Szervezett csoportok összematricázták péntek éjjel Jámbor András plakátjait

2022. március 12. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken este 8 és éjfél között ismeretlenek több mint ezer plakátot ragasztgattak le matricával Budapesten – derült ki abból a Facebook-bejegyzésből, ami a 6-os választókerületi, józsefvárosi-ferencvárosi összellenzéki jelölt, Jámbor András tett közzé. A bejegyzés szerint megkergették és autóval is követték a rongálókat, akik szervezetten tettet tönkre ezernél is több plakátot.

A rendőrséget is bevonták az akcióba, bejelentést tettek, a rendőrök pedig kikérik majd a kamerafelvételeket. „Aktivistáink már az éjszaka folyamán elkezdték a hazugságokat eltávolítani a plakátokról. Reményeink szerint ez a mai nap folyamán befejeződik. (…) De titeket is arra kérünk, szedjétek le a hazugságokat a plakátjainkról” – írta.

Az akcióra amúgy egy aktivistája figyelt fel, ekkor látta, hogy módszeresen ragasztgatják le Jámbor plakátjait. A képviselőjelölt ezután maga is kiment, egy csoportot elkísért egy buszmegállóig és megvárta, míg felszállnak, az autós csoporttal pedig kölcsönösen videózták egymást – mondta Jámbor a 444.hu-nak.

A matricázás, amire ebben az esetben Jámbor „gyalázatos rongálás-kampány”-ként hivatkozik, és tényként jegyzi le, hogy szerinte az elkövetők kormánypártiak voltak, nem teljesen idegen módszer az ellenzéktől sem: itt van például rögtön a Momentum gerilla plakátkampánya, amikor is leragasztgatták a kormány emojikra egyszerűsített, sorosozós-migránsozós-homoszexuálisozós plakátjait.

A fentiekre a Momentum később azzal reagált, hogy „a Momentum a Kormány által, több milliárdnyi közpénzből finanszírozott hazug propaganda plakátjait ragasztotta át, de választási plakátokat sosem rongáltunk. A két kategória megkülönböztetése nem csak értékvállalás szintjén fontos – a magyarok pénzéből fizetett kormányzati plakátoknak nem a propagandát kellene közvetítenie, hanem mindenki számára fontos, releváns információkat kellene tartalmazniuk, míg a választási plakátok egy demokratikus verseny elemei, melyeket a pártok finanszíroznak –, de más jogi kategóriába is esnek. A választási plakátok rongálásával az elkövető a demokráciát csorbítja, ez ellen mindenkinek fel kell emelnie a hangját (pl: Hajnal Miklós plakátjait a kampány kezdete óta folyamatosan rongálják amivel kapcsolatban megtette a szükséges jogi lépéseket, de az ellenfelének, Fürjes Balázsnak a plakátjainak rongálása ellen is felemelte a szavát)” – írták.

A kampány idején másutt is akadt már gond a plakátokkal: Debrecenben például lejjebb húzták az ellenzéki jelölt plakátjait, miközben fölé tették Kósa Lajosét, és Nagymaroson, Szobon, Őrbottyánban, Váchartyánban, Vádukán, Vácrátóton egyetlen éjszaka alatt szaggatták le, fújták össze festékkel, rongálták meg vagy lopták el az ellenzéki összefogás összes kihelyezett plakátját. Akkor az Egységben Magyarországért jelöltje, Inotay Gergely emiatt a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!