18-szor annyit kereshet egy külföldi vendégtanár a Fidesz-közeli elitképzőn, mint egy magyar adjunktus az ELTE-n

2021. augusztus 10. – 06:48

frissítve

18-szor annyit kereshet egy külföldi vendégtanár a Fidesz-közeli elitképzőn, mint egy magyar adjunktus az ELTE-n
Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Mathias Corvinus Collegiumban tartott sajtótájékoztatón 2020 szeptemberében – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Akár havi 10 000 euró ösztöndíjat is kaphat egy vendégoktató a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumtól, de a fiatalabbak (35 év alatt) is 5000 eurónyi juttatásban részesülhetnek – derül ki az intézmény honlapjáról. Az összeg magában foglal utazást, egészségbiztosítást, szükség esetén vízumot, lakhatást, irodahelyiséget, részvételt külföldi konferencián és költőpénzt is. Az ösztöndíj időtartama két héttől legfeljebb egy évig tart.

A Fidesz ellen-CEU-jának szánt, közpénzmilliárdokkal felpumpált intézmény – amelyről itt írtunk részletesebben – külföldi szakembereknek (vagy külföldön élő magyaroknak) címzett látogatói ösztöndíjprogramja 2020-ban indult. Az első neveket idén februárban jelentették be, azóta pedig további előadók is láthatók az intézmény honlapján.

Az Orbán Balázs által vezetett Fidesz-közeli elitképző magyar viszonyok között meglehetősen jól fizetett vendégoktatói között felbukkantak olyan nevek is, akikkel kapcsolatban még az MCC-n elérhető leírás sem árulkodik meggyőző tudományos munkásságról. Az egyik vendégoktató például Benjamin Harris-Quinney, aki egy brit think tank vezetője, jelenleg pedig egy brit konzervatív bulvárlap, a Daily Express publicistája.

A magyar olvasóknak már ismerős lehet a 29 éves Francesco Giubilei neve. Ő amellett, hogy számos hazai kormánylapban publikált, Olaszországban is aktív közéleti szereplő. Írt már könyvet az olasz posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei vezetőjéről, Giorgia Meloniról, egyébként pedig egy 2006-ban alapított online egyetemen tanít. Az oktatási intézmény honlapján elérhető önéletrajzából nem derül ki, mi alapján nevezik professzornak.

Francesco Giubilei Magyarországon egy MCC-s beszélgetésen – Fotó: Francesco Giubilei / Facebook
Francesco Giubilei Magyarországon egy MCC-s beszélgetésen – Fotó: Francesco Giubilei / Facebook

Az 5 és 10 ezer eurós, akár egy évig is tartó vendégoktatói ösztöndíjak azért is figyelemre méltóak, mert rendkívül távol állnak a hazai egyetemi életben elérhető fizetésektől. Urkom Aleksander, az ELTE adjunktusa nyáron posztolta ki, hogy

„542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel.”

Mindez nem elszigetelt eset, hanem a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a magyar valóság. Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte azt, 147 477 forint nettót keres. Órabérben ez 883 forint – írtuk korábban az RTL Klub alapján.

Az RTL egy júliusi kormányinfón ezzel kapcsolatban arról kérdezte Gulyás Gergely minisztert, terveznek-e fizetésemelést adni az oktatóknak az állami fenntartású intézményekben. Gulyás erre azt mondta: szeptember 1-jével 15 százalékos, január 1-jével újabb 15 százalékos fizetésemelés lesz az állami fenntartású egyetemeken. Ha ez megvalósul, még mindig meg sem fogja közelíteni azt a bérszintet, amit akár egy évig kaphatnak a vendégoktatók az MCC-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!