Iványi Gábor: Gyáva és gonosz cselekedet nem megsegíteni valakit, aki a függetlenségéért, az életéért küzd

2022. március 19. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egészen hihetetlen Orbán Viktor képmutatása” – fogalmazott Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője a Népszavának adott interjúban az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Felidézte, hogy a miniszterelnök korábban bírálta az oroszokat, majd irányt váltott, „Európa ellen uszított, Vlagyimir Putyin mellett agitált. Most pedig hirtelen odapenderedik a béke oldalára, a béke olajágát viszi a csőrében, és azt állítja, hogy az ellenzék fegyvereket akar szállítani Ukrajnába, amelyekkel embereket fognak ölni, míg ő azon dolgozik, hogy ez ne következhessen be. Nincsenek rá szavak, hogy mennyire arcátlan.”

„Fogalmazzunk úgy: nem tiltakoznék ellene”

– válaszolta Iványi arra a kérdésre, hogy egyházi vezetőként támogatná-e, hogy fegyvereket szállítsunk Ukrajnának. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy melyik fél az agresszor. „A lényeg az Ukrajna melletti kiállás, az, hogy ennek mi a tartalma, bonyolult kérdés” – tette hozzá.

Elmesélt egy példát is ehhez. Miután megkérdezték az ukránokat, hogy mire van igény, felmerült, hogy egyházával golyóálló mellényt küldjenek a hozzájuk beérkezett adományokból. „A golyóálló mellény a védekezéshez kell, nem lehet vele másokra lőni, mégis, a fegyveres harcokhoz szállítanánk valamit, ami hadi eszköznek minősül” – mondta Iványi.

Vita indult a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségben és az Oltalom Karitatív Egyesületben, hogy szabad-e golyóálló mellényt küldeniük Ukrajnába. Iványi nem tudja pontosan, mi a jó megoldás megoldás. „Az bizonyos, hogy gyáva és gonosz cselekedet nem megsegíteni valakit, aki a függetlenségéért, az életéért küzd” – tette hozzá.

Egyelőre nem küldtek, de nem zárta ki, hogy a jövőben fognak.

„Az imádság nélkülözhetetlen, de imádsággal vagy puszta kézzel nem lehet védekezni a tankok ellen.”

A cél nem az szerinte, hogy egy fegyveres konfliktus résztvevői legyünk, hanem „az, hogy – ha a gyerekeinket és otthonainkat megvédtük – bontsuk el azokat a háborús eszközöket, amelyek kísértésbe hozhatnák az embereket.”

Az interjúban szó volt az államfőválasztásról is. Ahogy a Telexen is megírtuk, Karácsony Gergely több párt támogatásával Iványit javasolta az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltjének, Márki-Zay Péter már meg is kérdezte a metodista lelkészt, hogy vállalná-e a feladatot. Iványi igent mondott, de a Jobbik megvétózta az ajánlást, és végül Róna Péter mögé állt be a hat párt.

Egyes vélemények szerint Jakab azért sem támogatta Iványi jelölését, mert a MET lelkésze a párt radikális korszakában többször is élesen kritizálta a Jobbikot. „Ha bíráltam, akkor okkal tettem. Ha nem változott a Jobbik, akkor baj van. Ha változott – ahogyan azt magáról mondja –, akkor nem igazán értem, mi a probléma velem” – mondta Iványi. az interjúban Úgy érzi, az őt támogató többi párt nem küzdött eléggé az ő jelöléséért.

„Az se jó üzenet, ha öten nem tudják egy ellenvéleménnyel szemben kellő mértékben érvényesíteni az akaratukat.”

Azt is mondta, hogy ő valószínűleg radikálisabban fogalmazott volna a szavazás előtti beszédben, mint Róna Péter, de az is „jó, tisztességes beszéd volt. Novák Katalin beszédéről már nem mondhatom el ugyanezt.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!