Felfüggesztette az LMP Hajdu Mária tagságát, aki megkérdezte, miért hazudhatta magát közgazdásznak Hajnal Miklós

2022. február 9. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette az LMP Hajdu Mária párttagságát, miután a XII. kerületi önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy az ellenzék közös jelöltjeként induló, momentumos Hajnal Miklós miért hazudhatott magának közgazdász végzettséget. Frissítés: cikkünk megjelenése után az LMP azt közölte: „Az LMP a közös ellenzéki jelöltek támogatása mellett döntött, aki ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg a döntést követően, az nyilvánvalóan nem lehet utána a politikai közösség tagja.”

Hajdu Mária szerdán a Facebookon azt írta:

„Mondj igazat, betörik a fejed – 13 év után felfüggeszti a tagságomat az LMP! Az LMP alapításakor, 2009-ben még nem gondoltam volna, hogy 13 évvel később fegyelmi eljárást kezdeményez ellenem a párt elnöksége, és felfüggeszti a tagsági jogviszonyomat, mindezt egy Facebook-posztban feltett kérdés miatt.”

Hajdu két nappal ezelőtt egy másik posztban arra volt kíváncsi, hogy „egy magát tisztességesnek valló jelölt, Hajnal Miklós miért hazudhat a saját végzettségéről, és miért állíthatja következmények nélkül magáról azt, hogy ő közgazdász, amikor egyértelműen nincs ilyen végzettsége.”

Az ellenzéki előválasztáson a momentumos Hajnal Miklós nyert, így április 3-án ő indul a fideszes Fürjes Balázs ellen a polgári oldal és a kormány számára is szimbolikus jelentőségű budai, hegyvidéki (3-as számú) választókerületben. Hajnal egy 2017-es interjúban közgazdásznak nevezte magát, de nem szerzett közgazdász diplomát. Korábban Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, de ezeket a NOlimpia-kampány miatt abbahagyta, jelenleg pedig az ELTE-n tanul jogot.

Hajnal a támadásokra úgy reagált: ő sosem állította, hogy van diplomája. A 21 éves korában, 2017-ben készüt interjún kívül sosem állította sem írásban, sem szóban, hogy megszerezte volna a közgazdász diplomáját, hivatalos önéletrajzában is megszakított tanulmányként hivatkozik rá.

A kérdés azért fontos, mert az MSZP az ellenzéki megtisztulás jegyében nemrég kizárta soraiból Bangóné Borbély Ildikót. Ő a nyilvános önéletrajzában azt állította: 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán, de kiderült, hogy a diplomájának nyoma sincs az egyetem nyilvántartásában. Miután korábban voltak hasonló fideszes érintettek is, a diplomák ügye kampánytémává vált.

Az LMP-s Hajdu Mária két nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében ezért feszegette azt a kérdést, hogy „vajon vezet-e a közös ellenzéki út, egy, a végzettségéről hosszú hónapokig hazudozó jelölttel, Hajnal Miklóssal felfelé?”. Az LMP-s önkormányzati képviselő idézte Márki-Zay Péter szavait is, aki Bangóné ügye után azt írta szintén a Facebookon: „Diplomát hazudni ugyanúgy csalás, mint a csalással megszerzett fideszes vizsgák, diplomák, doktorátusok és nyelvvizsgák esete. Tisztességesnek kell lennünk, hiszen a választók bizalmát kérve azt ígérjük, méltóbbak vagyunk a kormányzás felelősségére.”

Hajdu szerint a budai 3-as választókerületben „indíthattak volna más, tisztességesebb és az igazmondásra hajlamosabb jelöltet az ellenzéki oldalon. Például a képviselőségről lemondott Hajnal Miklós utódját, Vadász Gábort”.

Az ügyben kerestük az LMP-t. Cikkünk megjelenése után a következő válasz érkezett:

„Hajdu Mária felháborodása álságos, nyilván pontosan tudta, hogy nyilatkozata provokáció, aminek következményei lesznek. Az LMP a közös ellenzéki jelöltek támogatása mellett döntött, aki ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg a döntést követően, az nyilvánvalóan nem lehet utána a politikai közösség tagja.”

(via Index)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!