Doktori végzettséggel kevesebb mint 200 ezres fizetést kapott az ELTE oktatója

2021. július 15. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel” – írta pár napja az elutalt fizetéséről szóló kép mellé az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik adjunktusa.

Urkom Aleksander ehhez még hozzátette: „Megfogalmazódott bennem a kérdés, vajon miért is kedvetlen a kollégáim legnagyobb része? Miért vannak egyáltalán a pályaelhagyók, ha már ez egy olyan ”dicsőített„ szakma? És egy adjunktusnak ma Mo.-on miért kell vállalnia 3 mellékállást ahhoz, hogy egyáltalán meg tudjon élni?”.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke csütörtökön azt mondta az RTL Híradónak, hogy szerinte ez egyáltalán nem kirívó eset, hanem a magyar valóság. Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte, 147 477 nettót keres. Órabérben ez 883 forint.

Az RTL a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban arról kérdezte Gulyás Gergely minisztert, terveznek-e fizetésemelést adni az oktatóknak az állami fenntartású intézményekben. Gulyás erre azt mondta, szeptember 1-jével 15 százalékos, január 1-jével újabb 15 százalékos fizetésemelés lesz az állami fenntartású egyetemeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!