Jogerősen is lehet a Fidesz janicsárképzőjének hívni a Mathias Corvinus Collegium Alapítványt

2022. március 17. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen pert vesztett az MSZP-s Molnár Zsolttal szemben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCCA), írja a 24. Az egyik legnagyobb vagyonkezelő alapítványnak számító MCCA azért perelte be a szocialista politikust, mert egy másfél évvel ezelőtti videóban többek között fideszes háttérintézménynek, a Fidesz janicsárképzőjének, illetve fideszes kisgömböcnek nevezte az alapítványt, amelynek egyébként a kuratóriumi elnöke a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Orbán Balázs. Molnár videójában az is elhangzik, hogy az alapítvány közreműködött a fideszes lenyúlásban.

Molnár a videót azután vette fel, hogy egy törvényjavaslat szerint az állam több vidéki ingatlant is egyszerűen odaajándékozott az MCCA-nak, köztük a révfülöpi vitorláskikötőt is.

A 24 birtokába jutott dokumentumok szerint a bíróság azért sem talált kivetnivalót a kifogásolt a kifejezésekben, mert azok olyan politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, amelyek a felperesnek a személyiségi jogát nem sértették. Az indoklásba az is belekerült a bíróság részéről, hogy az MCCA több százmilliárd forint értékű állami vagyon tulajdonosa lett bármiféle ellenjuttatás nélkül, ebben ráadásul részt vett Orbán Balázs is. Orbánnal kapcsolatban kiemelték, hogy miközben az MCCA kuratóriumi elnöke, államtitkárként a kormány nevében részt vett benne és támogatta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében alapítványi tulajdonba kerül a közvagyon egy része.

Az MCCA azt is kifogásolta, hogy Molnár a videójában tévesen azt sugallta, hogy az alapítvány tulajdonába került a révfülöpi hajókikötő, pedig a valóságban csak a révfülöpi vitorláskikötő került a vagyonkezelőhöz. Ez a bíróság szerint jelentéktelen tévedés, ezért nem alkalmas az alapítvány jó hírnevének megsértésére.

A Mathias Corvinus Collegium több százmilliárd forint értékű tulajdonjogot kapott az államtól, ezzel gyakorlatilag kiszervezték egy alapítványnak a közvagyont. Ennek részeként két pécsi, több révfülöpi, valamint egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi létesítményt is kaptak, bevásárolták magukat az ország egyik legnagyobb könyvforgalmazójának számító Libribe, és még Mol- és Richter-részvényeket is kaptak. Az alapítványnak annyira jól megy, hogy Budapesten és Debrecenben is egy hotelbe tették át a székhelyüket, és olyan jól fizetnek a vendégtanáraiknak, hogy azok akár 18-szor annyi pénzt kaphatnak, mint egy egyetemi adjunktus az ELTE-n. Hogy milyen a Mathias Corvinus Collegium belülről, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!