette hozzá a Párbeszéd politikusa. Szabó szerint ez szabálytalan kampányfinanszírozásnak minősül, ezért bejelentést tett a helyi választási bizottságnak. Azt kérte, állapítsák meg, hogy a polgármester megsértette a választási törvényt, amely egyik alapelve az önkéntes részvétel. A Egységben Magyarországért jelöltje azt szeretné, hogy a közmunkásokat foglalkoztató pándi polgármestert a választási bizottság tiltsa el a további jogsértéstől, és szabjon ki neki bírságot.

Telefonon értük utol hétfőn Lázók Józsefet, de ő nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Kerestük Pogácsás Tibort, a Fidesz-KDNP jelöltjét is, ám cikkünk megjelenéséig nem reagált a levelünkre.

Geszteréden a fotó nem volt elég, a zalahalápi polgármestert megbüntették

Nem egyedül Pándon készült ilyen felvétel a kampányban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden amiatt tettek bejelentést februárban, hogy az önkormányzat dolgozói az önkormányzati cég autóival hordták Simon Miklós fideszes jelölt (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6.) plakátjait.

A bejelentő négy fényképet is csatolt, ám a helyi választási bizottság nem találta elég alaposnak a kifogást – számolt be az esetről a Jobbik-közeli Alfahír. Határozatukban azt írták, nem állapítható meg egyértelműen, hogy kik szerepelnek a fotókon, mikor készültek, sőt, egy felvétel kivételével még a készítés helyszíne sem azonosítható be pontosan. Mindezek alapján a bizottság arra jutott, hogy a csatolt bizonyítékok nem alkalmasak a jogszabálysértés tényének megállapítására, ezért a kifogást elutasították.

A Veszprém megyei Zalahaláp polgármestere már nem volt ilyen szerencsés. A tapolcai választókerület jobbikos jelöltje, Rig Lajos levideózta, hogy két közmunkás vitte házról házra a fideszes Navracsics Tibor helyi lakossági fórumának meghívóját. A felvételen szereplők Rig kérdésére elismerték, hogy az önkormányzatnál dolgoznak, és azt is mondták, hogy a polgármester, Bedő Lajos bízta meg őket a feladattal.

Bedő később azt írta, hogy „akarata ellenére próbálják belerángatni a politika mocsarába”, és a videóban bemutatott fideszes szórólap valójában egy lakossági tájékoztató meghívója, amit eddig „bármikor bárkinek kihordattam részrehajlás nélkül a településen.”

„Ezt elsősorban a lakosság kellő tájékoztatása miatt tettük meg, politikai részrehajlás nélkül”

– fogalmazott a zalahalápi polgármester, majd hozzátette, nemcsak a meghívó kihelyezését, hanem a művelődési házat is bárkinek biztosítják. Ez az ajánlat – tette hozzá – természetesen Rig Lajosnak is áll.

A választási bizottság ugyanakkora azt állapította meg, hogy Bedő Lajos több pontban is megsértette a választási törvényt, ezért eltiltották a további jogsértéstől, ám megúszta bírság nélkül.

„Kamu Miki” és „100% Gyurcsány”

Ahogy ráfordulunk a választási kampány utolsó két hetére, a két nagy politikai tömb harca is egyre fokozódik, és ennek az utcán már jól látható a jele:

egyre több helyen rongálják meg a plakátokat vagy tüntetik el őket.

Az elmúlt hetekben az ország több pontjáról számoltak be szervezett rongálásról. Az akciók szervezettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy azok jellemzően az éjszaka, sötétben történnek, és rövid idő alatt több száz, néhol ezer plakátot rombolnak szét egyetlen választókerületben.

„Ipari méreteket öltő” rongálás történt Pest megye 4. választókerületében: Vácon, Nagymaroson és Szobon több száz plakátot festékszóróval fújtak le, szaggattak le a helyükről vagy csak egyszerűen nyomuk veszett. A helyi ellenzéki jelölt, Inotay Gergely szerint a festék színe, a festés helye és a módja is megegyezik. Szintén éjszaka matricázták fel az egri jelölt (Heves megye 1.), Berecz Mátyás plakátjait, „100% Gyurcsány” és „Eger jobbat érdemel” feliratokkal látták el hirdetéseket. Az elkövetőket egy rendőrjárőr érte tetten március közepén, és eljárás indult ellenük.

„Kamu Miki” matricát ragasztott három maszkos fiatal Hajnal Miklós plakátjaira a második kerületben (Budapest 3.) vasárnap délután. Győrffy Máté terézvárosi alpolgármester eredt a nyomukba, és videóra vette telefonjával őket, amint épp végeztek egy plakáttal a Margit körút sarkán, és a létrával menekülőre fogták. „Ezek a srácok most szintet léptek, fényes nappal álltak neki, a matrica sem volt elég, tűzőgépet is használtak, hogy biztos legyen a siker. Hát nem lett az. Gyáva futás lett a vége, a létrás fiatalembert végül majdnem a Rózsadomb tetejéig kísértem, csak felfelé” – osztotta meg később a videót Győrffy Facebookon a Benny Hill Show zenéjének kíséretében, amit itt lehet megnézni.

„Minden rongálást elítélek, akárki kárára követik el. Nekünk is sok plakátunkat megrongálták. Van, amikor ez még belefér a véleménynyilvánítás tág határaiba, politikusként el kell viseljük. Más esetekben feljelentést tettünk” – reagált Hajnal ellenfele, Fürjes Balázs. A Fidesz hegyvidéki jelöltje mindenkinek azt javasolta a kampányhajrában, hogy maradjon tiszta a verseny és ne rágalmazzák egymást.

Hajnal már korábban is arról számolt be, hogy plakátjait éjszakánként szisztematikusan rongálják, matricázzák. A rongálás tényét az adja – írta –, hogy a matricákat úgy helyezték el, hogy azokat nem lehet nyom nélkül eltávolítani, és a plakáttábla is megsérült. A Momentum politikusa egyetértett ellenfelével, hogy ez a rongálás túlmegy a véleménynyilvánítás szabadságával biztosított kereteken. Februárban feljelentést is tett az ügyben. A rendőrség kisebb kárt okozó rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. . „Ugyan jogi értelemben »ismeretlen« tettesek ellen kellett feljelentést tennem, tisztában vagyunk vele, hogy ki és kinek a megbízásából rongálja a plakátokat” – fogalmazott bejegyzésében.

Autós üldözés volt Józsefvárosban

A Duna pesti oldalán, Jámbor András plakátjai sem úszták meg. A józsefvárosi választókerületben egyik este, nyolc óra és éjfél között matricázott át több mint ezer plakátot a rongáló – Jámbor szerint a Fidesz. „Az este folyamán több helyen is sikeres futóleckét adtunk a rongáló kormánypártiaknak. Egy esetben pedig egy autós üldözés keretében kergettük el őket” – írta az ellenzéki jelölt.

Hétfőn Jámbor ellenfele, Sára Botond is arról számolt be Facebook-oldalán, hogy több száz plakátját letépték, összefirkálták és megrongálták. „Nem mondhatom, hogy mindez váratlanul ért, hiszen a baloldal eddig minden kampányát vandalizmussal kezdte és hazudozásra építette” – írta a Fidesz józsefvárosi jelöltje, és felszólította Jámbor Andrást, hogy fékezze meg az aktivistáit.

A tiszaújvárosi választókerületben induló (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6.) Jézsó Gábor a sorozatos rongálások után inkább már úgy döntött, a plakátokra költött pénzt az ukrajnai menekülteket segítő szervezetek támogatására fordítja, és ugyanerre biztatta saját támogatóit is.

Lövésnyomok és lopás

Pest megye 8. választókerületében ennél durvább eszközökhöz nyúltak.

Jószai Teodóra plakátjait Százhalombattán, feltehetően műanyag lövedékeket használó airsoft fegyverrel lőtték.

A képviselő pártja, a Demokratikus Koalíció közleményében különösen cinikusnak és fenyegetőnek tartja azt, hogy mikor a szomszédos országban háború dúl, valaki ilyen eszközzel élve rongál. „A DK szerint az eset fontos figyelmeztetés az egész országnak: ha marad a Fidesz és a háborús retorikára épülő uszító gyűlöletkampányok, akkor Magyarországon nem lesz béke” – írták. A rendőrség a helyszínelés után megvizsgálja a lövedékek típusát és a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi az elkövetőket.

Sárváron pedig az ellenzéki képviselő, Hencz Kornél azt állítja: rajtakapta ellenfele, Ágh Péter csapatát, amint leszedték a plakátjait, és a helyére a fideszes jelölt hirdetéseit helyezték. Épp az autójukba tették volna be Hencz falragaszait a körforgalom mellett, amikor megérkezett a fotón szereplő jelölt, és lefotózta Ágh érintetlen plakátjait az Opel hátsó ülésén. „Ahogy néztem, lett volna hova plakátolniuk, de nekik a másé kellett!!! Szabálysértési eljárás megindult ellenük, a plakátjaimat visszahelyeztem oda, ahonnan ellopták” – írta az ellenzéki jelölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!